News

Komentari 326

'Sulejmani je terorist koji je odavno trebao biti likvidran'

'Sulejmani je terorist koji je odavno trebao biti likvidran'

Iran je uzvratio radi ubojstva generala Sulejmanija i u srijedu su raketirali baze američkih vojnika u Iraku, što je dovelo do novih napetosti između dvije države

Donald Trump danas se obratio javnosti oko novonastale situacije s Iranom. Obraćanje je trajalo relativno kratko i novinarima nisu bila dozvoljena pitanja.

Odmah na početku je rekao:

- Dok sam ja predjednik Iran nikad neće smjeti imati nuklearno naoružanje. Amerikanci trebaju biti zahvalni i sretni, nijedan Amerikanac sinoć nije stradao. Iran je bio glavni sponzor teroristima i više nikada to nećemo dozvoliti. Prošli tjedan smo zaustavili brutalnog teroristu Sulejmanija. Bio je odgovoran za neke od najgorih terorističkih napada i obučavao je brojne teroriste. Podmetao je bombe, naredio je nedavne napade na američko osoblje u Iraku. Planirao je nove napade na američke ciljeve. Trebao je odavno biti likvidiran.

Trump je potom dvije minute govorio o uspjesima svog mandata, te najavio da će Iranu nametnuti dodatne ekonomske sankcije, ali nije specificirao koje.

- Pozivam Europu da izađe iz iranskog nuklearnog sporazuma - rekao je Trump i nazvao ga budalastim, a već ranije je rekao da će i Amerika od njega odustati.

- Već danas ću tražiti od NATO-a da se više uključi u procese na Bliskom istoku. Amerika je danas toliko gospodarski napredovala da nam više ne treba nafta s istoka. Amerika posjeduje efikasno i smrtonosno oružje, ali to ne znači da ćemo ga upotrijebiti.

Trump je također istaknuo da se sve čini kako se Iran povlači nakon svega.

- To je dobro za sve uključene strane, ali i za cijeli svijet - rekao je.

Reakcije iz Irana

Ranije u srijedu iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da bi SAD trebao razmisliti dva puta prije nego što uzvrati zbog iranskog napada na američke vojne baze u Iraku koji je osveta za američko ubojstvo glavnog zapovjednika postrojba Kuds Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija.

- Ako Amerikanci planiraju dodatne napade i zločine protiv Irana, uzvratit ćemo još jačim napadima - rekao je Hasan Rohani u srijedu.

- Zahvaljujem Revolucionarnoj gardi zbog odlučnog odgovora na ubojstvo generala Kasima Sulejmanija - rekao je.

Nazvao je ubojstvo Sulejmanija "američkim ratnim zločinom" koji je "jedino prouzročio da iranski narod pokaže više solidarnosti nego ikada". 

Međutim, iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif poslao je pomirljiviju poruku, opisavši iranski napad kao "proporcionalan".

- Iran je poduzeo i završio s proporcionalnim mjerama samoobrane po članku 51. UN-ove povelje, gađajući baze iz kojih su pokrenuti kukavički oružani napadi protiv naših civila i visokih dužnosnika. Ne tražimo eskalaciju niti rat, ali ćemo se obraniti od svake agresije - napisao je Zarif.

Najčitaniji članci