Obavijesti

News

Komentari 0

Švicarci glasaju o 13. mirovini i podizanju dobi za mirovinu

Švicarci glasaju o 13. mirovini i podizanju dobi za mirovinu

Švicarci će u nedjelju glasati o dvije inicijative kojima se želi promijeniti život umirovljenika na dijametralno suprotne načine. Jednom se želi povećati mirovine, a drugom podići dob za odlazak u mirovinu

VIDEO

Švicarski sindikati iznijeli su prijedlog da se uvede dodatna mjesečna socijalna naknada kako bi se umirovljenicima pomoglo zbog rasta životnih troškova u toj bogatoj alpskoj zemlji. Inicijativa, nazvana „Bolji život u mirovini”, traži isplatu 13. mirovine svake godine, poput 13. plaće koju dobivaju mnogi radnici u Švicarskoj. Ankete pokazuju da većina Švicaraca to podržava premda izgleda da se broj pobornika smanjuje i još nije izvjesno da će prijedlog proći.

Mjesečna socijalna naknada u Švicarskoj može iznositi do 2450 švicarskih franaka za pojedince i 3675 franaka za bračne parove.

To možda izgleda mnogo, ali u zemlji koja spada među najskuplje u svijetu to nije tako.

Najamnina za tipični dvosobni stan u švicarskim gradovima iznosi najmanje 3000 franaka, a kava stoji i više od pet franaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Švicarski ministar: Hrvatska nam je vrlo važan partner u humanitarnom razminiranju
Švicarski ministar: Hrvatska nam je vrlo važan partner  u humanitarnom razminiranju

Ako Švicarci odobre tu promjenu, ne bi bili prvi u Europi. Susjedni Lihtenštajn, još jedna skupa zemlja koja koristi švicarski franak, već godinama ima sličan sustav.

Životni troškovi rastu u nebesa

„Imamo krizu kupovne moći”, rekao je čelnik Švicarske sindikalne federacije (SGB) Pierre-Yves Maillard, koji pripada kampanji „da”.

„Umirovljenicima pada životni standard”, rekao je za AFP.

Umirovljenik Jakob Hauri s time se složio.

„Životni troškovi samo rastu”, rekao je, žaleći se da bi socijalno osiguranje „trebalo jamčiti minimum za život, ali to više nije tako”.

Lijeve stranke podržavaju inicijativu, a desničarske i centrističke stranke žestoko joj se protive, kao i švicarska vlada i parlament.

Vlada ističe da bi mjera stajala više od četiri milijarde švicarskih franaka na godinu, upozoravajući da bi zahtijevala povećanja poreza i da bi mogla ugroziti financijsku stabilnost sustava socijalnog osiguranja.

„Ako inicijativa prođe, puno umirovljenika dobit će 13. isplatu socijalnog osiguranja iako im zaista nije potrebna”, upozorila je.

„Neodgovorno”

Za krajnje desnu Švicarsku narodnu stranku ta „neodgovorna” inicijativa omogućit će parazitima da iskorištavaju sustav socijalnog osiguranja.

Švicarska podebljava vojni proračun unatoč neutralnosti
Švicarska  podebljava vojni proračun unatoč neutralnosti

Švicarska najveća stranka nastoji privući potporu birača oglasima, uključujući jedan koji prikazuje kako novčanica od 100 franaka odlazi u odvod. Izgleda da ta kampanja ima učinka.

U zadnjem ispitivanju javnog mnijenja, koje je proveo gfs.bern za javnu televizijsku kuću SSR, 53 posto ispitanika reklo je da podržavaju inicijativu, a 43 posto je reklo da joj se protivi.

U sličnom ispitivanju prije manje od mjesec dana potpora za inicijativu iznosila je 61 posto.

Sve je manje izvjesno i da će inicijativa dobiti dvostruku većinu potrebnu za prolazak, odnosno potporu birača i većinu u većini od 26 švicarskih kantona.

„Nadamo se”, rekao je Maillard.

Podizanje dobi za mirovinu, ponovno?

Švicarski sustav izravne demokracije u nedjelju će odlučivati i o pozivu mladeži desne Liberalne stranke koji traže da se dob za mirovinu postupno podigne sa 65 na 66 godina u idućih deset godina kako bi se osiguralo puno financiranje mirovinskog sustava.

O tome se glasa manje od dvije godine nakon što su švicarski birači tijesno odlučili podići dob za mirovinu za žene sa 64 na 65 godina starosti, kao što vrijedi za muškarce.

No izgleda da ta inicijativa nema izgleda za uspjeh. Zadnje ankete pokazuju da samo 35 posto ispitanika podržava takvu odluku, a 63 posto se protivi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Utrka za većinom: DP-ovac: 'Još nismo odlučili s kime ćemo ići'. Kekin: 'Oni varaju svoje birače!'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Utrka za većinom: DP-ovac: 'Još nismo odlučili s kime ćemo ići'. Kekin: 'Oni varaju svoje birače!'

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović

Cezar je narko biznis vodio iz zatvora: Drogu nabavili u Crnoj Gori i Turskoj, a oružje u BiH
UHODANI BIZNIS

Cezar je narko biznis vodio iz zatvora: Drogu nabavili u Crnoj Gori i Turskoj, a oružje u BiH

Plus+ Šef narko klana Dino Muzaferović Cezar u poslove je uključio i obitelj, a jedini čovjek koji je trebao svjedočiti protiv njega je ubijen...
Uspjeh Splićanke u čuvenoj američkoj bolnici: 'Tu me dovela ljubav, razmišljam o povratku'
EKSKLUZIVNO: 24SATA U NEW YORKU

Uspjeh Splićanke u čuvenoj američkoj bolnici: 'Tu me dovela ljubav, razmišljam o povratku'

Plus+ NOVI EXPRESS Dr. Petra Zubin Maslov, zamjenica ravnatelja Kardiovaskularnog instituta čuvene njujorške bolnice Mount Sinai Morningside, otkriva kako se postiže uspjeh u jakoj konkurenciji