Obavijesti

News

Komentari 114

Pojavile se slike oštećene ruske podmornice. Ukrajina smijenila zamjenicu ministra obrane

Pojavile se slike oštećene ruske podmornice. Ukrajina smijenila zamjenicu ministra obrane
4

Smijenjena zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maljar. Obrambene snage Ukrajine oslobodile su naselje Kliščijivka u smjeru Bahmuta

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.07

Andrej Plenković: 'Hrvatska je isključivo tranzitna zemlja i neće uvoziti ukrajinsko žito'

24sata

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je Hrvatska isključivo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito i da neće uvoziti jeftinije ukrajinske žitarice, nakon što su tri članice Europske unije odlučile produljiti embargo na uvoz hrane iz te ratom pogođene zemlje. 

Plenković je rekao da je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i ukrajinskim ministrima jasno poručeno da su "stav i želja Hrvatske da bude tranzitna zemlja, a ne zemlja u koju će doći enormne količine jeftinijeg žita nego našeg iz Ukrajine pa da onda naši poljoprivrednici budu u problemu". 

Više pročitajte OVDJE.

19.31

Ukrajina: Probili smo rusku obrambenu liniju kod Bahmuta

24sata

Ukrajinske trupe probile su rusku obrambenu liniju blizu Bahmuta, rekao je u ponedjeljak zapovjednik kijevskih kopnenih trupa, general Oleksandr Sirskij.

Nakon što smo ponovno zauzeli sela Andrijivku i Kliščivku "neprijateljska obrambena crta je probijena", rekao je Sirskij, a prenio vojni press centar.

Dodao je da su ti mali gradovi "bili važan element ruske obrambene linije koja se proteže od Bahmuta do Gorlivke".

Više pročitajte OVDJE.

17.41

Španjolska, Njemačka i Francuska osudile uvozne restrikcije za ukrajinsko žito

24sata

Španjolska, Njemačka i Francuska osudile su u ponedjeljak uvozne restrikcije za ukrajinsko žito koje su zadržale Poljska, Mađarska i Slovačka, prenose agencije.

Poljska, Mađarska i Slovačka pobunile su se protiv Europske komisije, koja je prošli petak odlučila dopustiti prodaju ukrajinskog žita širom EU-a te su najavile da će kod njih zabrana ostati na snazi kako bi zaštitile domaće poljoprivrednike od povećanog uvoza iz Ukrajine.

Europska komisija poručila je da analizira njihovu odluku.

Više pročitajte OVDJE.

17.24

Bugarski poljoprivrednici psovjeduju protiv ukidanje zabrane uvoza iz Ukrajine

24sata

Poljoprivrednici u Bugarskoj podignuli su privremene blokade na autocestama i pristupnim cestama s Rumunjskom i Grčkom u ponedjeljak prosvjedujući protiv ukidanja zabrane uvoza žitarica iz Ukrajine te najavljuju da su spremni i traktorima do Sofije u utorak, javljaju mediji.

U petak je Europska komisija odlučili okončati ograničenja na uvoz proizvoda iz Ukrajine, a bugarska vlada glasala je za ukidanje zabrane u čemu se razišla s tri druge članice Unije - Poljskom, Mađarskom i Slovačkom koje su najavile da će održati ograničenja.

Kontrole nad uvozom ukrajinskog žita omogućile su pet zemalja - Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj da na vlastitom tržištu ograniče trgovinu proizvodima kao što su žito, kukuruz, repica ili suncokret iz Ukrajine. 

Više pročitajte OVDJE.

16.12

Rumunjska čeka ukrajinske mjere kontrole izvoza skupine poljoprivrednih proizvoda

Rumunjska čeka ukrajinske mjere kontrole izvoza skupine poljoprivrednih proizvoda, a ako joj stignu zahtjevi za uvozom, zabranit će trgovinu dok se situacija ne raščisti, izjavio je u ponedjeljak premijer Marcel Ciolacu.

Europska komisija ukinula je prošli petak privremenu zabranu izvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemenki suncokreta na tržište EU-a, zaključivši da su poremećaji na tržištima pet zemalja EU-a na granici s Ukrajinom "nestali". 

Ukrajina je pak pristala u roku od 30 dana uvesti zakonske mjere, poput sustava izvoznih dozvola, kako bi se izbjegao nagli skok isporuka žitarica, stoji u priopćenju EK, objavljenom u petak.

"Do tada Ukrajina će od 16. 09. 2023. uvesti mjere kontrole izvoza četiri skupine proizvoda kako bi se spriječili poremećaji na tržištima susjednih članica (EU-a)", dodaje se. 

Do kraja radnog dana u ponedjeljak 18. rujna Kijev će dostaviti akcijski plan, dodaje se.

Poljska, Slovačka i Mađarska jednostrano su pak u petak produljile zabranu uvoza, bugarski parlament izglasao je ukidanje zabrane, a Rumunjska je odlučila pričekati ukrajinske mjere kontrole izvoza žitarica.

U ponedjeljak rumunjski premijer izjavio je da im od prošlog petka nije stigao zahtjev za uvozom žitarica iz Ukrajine i dodao da ne želi reprizu situacije s početka ove godine koja je izazvala nezadovoljstvo rumunjskih poljoprivrednika.

„Ukrajinski premijer obećao je da će danas (u ponedjeljak - op. ur.) poslati prijedlog o izdavanju izvoznih dozvola, o čemu ćemo razgovarati”, rekao je Ciolacu.

„Ako stignu zahtjevi za izvozom u Rumunjsku, tražit ću od ministara poljoprivrede i gospodarstva da sastave nacrt uredbe kojom se zabrana produljuje na 30 dana dok se stvari ne razjasne”, kazao je rumunjski premijer.

Rumunjski poljoprivrednici zatražili su u subotu od vlade da jednostrano zabrani uvoz ukrajinskog žita i drugih prehrambenih proizvoda.

"Ako je zemlja poput Poljske, koja snažno i sustavno podupire Ukrajinu (u borbi) protiv ruske agresije, donijela takvu jednostranu odluku nakon isteka roka 15. rujna, ne razumijemo zašto bi Rumunjska bila suzdržana", priopćila je udruga poljoprivrednika.

"Naš zahtjev ni na koji način ne utječe na aktualni tranzit ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda kroz Rumunjsku do drugih odredišta", dodali su.

Ukrajina je u prvih osam mjeseci ove godine preko rumunjske crnomorske luke Constante isporučila 9,2 milijuna metričkih tona žitarica. U cijeloj 2022. izvezla je tom rutom 8,6 milijuna tona.

Komentari 114