Obavijesti

News

Komentari 235

Svi Todorićevi ljudi: Kum, sin Mirka Galića i Canjugina žena

Svi Todorićevi ljudi: Kum, sin Mirka Galića i Canjugina žena
1

Jutros oko 5.55 sati policijska su vozila (tri kombija i nekoliko osobnih vozila) stigla pred Kulmerove dvore. Uslijedili su i pretresi na brojim drugim lokacijama u Zagrebu, ali i uhićenja

VIDEO

U ponedjeljak ujutro policija je počela istražne radnje i pretrage kod 15 ljudi i privela četvero. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:34

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:26

Privedeni su Ivan Crnjac, bivši glavni financijaš Agrokora, Tomislav Lučić, koji je vodio financijski odjel - zaduženja, reprogrami i izdavanje obveznica na vanjskim tržištima, Ljerka Puljić, nekadašnja članica Nadzornog odbora Agrokora i Piruška Canjuga

Odvjetnik Anto Nobilo rekao je kako se Canjuga nije bavila financijama nego nekretninama. 

Policija je, kako se doznaje, došla i na vrata Damira Kuštraka koji navodno nije bio na svojoj adresi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:48

Tko su privedeni?

Ivan Crnjac

Crnjac je bio zaposlenik austrijske investicijske kuće CAIB koja je, po Todoriću, radila "za rušenje Agrokora". Ivan Crnjac je, dakle, ključni čovjek kojeg Todorić smatra odgovornim za početak svoje katastrofe. Ili kako on to naziva, nasilnog preuzimanja Agrokora od interesne skupine povezane s Martinom Dalić i Ante Ramljakom. Kao glavni financijaš, Crnjac je trebao u studenom 2016. godine ugovoriti sindicirani kredit kod zapadnih banaka od čak 300 milijuna eura.

Kredit, kao što znamo, nije dobiven, a to je bio okidač za sve ono što je uslijedilo. Todorić smatra da mu je Crnjac u tom trenutku okrenuo leđa i bojkotirao kredit. Dakle, ne smatra sebe krivim, nego Crnjca kojeg optužuje da se uvezao s ljudima iz bivšeg CAIB-a (Creditanstal Investment Bank), u kojem je nekad radio i Ramljak. Upravo "dečke iz CAIB-a" Todorić vidi kao glavne urotnike koji su ga detronizirali (zajedno s Vladom) kako bi osigurali sve poluge moći u Agrokoru. Crnjac je bio dio ekipe, nedvojbeno zagrebačke zlatne mladeži, koja je s Todorićevom djecom bila izuzetno bliska, gotovo nerazdvojna. I njegova sestra Daniela Gajski je najbolja prijateljica Ive Balent, a otac im je Božo Crnjac, zagrebački ugostitelj, koji je u privatizaciji devedesetih uzeo tvrtku Splendid, tvrtku koja je u svojem vlasništvu imala čak 38 zagrebačkih lokala, pa i dva kultna - možda i najpoznatija zagrebačka restorana - Dubravkin put i Okrugljak.

Ivan Crnjac nije u menadžerskim krugovima u Agrokoru doživljavan kao ozbiljan i stručan menadžer, ali se znalo da je silno poslušan, dobar s Gazdinom djecom i da sve njegove odluke, zapravo, dolaze od vrha. Ante Todorić i Crnjac s obiteljima, suprugama i djecom bili su gotovo nerazdvojni. I samo mjesec dana prije izbijanja afere proveli su na Havajima, navodno pokušavajući dogovoriti golemi sindicirani kredit za spas.

Crnjac je posebnu ulogu imao i u krstarenju na Todorićevoj jahti, o čemu smo opširno pisali u Experssu, kad su otkrivene snimke njihovih zabava. U ljeto 2006. Ante Todorić i Crnjac zabavljali su se na tri jahte, potrošivši gorivo vrijedno najmanje 200.000 kuna.

Crnjac je, logično, u svim kontaktima s istražiteljima dosad govorio da je sve radio po nalozima Todorićevih, a priča se da raspolaže detaljnom dokumentacijom o spornim poslovima. Uostalom, on je bio član Agrokorove uprave i izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala. Imao je ovlasti da angažira najjače konzultantske tvrtke. A njih se mora vrlo, vrlo skupo platiti.

Piruška Canjuga

Piruška Canjuga bila je druga najmoćnija žena Agrokora, dugogodišnja bliska Todorićeva suradnica i osoba od njegovog najvećeg povjerenja. Piruška će svakako imati puno toga za otkriti DORH-u i policiji, iako se prije nekoliko dana oglasila preko svog odvjetnika Anta Nobila, koji je kazao:

"Na zahtjev stranke ističem: mandat Canjuge, kao članice Uprave, istekao je 17. lipnja 2015. i više nije obnavljan - piše u priopćenju te se dodaje da Canjuga od 2013. do 2015. nije bila na poslu jer je '2013. bila na bolovanju zbog čuvanja trudnoće, a tijekom 2014. na porodiljskom dopustu", rekao je Nobilo. Teško da će Pirušku Canjugu, suprugu Zlatka Canjuge, bivše sive eminencije HDZ-a, ovakvo opravdanje spasiti od šire istrage, obzirom da je godinama imala neke od najviših funkcija u Agrokoru. Piruška Canjuga u Upravu Agrokora je ušla dok je Zlatko Canjuga bio glavni tajnik HDZ-a.
 
Piruška je bila miljenica medija zbog svog atraktivnog izgleda, a za Zlatka Canjugu udala se 1994. godine. Zlatko Canjuga gradio je političku karijeru u vrhu HDZ-a kao bliski suradnik predsjednika Franje Tuđmana, a Piruška je postala dijelom menadžerskog tima Agrokora.

Ljerka Puljić

Bivša starija izvršna dopredsjednica Agrokora Ljerka Puljić godinama je bila druga najutjecajnija osoba u Agrokoru.

U intervjuu za Jutarnji 2011. kazala je kako je odmalena navikla puno raditi i da se u njezinoj obitelji nikad nije štedjelo na obrazovanju. 

- Uz engleski i ruski u školi, učila sam i francuski jer su mi roditelji omogućili tečaj u Varšavskoj. Nakon školovanja, karijeru sam počela u Ministarstvu znanosti, ali ta administrativna vrsta posla nije ispunila moja očekivanja - kazala je tada.

U vrijeme kad je Agrokor akvizirao Ledo, u njemu je već bila na poslovima direktora marketinga i ostala do trenutka kad ju je Agrokor izabrao da bude direktor cijele kompanije.

Pri tome nije preskočila niti jednu od stepenica: bila je najprije šefica odjela, pa direktorica sektora, direktorica tvrtke (Ledo), direktorica Agrokora te, konačno, potpredsjednica kompanije. 

Tomislav Lučić

Lučić je do dolaska izvanredne uprave na čelu s Antom Ramljakom bio jedno od najvažnijih imena kompanije jer je vodio financijski odjel - zaduženja, reprogrami i izdavanje obveznica na vanjskim tržištima.

U Upravu Agrokora Lučić je ušao 2003. godine. 

Mislav Galić

Mislav Galić bio je izvršni potpredsjednik koncerna za poslovnu grupu Hrana. Do pozicije potpredsjednika u koncernu došao je s čelnog mjesta u Ledu. Prvo direktora, a kasnije predsjednika uprave.

Galić je direktor Leda postao 1998. s 26 godina. Završio je diplomski i postdiplomski studij bankarstva i financija na pariškom Dauphineu, jednoj od najboljih europskih poslovnih škola, svojedobno ocijenjenoj i najvećom francuskom tvornicom milijunaša.

horeca

Damir Kuštrak 

Damir Kuštrak bio je na funkciji člana Uprave za izvozna tržišta, a u koncernu je slovio kao najvažnija osoba za 'političko-društvena pitanja', dakle za odnose i veze s Vladom, Hrvatskom udrugom poslodavaca (čiji je neko vrijeme bio predsjednik) i druge važne institucije. 

Davor Pongračić

Kuštrak se 2014. kandidirao i za mjesto predsjednika HGK, no tu je funkciju dobio Luka Burilović. 

Osim jakog menadžerskog iskustva u veledrogeriji Medika, Kuštrak je u vrijeme Račanove vlade bio i zamjenik ministra financija.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 235
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a