Obavijesti

News

Komentari 66

Svoju kandidaturu Milan Bandić je objavio na Sljemenu

Svoju kandidaturu Milan Bandić je objavio na Sljemenu
2

Želio je maksimalno kapitalizirati element iznenađenja. Novinari su, neočekivano, pozvani da u rano jutro dođu na Sljeme, gdje će Bandić priopćiti važnu vijest...

VIDEO

Tko je, uistinu, Milan Bandić? Kako je uspio u politici, da bi danas bio na prekretnici života? U knjizi "Ja, Milan" koja je u prodaji na svim kioscima u Hrvatskoj po cijeni od 29,90 kuna, možete naći sve što ste oduvijek željeli znati o zagrebačkom gradonačelniku, ali niste imali koga pitati...

Karijera Milana Bandića je išla tako dobro da se na zadnjim izborima kandidirao za predsjednika Republike. Godinu dana galvanizirao je javnost pričama o tome hoće li izaći na izbore ili neće. Želio je maksimalno kapitalizirati element iznenađenja. Novinari su, posve neočekivano, pozvani da u rano jutro dođu na Sljeme, u Tomislavac, gdje će Bandić priopćiti važnu vijest.

Najava je bila maksimalno amerikanizirana. Bandić je objavu vijesti zakazao za sedam sati ujutro, u hladno zimsko jutro, što su novinari dočekali s bijesom jer su se u teškim uvjetima morali probijati do vrha Zagrebačke gore. No, Bandić je izveo pravi mali spektakl. Sa svojim asistentima i psom Rudijem, istrčao je dionicu od podnožja do vrha Sjemena, otuširao se, i izašao na govornicu pršteći od energije. U pet je s Mihaljevca krenuo trčeći u društvu Davora Jelavića, Roberta Ljutića i zlatnog retrivera. U šest sati bio je na Puntijarki, gdje se pred novinarima presvukao i slikao polugol. Sat kasnije pojavio se na samom vrhu Sljemena u Tomislavovom domu, gdje ga je, kako su javili mediji, “čekalo sve potrebno za tuširanje, fen za sušenje kose i vizažistica koja se pobrinula da osvjetla kandidatov obraz slojem tekućeg pudera, kako je dogovorio Duško Ljuština, "neslužbeni" šef stožera. Službena šefica stožera bila je Jasmina Havranek s Agronomskog fakulteta.“

Zagrmio je: „Dobro jutro, Hrvatska“.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Govorio je zapanjujuće tečno, nadahnuto i dobro. Bandić je inače bio poznat kao loš govornik. Izuzetak je bio njegov kandidacijski govor na Zagrebačkom velesajmu, kada se natjecao za mjesto predsjednika SDP-a. Tad je bio odličan, nadahnut i uvjerljiv – po nekim mišljenjima, bolji od protukandidata, Milanovića, Željke Antunović i Tonina Picule - no reputacija mu je predstavljala nesavladivu prepreku.

Na Sljemenu je bio još bolji.

"Ovdje se kandidiram za predsjednika Hrvatske", uzviknuo je Milan Bandić u Tomislavovom domu na Sljemenu, okružen hostesama. S njim su bile supruga Vesna i kćer Anamarija.

“Lišen stranačkih okova”, rekao je “slobodan kao feniks, ovim se kandidiram za predsjednika cijele Hrvatske. Želim Hrvatsku uzorati, raditi kao konj za Hrvatsku. To je moj program.” Napravo je začuđujući ideološki salto.

Naglasio je da ga je stranka gušila, da djeluje kao pojedinac, i da će nastupati na desnici. O tome kako je protumačen i doživljen na javnoj sceni dovoljno govori i činjenica da ga je podržao i Tomislav Merčep. Bivši socijalist počeo je zagovarati radikalni individualizam. “Čovjek, a ne stranka!”

"Obećao je s govornice dobiti ne samo jedan, nego dva mandata. Obećao je i "razbuditi sve građane" i staviti se na raspolaganje svim Hrvatima idućih deset godina, kao što je posljednjih deset godina bio na raspolaganju Zagrepčanima.

"Svih mojih deset godina bio sam krivo shvaćan. Kod ortodoksnih ljevičara kao populist, a kod salonskih desničara kao komunist. Ja sam običan čovjek", rekao je Bandić. Dodao je da je nakon "Oca domovine" u vihoru rata i predsjednika građana koji ga je naslijedio, došlo vrijeme za "hrvatskog predsjednika". Ivu Josipovića napao je kao čovjeka koji radi "na daljinski" - tvrdio je da će Josipović biti Milanovićeva marioneta. Danas je tu mantru preuzela Kolinda Grabar Kitarović. U nizu spotova, napao ga je kao „crvenog“ kandidata, iako je još do jučer i sam bio crveni.

Milan Bandić preko noći je postao desničar.

Bandića je već prije opjevao glasovit hercegovački guslar Željko Šimić, a njegovu povijesnu utrku za predsjednika zabilježio je i nepoznati SMS stihoklepac u pjesmuljku u kojem se veliča dolazak Hercegovca iz Gruda, a radosno iščekuje odlazak predsjednika. ( Još desetak i nešto dana, nema više Mesić Stipana. Odlazi redikul i svjedok haaški, slađe mi je to nego sir paški. Odlazi Buda, Jakić i drugi udbaši, dolaze Hercegovci naši. Milan je rodom iz Gruda, virujte, čovik ima muda. Uspio je SDP razorit, nije to bilo lako sorit. I on i Jurčić tamo su bili, figu u džepu stalno su krili. Bit će u ambasadama smjena, neće više biti Jugoslavena. Josipović je umanjenica od Broza, ne dopustite da nas sroza. Zato, sinovi hrvatskih ustaša i partizana, glasujte za Bandić Milana.)

Kad je ušao u izbore, bilo je jasno da je zapravo osigurao pobjedu Ivi Josipoviću, jer je razbio desni front na nekoliko suprotstavljenih skupina.

Dok su se za glasove desnog centra tukli on, Hebrang, Primorac i Vidošević, Josipović je na lijevom centru ostao sam.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina