News

Komentari 2

Sydney u izolaciji zbog naglog porasta broja zaraženih

Sydney u izolaciji zbog naglog porasta broja zaraženih

Prvo žarište virusa u zemlji u više od mjesec dana bilo je povezano uz vozača koji prevozi inozemno zrakoplovno osoblje i koji je bio na nekoliko mjesta, među ostalim i u trgovačkom centru među turistima

Najveći australski grad Sydney ponovno je u srijedu nametnuo "blaga" ograničenja kako bi suzbio širenje vrlo zarazne delta varijante koronavirusa, uvodeći obvezu nošenja maski u uredima, dok su susjedne države zatvorile svoje granice.

Broj novozaraženih u australskoj najmnogoljudnijoj saveznoj državi Novom Južnom Walesu narastao je na više od 30 u tjedan dana.

U srijedu, zemlja je pooštrila zabrane okupljanja i kretanja u Sydneyju na tjedan dana, no nije uvedena puna karantena, dok raste zabrinutost da bi posljednje žarište vrlo zarazne varijante delta virusa moglo dovesti do velikog izbijanja zaraze.

Putovanja su ograničena na obavljanje nužnih radnji stanovnicima više dijelova Sydneyja, a kućni posjeti su ograničeni na pet gostiju, s obaveznim nošenjem maski unutra, čak i u teretanama. Neke škole prešle su na online nastavu.

Prvo žarište virusa u zemlji u više od mjesec dana bilo je povezano uz vozača koji prevozi inozemno zrakoplovno osoblje i koji je bio na nekoliko mjesta, među ostalim i u trgovačkom centru u predgrađu Bondi u Sydneyju, među turistima.

Susjedne savezne države poput Victorije, druge najmnogoljudnije u zemlji, i sjeveroistočnog Queenslanda zatvorile su granice putnicima koji dolaze iz Sydneyja i okolnih područja, dok je Južna Australija u cijelosti zatvorila svoje granice.

Novi Zeland je pak u glavnom gradu Wellingtonu podigao razinu upozorenja nakon što je australski turist testiran pozitivno po povratku u Sydney nakon što je vikend proveo u susjednoj zemlji.

Brze karantene, stroga pravila socijalne distance i brzo pronalaženje kontakata pomogli su i Australiji i Novom Zelandu da ograniče izbijanja zaraze.

Australija je od početka pandemije prijavila nešto više od 30.350 slučajeva zaraze i 910 umrlih, dok je Novi Zeland zabilježio više od 2300 zaraza i 26 smrtnih slučajeva.

Najčitaniji članci