Obavijesti

News

Komentari 344

Francuzi zabranili pilule Diane 35 zbog četiri sumnjive smrti

Francuzi zabranili pilule Diane 35 zbog četiri sumnjive smrti
10

Iz Nacionalne agencije za sigurnost lijekova u srijedu su objavili kako pokreću postupak zabrane lijeka Diane-35. Od danas ga je zabranjeno izdavati na recept

VIDEO

Francuska se suočila s novim farmaceutskim skandalom nakon što su vlasti potvrdile kako su četiri sumnjive smrti povezane s lijekom za akne koji liječnici propisuju kao kontraceptiv, piše Guardian

Na konferenciji za novinare u srijedu u 11 sati direktor francuske Agencije za sigurnost lijekova rekao je kako je Agencija odlučila pokrenuti postupak suspenzije, odnosno zabrane lijeka Diane 35.

Direktor Agencije Dominique Maraninchi ženama koje koriste sporne tablete preporučio je da ih ne prestanu uzimati odmah već da posjete liječnika i konzultiraju se oko promjene terapije. Agencija će Diane-35 postupno povlačiti s tržišta, ali od srijede vrijedi zabrana davanja Diane na recept. Također će biti zabranjeni svi generički lijekovi srodni Bayerovom. 

Nacionalna agencija za sigurnost lijekova također je najavila postupak na razini Europe kojim bi se Diane-35 povukle s tržišta diljem EU. Lijek je za sada dopušten u većini država članica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Opasne nuspojave su ugrušci i moždani udari

Francuska je od Europske agencije za lijekove zatražila da ispita kontraceptive treće i četvrte generacije kako bi ograničila njihovu uporabu. Istovremeno, francuska Agencija za lijekove u svojem je izvješću objavila kako je 125 žena imalo nepoželjne i vrlo opasne nuspojave povezane s lijekom Diane 35 ili srodnim lijekovima. 

Među nuspojavama najčešće su nastajanje krvnih ugrušaka i moždani udari.  

Magazin Le Figaro, koji je objavio tajno izvješće Agencije, otkrio je kako se 37 žena od nuspojava nije potpuno oporavilo nakon što su prestale uzimati lijek njemačke kompanije Bayer. Diane su u Francuskoj odobrene još 1987. godine. 

Procjenjuje se da se svake godine u Francuskoj proda između četiri i pet milijuna kutija Diane 35. Prosjek godina žena koje ga koriste je 25. 

U Hrvatskoj za sada ne namjeravaju zabraniti lijek.

- U Hrvatskoj za sada nije bilo pokazatelja da je šteta lijeka veća od koristi i za sad nema nikakvih naznaka za potrebom povlačenja istog lijeka s tržišta - kazala je za HTV Ivana Šišić iz hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode. 

Studentica preminula zbog pilula Yasmin

Sličan problem pojavio se i prije nekoliko godina s pilulama Yasmin. Prašina se  podigla nakon smrti 24-godišnje studentice u Melbourneu 2008. godine. Kontracepcijske pilule Yasmin koristila je četiri mjeseca zbog problema s aknama. Ignorirala je simptome poput kratkog daha i kašlja. Srušila se u parku i preminula nakon nekoliko sati. Simptomi koje je imala u uputama se spominju kao rijetke, ali opasne. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 344
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a