Obavijesti

News

Komentari 368

'Nije dramatično. Idući petak glasovanje o novom ministru'

'Nije dramatično. Idući petak glasovanje o novom ministru'
5

Važno nam je osigurati nagodbu. U idućim danima definirati ime novog ministra ili ministrice i osigurati da vladajuća većina i Vlada nastave raditi svoj posao, rekao je Jandroković...

VIDEO

>>>Najnovije informacije

18:39 Davor Bernardić, šef SDP-a održao je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o aktualnim političkim temama. 

- U Hrvatskoj je za nas izvanredno stanje, stoga zahtijevamo hitno raspuštanje sabora i raspisivanje izbora. Ova vlada je izgubila svaki legitimitet i narod joj više ne vjeruje - rekao je Bernardić. 

 

Nakon njega kratko je komentirao i Arsen Bauk koji je izjavio kako SDP traži tri teme da se stave na raspravu, a to su izbori, izvanredni povjerenik i interpelaciju o Ini. 

Bernardić je za kraj dodao kako premijer Plenković "više nema legitimitet", te još jednom ponovio da SDP traži raspisivanje izbora. 

 

- Građani vladi više ne vjeruju - kazao je.

18:10 Premijer Plenković novinarima je uoči sastanka Kluba HDZ-a rekao da će se o novom ministru gospodarstva raspraviti idući tjedan.

- Nema ništa dramatično. Ja sutra idem u Bugarsku, pa sam u četvrtak navečer u Rumunjskoj, pa imamo vikend, pa predsjedništvo HDZ-a u ponedjeljak, u utorak opet sastanak vladajuće koalicije, pa Sabor, u četvrtak ćemo to predstaviti na odboru i onda ćemo u petak to izglasati - rekao je Plenković, a javlja N1.

17:31 SOA je pregledavala e-mail Martine Dalić i čudno je da tada nisu reagirali na ovo što je tek sada izašlo u javnost i obavijestili institucije. U ovom trenutku špekulirati što se događa, tko pušta mailove, mi ne možemo znati, to je zadatak institucija. Mi stavljamo fokus što je sam sadržaj toga, a i odgovornost prvo Martine Dalić i samog premijera, koji je praktički najodgovorniji kao sam premijer, rekao je glavni tajnik Mosta, Nikola Grmoja, na konferenciji za novinare sazvanoj u središnjici stranke.

Kuščević:  Svi ćemo jednog dana biti sljedeći

U Banskim dvorima održao se sastanak koalicijskih partnera. Prije tog sastanka održan je i sastanak užeg kabineta Vlade.

Ministar uprave Lovro Kuščević komentirao je aktualne događaje u Vladi nakon što je, pritisnuta Aferom mailovi, ostavku dala njena potpredsjednica i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Ministar džoker: Hoće li Ćorića izabrati za nasljednika Dalićke?
Ministar džoker: Hoće li Ćorića izabrati za nasljednika Dalićke?

- Svi ćemo jednog dana biti sljedeći. Premijer Plenković imao je podršku i u HDZ-u i u koalicijskim partnerima. Martina Dalić ne želi biti uteg vladi. Nemamo vremena za izražavanje žalosti, moramo dovršiti važne poslove, rekao je Kuščević dodavši da je atmosfera u stranci dobra:

Murganić: Žao mi je zbog Dalić, ali Vlada nastavlja dalje raditi
Murganić: Žao mi je zbog  Dalić, ali Vlada nastavlja dalje raditi

- Koalicijski partneri podržavaju naš rad. Ne bih rekao da nas je premijer destabilizirao. 

Marić: Vidljivo je da u "lexu" nisam sudjelovao

Ministar financija Zdravko Marić kratko je izjavio da nije sudjelovao u izradi lex Agrokora:

- Iz mailova je vidljivo da ja nisam aktivno sudjelovao u izradi zakona. Ne znam tko je novi ministar gospodarstva, istaknuo je.

Rekao je i kako, unatoč svim okolnostima, rad Vlade neće trpjeti.

Jandroković:  Važno nam je osigurati nagodbu

Gordan Jandroković kratko je komentirao:

- Važno nam je osigurati nagodbu kada je u pitanju Agrokor. U idućim danima definirati ime novog ministra ili ministrice i osigurati da vladajuća većina i Vlada nastave raditi svoj posao.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako je pozicija Plenkovića sigurna.

'Nismo razgovarali o novom ministru'

Kuščević je nakon sastanka rekao da nisu razgovarali o novom ministru:

- Ne znam tko će biti novi ministar ili ministrica gospodarstva, nismo o tome pričali. No to bi se što prije trebalo riješiti. Tema sastanka je bila priprema za sjednicu Vlade.

Glavaš: Plenković čvrsto drži uzde

 Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš prije sastanka u Vladi kazao je da od ostavke Martine Dalić neće biti dugoročne političke štete.

- Premijer čvrsto drži uzde u svojim rukama te će vrlo brzo Vlada dobiti potpredsjednika odnosno zamjensku osobu za Dalić - rekao je Glavaš.

- Premijer ima potporu svih koalicijskih partnera i opstanak premijera Andreja Plenkovića nije upitan - kazao je Glavaš.

Uživo ispred Vlade RH: Izjave nakon sastanka koalicijskih partnera Više na http://bit.ly/2II0F7D Reporterka: Paula Osojnik

Objavljuje 24sata Politiko u 15. svibnja 2018

Brkić: Institucije će dati odgovore

Za Milijana Brkića Dalić je donijela logičnu odluku:

- Situacija nije ugodna, ne trebamo likovati, moramo gledati kako proces završiti i kako sačuvati radna mjesta. Premijer za sve procese unutar Borg skupine nije znao, institucije ce sigurno dati odgovore na sve - kazao je Brkić. 

Predstavnici koalicijskih partnera izjavili su u utorak uoči sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima da treba završiti proces nagodbe u Agrokoru, a u Aferi mailovi zbog koje je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić dala ostavku, ne vide Plenkovićevu odgovornost.

Kosor: Treba utvrditi tko je pogodovao

Upitan kolika je odgovornost premijera Plenkovića u svemu, rekao je da političari uvijek imaju odgovornost, no uvjeren je da on ima "čiste ruke".

"Ono što sam siguran, inače ne bih podržavao ovu Vladu, jest da premijer ima čiste ruke, ali treba utvrditi tko je pogodovao, na koji način, i ostvario materijalnu korist i treba kazneno odgovarati".

Na pitanje bi li mu Tomislav Ćorić bio prihvatljiv kao zamjena za Dalić rekao je da bi, kao ugledni profesor ekonomije, no to je mjesto HDZ-a koji će dati svog kandidata.

Peruško: Sve sam rekao jutros

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško izašao je nešto prije 16 sati iz Vlade i samo kratko poručio:

- Sve sam iznio ujutro.

Na daljnja pitanja nije odgovarao.

Kosor: Istražitelji su u potrazi za dokumentima o Martini Dalić

Darinko Kosor, šef HSLS-a kazao je kako su DORH i MUP počeli raditi izvide zbog 'afere mailovi'

Kosora kao predsjednika Odbora za gospodarstvo tražili su dokumente sa sjednica na kojima je bila Martina Dalić.

- Nagodba je glavni prioritet i idući tjedan ćemo raspravljati o novom potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva - kazao je Kosor. Dodao je da nagodba ne ovisi o Martini Dalić, nego o vjerovnicima.

Vrdoljak: Ako vjerovnici vjeruju, tko sam ja da im sudim?

Ivan Vrdoljak iz HNS-a rekao je kako će glavni riječ u daljnjem procesu nagodbe u Agrokoru imati vjerovnici.

- Ako vjeruju vjerovnici čija su to sredstva i koji će biti vlasnici koncerna i koji su financirali savjetnike... To su privatni novci jer u cijelom procesu nema niti jedne kune građana unutra. Ako vjerovnici vjeruju u to, tko sam ja da im sudim? - kazao je Vrdoljak na pitanje ima li povjerenja da se u procesu postizanja nagodbe neće pojaviti nove "nagazne" mine i problematične informacije.

Uživo ispred Vlade RH: Izjave nakon sastanka koalicijskih partnera Više na http://bit.ly/2II0F7D Reporterka: Paula Osojnik

Objavljuje 24sata Politiko u 15. svibnja 2018

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, za kojeg mediji nagađaju da bi mogao biti novi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rekao je u utorak novinarima da još nije razgovarao o toj temi s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem te ocijenio da nasljedniku Martine Dalić neće biti lako.

Pupovac: Stalno plešemo po rubu

Pupovac je pak po izlasku iz Vlade kazao kako proces u Agrokoru ide dalje.

- Pregovori se vode s onima koji su još važni i kojima treba da ti priliku da naprave ono što je u zajedničkom interesu. To uostalom nije stvar nas, mi bismo se trebali što manje tome približavati osim u mjeri da visimo kako se provodi zakon - kazao je Pupovac.

Na pitanje je li odlaskom Martine Dalić priča završena, odgovorio je: 'Što se tiče ovoga što se dogodilo jučer, mi svi moramo izvući pouke da funkcioniranje Vlade ima jednu logiku, a funkcioniranje korporacije drugu…Vlada i Sabor će morati učiniti sve da treba razmišljati o zakonodavnom okviru koji ovakvu mogućnost neće više podržati', pojasnio je.

- Interes članova vlade je da ne dozvolimo da se ne dogodi političko i ekonomsko potonuće njer stalno plešemo na rubu te mogućnosti -  poručio je Pupovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 368
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk