News

Komentari 304

Tajni dnevnik Titova diplomata: Američka operacija za Broza

Tajni dnevnik Titova diplomata: Američka operacija za Broza

Novi Express, koji je u prodaji od petka, donosi izvatke iz šokantnih memoara Vladimira Velebita, Titova diplomata koji je Jugoslaviju povezao s Amerikom i Velikom Britanijom...

Novi Express, koji je u prodaji od petka, donosi izvatke iz šokantnih memoara Vladimira Velebita, Titova diplomata koji je Jugoslaviju povezao s Amerikom i Velikom Britanijom, a nakon razlaza sa Staljinom omogućio Americi da naoruža Tita milijardama dolara vrijednim oružjem...

Ta je operacija bila toliko tajna da Tito nije dopustio čak ni prevodioce na tom poslu, pa je Velebit sam morao sastaviti popise oružja. Tim se potezom Jugoslavija izvukla ispod Staljinova kišobrana, zakoračivši u predvorje saveza koji se kasnije nazvao NATO. Tri godine nakon razlaza s Rusima, Tito je Velebitu u Rim, gdje je bio ambasador, poslao mladu, jedru ličku seljanku Jovanku Budisavljević u tajnu misiju, koju otkrivamo u novom Expressu.

U istom broju donosimo i veliki intervju barda hrvatske književnosti Ivana Aralice, koji je u ispovjednom intervjuu priznao da je Tomislav Karamarko bio veliko razočaranje. “Da”, rekao je Aralica, “Karamarko jest bio potkapacitiran. Drug nije bio dorastao zadatku”.

Donosimo i insajderska otkrića o tome kako Most želi kandidirati Tima Oreškovića za gradonačelnika Zagreba. Svi misle da je Čovjek od željeza, Milan Bandić, na koljenima, ali je li to istina ili puko samozavaravanje? Express!

Najčitaniji članci