Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Svi smo u šoku, bio je iskusan planinar, prošao puno zemalja'

Više od tonu teškog bika doveli su iz Nizozemske na Velebit kako bi čuvao konje od vukova. Bik je rogom nabio Zdenka Đanića (63) između pluća i ključne kosti

Jurica Galoić/Pixsell
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
88 komentara

Žena je stajala 20-ak metara od trupla. Policajci koji su stigli prije nas pobrinuli su se za njezinu sigurnost. Bila je u šoku, pa smo joj samo kazali koju utješnu riječ, rekla nam je Marica Mihaljević, pripadnica GSS-a, koja je s kolegom krenula u spašavanje u Libinjama na Velebitu.

Nevjenčana supruga nemoćno gledala strašan napad

Ondje je u srijedu oko 12 sati bik ubio Zdenka Đanića (63) dok je planinario. Strašni napad nemoćno je gledala njegova nevjenčana supruga Višnja Hojanić (63). Bik pasmine sayaguesa, težak više od tonu, rogom je nabio planinara između ključne kosti i pluća. Zdenku nije bilo spasa, umro je na mjestu. Višnja mu nažalost nije mogla nikako pomoći, a i sama je bila u opasnosti. Golemi bik na nju nije nasrnuo najvjerojatnije zbog psića koji mu je lajanjem i trčanjem uokolo odvraćao pozornost. 

Bik je napao jer je branio svoj teritorij

Pripadnica Gorske službe spašavanja rekla nam je kako je moguće da su bika iznenadili planinari jednako kao i on njih te da je reagirao napadom braneći svoj teritorij i ostalu stoku. Libinje je golema visoravan na Velebitu, preko koje prolazi označena i uređena planinarska staza. Ondje su na redovitoj ispaši i konji Petra Kneževića. 

Često ih napadaju vukovi pa je nedavno bio ostao bez sve ždrebadi. Zbog toga je ovo proljeće nabavio istarska goveda boškarine koji bi trebali štititi konje. Pogibija planinara iz Zagreba jako ga je pogodila.

- Osjećam se nikako i ne želim razgovarati - kazao nam je Petar Knežević u četvrtak.

U listopadu se Petrovim boškarinima priključilo nekoliko sayaguesa goveda iz Nizozemske. Golema su i izrazito otporna na vremenske uvjete, pa se nadao da se vukovi neće usuditi napadati njegovo stado.

- Svaki bik takve veličine može predstavljati opasnost. Ljudi često podcjenjuju stanje i same životinje. Uvijek treba biti oprezan, pogotovo na otvorenom - kaže Ingeborg Bata, veterinarka zagrebačkog Zoološkog vrta. 

Boškarini i sayaguese ujedno su sudjelovali u projektu repopulacije divljih životinja Europe. 

Utvrđuju odgovornost vlasnika

Voditelj projekta u Hrvatskoj, Davor Krmpotić, nije želio komentirati nesreću jer istraga još traje.


- Dao sam svoj iskaz policiji. Želio bih izraziti sućut obitelji planinara - kratko je kazao Krmpotić. Iz zadarske policije kažu nam da utvrđuju eventualnu odgovornost vlasnika, zagrebačke tvrtke, odnosno je li se propisno brinuo o životinjama.

'Bio je iskusan planinar. Svi smo u šoku'

Jurica Galoić/Pixsell

Stradali Zdenko Đanić nedavno je otišao u mirovinu te je često putovao. O njemu prijatelji imaju samo riječi hvale. Zdenkova smrt potresla je prijatelje planinare. 

- Planinario je gotovo 30 godina i bio je vodič u društvu. Svi smo u velikom šoku - kazao je Damir Lasić, predsjednik planinarskog društva Naftaplin. Iza Zdenka su ostala dva sina. S partnericom Višnjom nedavno je bio u Nepalu.

Bikovi sayaguesa služili su za rad

Ova pasmina bikova, podrijetlom iz Španjolske, otporna je na sve vremenske uvjete te ne mora biti u štali. U povijesti su ih koristili za rad u polju. Danas ih je u svijetu jako malo, pa biolozi žele proširiti tu pasminu.

Možda vas zanima i ovo:
Message