Obavijesti

News

Komentari 268

Sve više zemalja odustaje od AstraZenece, sad ih je već 21: 'Ovo je ozbiljna katastrofa...'

Sve više zemalja odustaje od AstraZenece, sad ih je  već 21: 'Ovo je ozbiljna katastrofa...'

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell švedskim medijima je rekao da su se sada pojavile neke nove nuspojave, koje su prvi put primijećene u petak

VIDEO

Švedska i Latvija objavile su u utorak da privremeno zaustavljaju cijepljenje protiv covida-19 AstraZenecinim cjepivom, dok stručnjak upozorava da bi ta odluka mogla biti "katastrofa".

"Švedska javna zdravstvena agencija odlučila je obustaviti AstraZenecino cjepivo dok ne bude gotova istraga Europske agencije za lijekove (EMA) o nuspojavama na koje se sumnja", navodi u izjavi zdravstvena agencija.

Danska i Norveška objavile su izolirane slučajeve krvarenja, krvnih ugrušaka te niskog broja trombocita nakon cijepljenja  AstraZenecinim cjepivom.

POGLEDAJTE VIDEO Anketa među građanima: Biste li se cijepili ruskom cjepivom?

Pokretanje videa...

vox populi cijepljenje 02:38

Švedska agencija za medicinske proizvode rekla je u ponedjeljak da je među osobama cijepljenim AstraZenecinim cjepivom u 10 slučajeva zabilježeno da osobe imaju krvne ugruške, a u jednom slučaju da osoba ima niski broja trombocita, ali ne u kombinaciji.

No, to nije jedini problem, barem što se tiče Švedske.

Naime, glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell švedskim medijima je rekao da su se sada pojavile neke nove nuspojave za koje se do sada nije znalo i dodao da je riječ o ozbiljnim simptomima koju su prvi put primijetili u petak. 

- Osim ugrušaka u različitim dijelovima tijela, neki su građani prijavili manje krvarenje na koži. Ovo je poprilično ozbiljan poremećaj - rekao je Tegnell i dodao kako su nuspojave zabilježene dva tjedna nakon cijepljenja. 

- Takvih je slučajeva malo, pa trebamo ostati hladne glave - napomenuo je.

Latvijske vladine zdravstvene agencije u utorak su objavile "privremenu obustavu", u trajanju do dva tjedna, upotrebe AstraZenecina cjepiva u zemlji. 

Mjera je "dodatni oprez" dok se cjepivo provjerava i nije povezana s ikakvim problemima nakon njegove primjene u Latviji, ističu agencije u izjavi.

AstraZeneca promijenila direktora za Hrvatsku i BiH
AstraZeneca promijenila direktora za Hrvatsku i BiH

"Odluka se temelji na izvješćima pojedinih država Europske unije o tromboemboliji i sličnim slučajevima uočenim u različito vrijeme nakon primanja cjepiva", rekli su.

"Do danas nema podataka o uzročnoj vezi između cijepljenja i ozbiljnih zdravstvenih problema", navode latvijske zdravstvene agencije.

Švedska i Latvija pridružile se se nizu zemalja koje su obustavile cijepljenje cjepivom AstraZenece. Ranije u utorak takvu je odluku donio Cipar, a kasno u ponedjeljak Luksemburg. Venezuela je objavila da neće odobriti to cjepivo. 

Njemačka, Francuska i Italija rekle su u ponedjeljak da će prestati primjenjivati AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 nakon što je nekoliko zemalja prijavilo ozbiljne nuspojave, a Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da nema dokaza o povezanosti.

Profesor eksperimentalne medicine londonskog Imperial Collega rekao je da bi odluka o privremenoj obustavi cijepljenja AstraZenecinim cjepivom mogla biti "katastrofa".

AstraZeneca vaccines suspended by Aifa

"Mislim da je to katastrofa za cijepljenja u Europi, koje je u nekim zemljama na pomalo nesigurnom terenu", kazao je.

On je rekao da se ne trebaju brinuti oni koji namjeravaju primiti to cjepivo i dodao je kako je jasno da koristi cijepljenja premašuju moguću zabrinutost zbog prilično rijetke pojave krvnog ugruška.

Čak 21 zemlja dosad je donijela odluku o privremenoj obustavi cijepljenja AstraZenecom.

Većinom je riječ o europskim zemljama, a radi se o Švedskoj, Latviji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Luksemburgu, Cipru, Portugalu, Sloveniji, Nizozemskoj, Irskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Islandu, Danskoj, Norveškoj i Austriji. Izvan Europe na taj su se potez odlučili Indonezija, Kongo i Tajland, piše Al Jazeera.

Iako Hrvatska još nije donijela nikakvu sličnu odluk na razini cijele zemlje, jedna županija odlučila je da zasad neće cijepiti stanovike AstraZenecom. Koprivničko-križevačka županija je objavila da će čekati službeno odobrenje EMA-e tog cjepiva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 268
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je