Obavijesti

News

Komentari 8

Talibani osvojili zadnju regiju koja im se odupirala, sad kontroliraju cijeli Afganistan

Talibani osvojili  zadnju regiju koja im se odupirala, sad kontroliraju cijeli Afganistan

Dolina Panjshir, poznata i kao Dolina pet lavova, bila je posljednje utočište u kojem su se lokalni čelnici odbili mirno predati

VIDEO

Uz zvukove pucnjave talibani u Kabulu slave pobjedu. Uspješno su preuzeli pokrajinu Panjshir i tako stavili cijeli Afganistan pod svoju kontrolu.

Dolina Panjshir, poznata i kao Dolina pet lavova, bila je posljednje utočište u kojem su se lokalni čelnici odbili mirno predati. 

Panjshir je rodni grad Ahmada Shaha Massouda, jednog od najvažnijih vođa otpora protiv sovjetske okupacije Afganistana osamdesetih godina prošlog stoljeća. 

Nakon što je Al Kaida 2001. ubila Ahmada Shaha Massouda, talibani od tad sve nisu uspjeli ući u grad koji kontroliraju oružane snage njegovog sina Ahmada Massouda.

Regija Panjshir se nalazi nedaleko od prijestolnice Kabula. Panjshir dolina kako je Afganistanci nazivaju, poznata je i kao "Dolina pet lavova" što zapravo i predstavlja naziv Panjshir.

U 10. stoljeću ovaj kraj naseljavala su petorica braće, a bili su podčinjeni vladaru Mahmudu iz Ghaznija, lideru Gaznavida, islamske dinastije turkijskog porijekla koja je vladala dva stoljeća nad velikim područjem Afganistana i dijelova Punjaba.

U tom dijelu Afganistana vodile su se i velike borbe tokom 80-tih. Tokom sovjetskih ofenziva u Afganistanu i uspostavljanja komunističke vlasti u ovoj azijskoj zemlji, grupe mudžahedina formirale su pokret otpora koji se protivio sovjetskoj okupaciji Afganistana.

Afganistan: Novu vladu vodit će suosnivač talibanskog pokreta
Afganistan: Novu vladu vodit će suosnivač talibanskog pokreta

Upravo u tom periodu pojavljuje se ime Ahmada Shaha Massouda, afganistanskog političara i zapovjednika koji je postao vođa mudžahedinskog pokreta koji se suprotstavio Sovjetima. Etnički Tadžik, pokazao se kao neosvojiv za Sovjete, a njegovi vojni planovi uništili su planove Sovjetskog Saveza da vlada Afganistanom. To se naročito pokazalo između 1980. i 1985. kad su Sovjeti pokrenuli vojne akcije kako bi osvojili taj dio Afganistana. 

Iako su Sovjeti uz veliko naoružanje nekoliko puta uspjeli istjerati mudžahedine na čelu s Massoudom, njegovi borci bi se svaki put povukli na planine odakle su bez većih problema držali kontrolu nad cijelom dolinom Panjshir. 

Nakon što je poraz Sovjeta u ovom dijelu bio sve izvjesniji, Massoud je nastavio širiti pokret otpora te je krenuo u oslobađanje i susjednih regija od sovjetskog utjecaja. Mnogi ističu kako su njegove snage otpora u Afganistanu bile vjerojatno jedne od najjačih i najorganiziranijih, a za Massoudov način borbe su govorili da je sličan borbi gerilaca koje je predvodio Ernesto Che Guevara.

Nakon što je 90-tih Sovjetski Savez napustio je Afganistan, a državu je zahvatio građanski rat brojnih frakcija unutar Afganistana. Upravo u tom periodu javlja se i talibanski pokret koji nastoji preuzeti kontrolu nad cijelim Afganistanom.

Ahmad Shah Massoud, koji je nakon povlačenja Sovjeta postao ministar obrane Afganistana, organizirao je novi pokret otpora na istom mjestu kao i 10 godina ranije. Ovaj put, snage otpora protiv talibana okupile su se pod Sjevernom alijansom, multietničkim pokretom koji je obuhvatio snage Ahmada Shaha Massouda kao i uzbekistanskog komandanta Abdul Rashida Dostuma.

Iako su talibani 1996. uspostavili vlast u svim dijelovima Afganistana, nikad nisu uspjeli osvojiti Panjshir regiju.

Talibani došli do sofisticiranog oružja, ali što će sad? Američke će avione prodati Rusiji i Kini?
Talibani došli do sofisticiranog oružja, ali što će sad? Američke će avione prodati Rusiji i Kini?

To je prepoznao i SAD 2001. kada su krenuli u rat protiv talibana, ali i terorističke organizacije Al Kaida. Massoud je tad imao veliko povjerenje Zapada, a bio je gost i Europskog parlamenta gdje je govorio o borbi Sjeverne alijanse protiv talibana.

Samo dva dana prije terorističkog napada u New Yorku, 2001. na Massouda je izvršen atentat, a napadači su povezani s Al Kaidom. Na Massouda su atentat pokušale izvršiti i obavještajne organizacije uključujući i KGB, afganistanske agencije, pakistanski ISI.

Tamo gdje je Ahmad Shah Massoud stao 2001., njegov najstariji sin Ahmad Massoud je nastavio 20 godina kasnije. Kao dijete rata, Massoud je svoje školovanje posvetio ratu. Završio je vojne škole, uključujući i obuku na britanskoj akademiji Sandhurst.

Pokretanje videa...

Kabul VIDEO

Massoud je započeo svoju političku karijeru te se zalagao za decentralizaciju Afganistana te je naglašavao kako bi raspoređivanje ekonomske i političke moći i mimo glavnog grada Kabula predstavljao savršen model za funkcioniranje države. 

Ipak, politička borba je postala vojna borba, a s talibanskim napadima u srpnju 2021., Massoud je okupio građane koji se žele suprotstaviti talibanskoj vlasti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa