Obavijesti

News

Komentari 271

UN osudio Rusiju za ubojstvo 136 djece. Putin priznao 'ofenzivni potencijal' Ukrajine

UN osudio Rusiju za ubojstvo 136 djece. Putin priznao 'ofenzivni potencijal' Ukrajine

Šesnaest je mjeseci prošlo od ruske agresije na ukrajinski teritorij. Ukrajina očekuje da će biti pozvana u NATO s "otvorenim datumom" na samitu vojnog saveza u Vilniusu sljedećeg mjeseca

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.41

Ukrajinski brodovi sa žitom napustili luku

Dva broda napustila su ukrajinsku luku Chornomorsk noseći 115.100 tona kukuruza u okviru Inicijative za crnomorsko žito koju podržavaju UN.

Plovila su namijenjena Španjolskoj.

Ranije ovog tjedna, glavni tajnik UN-a António Guterres pozvao je sve potpisnike sporazuma da nastave rješavati sve prepreke kako bi se sporazum mogao produljiti nakon datuma isteka 17. srpnja.

Dogovor o žitu u Crnom moru, kojim je stvoren humanitarni morski koridor za poljoprivredne proizvode, sklopljen je prije gotovo godinu dana i dvaput je produžen.

22.47

Zelenski: Rusija skriva tijela žrtava rušenja brane

Rusija je formirala posebne skupine za prikupljanje i skrivanje tijela ljudi ubijenih nakon proboja brane Nova Kakhovka u južnoj Ukrajini ovog mjeseca, kaže Zelenski.

- Rusko zlo je tamo formiralo posebne skupine za uklanjanje i, očito, skrivanje tijela žrtava- rekao je.

Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za rušenje brane u regiji Herson, koju su djelomično okupirale ruske trupe.

22.05

Ukrajina Putina nazvala ratnim zločincem nakon izvješća UN-a

Andriy Yermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, nazvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina "ratnim zločincem" nakon izvješća Ujedinjenih naroda u kojem Rusiju optužuju za ubojstvo više od 130 djece u Ukrajini prošle godine.

- UN je stavio Rusiju na listu srama zbog ubijanja djece u Ukrajini. Prema podacima UN-a, Rusija je 2022. godine ubila 136 djece. Također, ruska vojska i njeni borci osakatili su 518 djece i izveli 480 napada na škole i bolnice- napisao je Yermak na svom službenom Telegram kanalu.

- Koristili su 91 dijete kao živi štit. Želim napomenuti da Rusija otima ukrajinsku djecu i nastavlja ih ubijati 2023. godine- rekao je.

- Putin je ratni zločinac, kao i sva njegova svita, zajedno s teroristima, zapovjednicima i izvršiteljima zločinačkih naredbi- dodao je Yermak.

21.22

Ruski vrhovni sud odbacio Navaljnijevu žalbu jer mu zatvor ne dopušta pisati

Ruski vrhovni sud u četvrtak je odbacio žalbu pritvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog koji se žalio jer mu zatvor nije dao opremu za pisanje, prenosi ruski neovisni portal Mediazona. 

Navaljni, najistaknutiji pripadnik ruske oporbe, služi 11 i pol godina dugu zatvorsku kaznu zbog navodne prijevare i drugih optužbi za koje je rekao da su izmišljene kako bi ga se ušutkalo. Sudi mu se za još niz kaznenih djela zbog čega bi u zatvoru mogao ostati još nekoliko desetljeća. 

Bivši odvjetnik većinom je u samici u zatvoru IK-6 u Melekovu, mjestu 235 kilometara istočno od Moskve. 

PROČITAJTE VIŠE

20.18

Grossi će posjetiti Rusiju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je za NBC News da će glavni direktor Rafael Grossi sutra posjetiti Rusiju.

- Mjesto njegova posjeta bit će potvrđeno u dogledno vrijeme- napisala je IAEA u priopćenju, ne dodajući više detalja.

Posjet Rusiji uslijedit će nakon Grossijeva posjeta Ukrajini i inspekcije nuklearne elektrane Zaporožje pod ruskom okupacijom.

 

Komentari 271