Obavijesti

News

Komentari 36

Svestrani ministar: Karatist, trener i borac za čiste Ploče

Svestrani ministar: Karatist, trener i borac za čiste Ploče
3

Ministru unutarnjih poslova sport mu je važan pa je završio za trenera fitnessa, ali je i trener karatea te nositelj majstorskog zvanja treći dan. Bio je i branitelj...

VIDEO

Od toga što je Vlaho Orepić u Vladi, ovaj naš mali grad neće imati apsolutno ništa, uvjereni su Pločani.

- Poznavajući njega, mislim da će on raditi u interesu države. Da je htio raditi za Ploče, ostao bi ovdje - kažu nam ministrovi sumještani.

Ministar je uvjeren da će se na novom radnome mjestu snaći.

- Odlično ću se sa svime nositi - rekao nam je samouvjereno dva dana nakon preuzimanja dužnosti od Ranka Ostojića, o kojem nije htio reći ništa loše.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ostojić mu ponudio pomoć

- Bez obzira na sva politikanstva, čovjek je sasvim kulturno i razumno radio ono što se od njega očekivalo. Čak mi je ponudio pomoć u mojem radu u budućnosti. Mislim da svačije iskustvo, a pogotovo njegovo, može pomoći. Ministarstva poput MUP-a i MORH-a tako i moraju funkcionirati - rekao je Orepić. No primopredaja čelnog mjesta ministarstva na kojem je Most inzistirao nije prva dodirna točka između bivšeg i sadašnjeg ministra. Ranko Ostojić i Vlaho Orepić dijele dio zajedničkog vojnog puta. Iako su neki mediji prenijeli da je Orepić kratko bio zapovjednik Ostojiću, bivši ministar to demantira.

- Mi smo se slučajno zatekli na tom terenu. Naime, 6. prosinca 1991. godine splitski dragovoljci su došli na područje Imotice, Topole i Stupe blizu Metkovića. To se dogodilo nakon pada Čepikuća. Vlaho je 8. prosinca postao zapovjednik u Pločama i zajedno smo branili crtu. Bilo je to nezgodno vrijeme. Vlaho mi nije bio zapovjednik, ali svatko tko je u tim danima bio iznad mosta na bistrini znao je kako je bilo. Pucali smo i čuvali jedni druge - ispričao je Ranko Ostojić i dodao:

- Ja sam 22. prosinca predao svoje položaje Damiru Krstičeviću te smo se tu Vlaho i ja prvi put upoznali. Četvrta je došla nakon što smo, zahvaljujući Pločanima, odbili napade i sačuvali crtu kraj Stupe.

Nisam rock zvijezda

Ministar Orepić o svojem ratnom putu ne želi pričati. U nekoliko navrata spominjao je kako je to stvar prošlosti. Ne voli razgovarati ni o svojem privatnom životu.

- Nemojte od mene raditi rock zvijezdu – skromno nam je u nekoliko navrata rekao ministar koji se, prema izbori Telka.hr, našao na prvome mjestu najzgodnijih ministara u novoj hrvatskoj Vladi.

Od detalja iz privatnog života dosad je iznio samo da ga policija katkad zaustavi zbog prebrze vožnje i da vozi sestrin Polo. Kaže da se za ministra policije ne bi trebali ni čuti.

- To znači da dobro obavlja posao, MUP treba biti nešto o čemu ne treba pričati - kaže Orepić.

Rođen je 16. studenoga 1968. godine. Neki pišu da je rođen u Konavlima, drugi u Pločama, a službenog podatka nema ni na službenoj stranici Vlade.

No stan u kojem trenutačno živi, odnosno u kojem je živio dok nije postao ministar, nalazi se u centru Ploča.

U Zagrebu je završio Zapovjedno-stožernu školu “Blago Zadro”, pomorski smjer. U Dubrovniku je na Pomorskom fakultetu stekao zvanje dimplomiranog inženjera pomorskog prometa, smjer nautika.

Na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu postao je viši sportski trener fitnessa, a na Mornaričkoj vojnoj akademiji u Splitu i inženjer strojarstva. Trener je i karatea te nositelj majstorskog zvanja 3. dan. Orepić ima i bogati ratni put. U rat je kao dragovoljac pristupio 1991. godine kao 23-godišnjak. Bio je član kriznog stožera općine Ploče i prvi zapovjednik NZ-a općine Ploče. Iste godine postao je zapovjednik 1. satnije mornaričko-desantnog pješaštva, zatim i zapovjednik pričuvnog sastava općine Ploče te zapovjednik bojne domobranstva Ploče. Dvije godine kasnije postaje načelnik Stožera za operativne poslove i operativni časnik Operativne grupe Sinj. Operativni časnik u Zapovjedništvu Južnog bojišta Orepić postaje 1995. godine. Osobni čin mu je kapetan bojnog broda. Ima nekoliko odlikovanja i spomenica. Od stranih jezika govori engleski. Javnosti je postao poznat nakon angažiranja protiv gradnje termoelektrane Ploče.

Protiv termoelektrane

- Dolina Neretve je zanimljiv prostor i ako išta treba biti predvorje Hrvatske, onda je to taj prostor. Na njemu imate more, rijeke i jezera te se onda pojavi ideja iz poslovnog svijeta da se napravi termoelektrana na ugljen. Svjestan sam što to znači, negativnih posljedica realizacije tih projekata. Odlučio sam se kroz građansku inicijativu boriti da se to spriječi. U tome sam dao maksimum. Na istom stavu je bio i Božo Petrov kao gradonačelnik Metkovića. Osnovao sam udrugu Škanj i počeo borbu. Sam naziv udruge je simbolizirao smisao i cilj naše borbe. Škanj je prirodni nasip na ušću Neretve koji sprečava prodor slane vode u rijeku, a udruga Škanj je uspjela spriječiti onečišćenje okoliša - ispričao je prije nekoliko dana u intervjuu za Jutarnji list.

Često je govorio da se u 21. stoljeću trebamo okretati drugim obnovljivim i čišćim izvorima energije. U vrijeme borbe protiv gradnje termoelektrane na portalu ploce.com znao je pisati protiv direktora Luke Ploče Ivana Pavlovića koji ga je tužio te je dobio spor. Orepić je zbog sramoćenja morao platiti novčanu kaznu u iznosu 30 dnevnih dohodaka, odnosno 4000 kuna.

Nema više labavo s autima

Orepića je angažman protiv TE Ploče doveo u izravan sukob s Josipom Jurčevićem, direktorom tvrtke Luka Ploče energija d.o.o., iznimno bliskim s Tomislavom Karamarkom i Milijanom Brkićem iz vremena dok su surađivali u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA). Kao šef kadrovske službe Jurčević je bio ključna osoba za kadroviranje u SOA-i, koje je često bilo proglašavano sumnjivim, no služba se pravdala specifičnim potrebama.

No njegova borba završila je uspjehom referenduma protiv gradnje termoelektrane. U Pločama ga, osim po ratnim zaslugama, znaju i po sporstkim aktivnostima. Trener je karatea i fitnessa u Karate klubu Ploče. Predsjednik je Zajednice sportskih udruga grada Ploče i dopredsjednik Županijske zajednice sportova Dubrovačko-neretvanske županije. Na svoj angažman u klubu posebno je ponosan.

- Klub neće patiti zbog mojeg odlaska, barem se nadam, ali mogu reći da smo razvili tradiciju karatea i fitnessa u našem gradu i to je postao ne samo klub, nego i način življenja. Tako to bude u malim mjestima. To je jedna lijepa priča na koju sam emotivno najtanji - ispričao je Orepić te dodao kako mu se iz sadašnje perspektive angažman u gradu čini kao vođenje normalnog života.

- Sad je odjednom sve oko mene buka. Mislim da neću imati vremena za sebe, ali zato sam i prihvatio mjesto. Spreman sam - rekao je Orepić nekoliko dana nakon preuzimanja dužnosti, a zatim je to dokazao prvim potezima. Prvo je ukinuo svakodnevno MUP-ovo izvještavanje o broju izbjeglica, a u javnosti je jako odjeknula odluka o oduzimanju mogućnosti cjelodnevnog korištenja službenih automobila pomoćnicima i zamjenicima. Dao ih je operativcima na terenu i pokazao da u svojem sektoru misli štedjeti. Neki su rekli da je riječ o simboličnoj uštedi, a drugi su izračunali da će država “na stranu” time staviti čak 200.000 kuna mjesečno.

Orepića su Pločani i ostali prijatelji na ministarsko mjesto ispratili vrlo emotivno.

- Neka ih dragi Bog čuva. Naši Neretvani, svu sreću Vam želim i nemojte se kvariti - čestitali su na Facebooku ministru Orepiću i ostalim članovima Vlade iz doline Neretve.

- Sretno, ostanite kakvi ste i bili na ponos vaših Neretvana - čestitali su im i i drugi.

Plaća kredit i pozajmicu

U imovinskoj kartici novog ministra nema nekih nerazumnih bogatstava. Ima stan, a plaća i rate za dva kredita. Jedan koji je uzeo u Privrednoj banci i za koji ima kamatu od nešto više od osam posto te je uzeo privatnu pozajmicu od Pavuline Klepo. Njoj plaća pet godina oko 2900 kuna mjesečnog duga. Vlasnik je i paketa braniteljskih dionica, a u imovinskoj kartici nije prijavio osobni automobil. Rastavljen je i ima djecu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e