Obavijesti

News

Komentari 11

Talibanima predali Afganistan i otišli: 'Osjećamo bijes i tugu, želimo izvući pouku iz ovoga'

Talibanima predali Afganistan i otišli: 'Osjećamo bijes i tugu, želimo izvući pouku iz ovoga'
7

Ono što je trebalo biti tek operacija odmazde 2001. preraslo je u sveobuhvatan pothvat obnove zemlje ne bi li se spriječio povratak talibana na vlast, što se ipak dogodilo 15. kolovoza

VIDEO

Najviši dužnosnici Pentagona rekli su u srijedu da će "izvući pouku" iz rata u Afganistanu, priznajući da osjećaju "bol i bijes" pošto su predali zemlju talibanima koji su im dvadeset godina bili neprijatelji.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Posljednji američki avion napustio Afganistan VIDEO

"Nijedna operacija nije savršena", priznao je ministar obrane Lloyd Austin u prvom javnom istupu nakon završetka kaotične evakuacije 124.000 civila iz Kabula u noći s ponedjeljka na utorak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Želimo izvući svu moguću pouku iz ovog iskustva", dodao je Austin, bivši general koji se borio u Afganistanu, pošto je odao počast 800.000 američkih vojnika koji su od 2001. sudjelovali u afganistanskom ratu u kojemu je poginuo 2461 američki vojnik, među kojima 13 u posljednjim satima povlačenja.

U.S. defense chiefs Austin and Milley discuss military mission in Afghanistan during news conference at the Pentagon in Washington

Načelnik združenog stožera američke vojske, general Mark Milley, koji se također borio u Afganistanu, priznao je da su ovi dani bili "emocionalno iznimno teški".

"Sve nas razdiru bol, bijes, tuga i žalost s jedne strane i ponos i neslomljivost s druge", dodao je. 

"Učit ćemo iz ovog iskustva", rekao je. "A ono što nas je dovelo do toga proučavat ćemo godinama", dodao je. "Mi, vojnici, pristupit ćemo tome ponizno, iskreno i otvoreno. Ima puno taktičkih, operativnih i strateških pouka koje moramo izvući."

Talibani u Kandaharu napravili mimohod američkim vozilima
Talibani u Kandaharu napravili mimohod američkim vozilima

Austin je priznao da će vojnici koji su izgubili suborce u Afganistanu i obitelji poginulih možda teško prihvatiti završetak rata u koji se ušlo 2001. kako bi se talibane srušilo s vlasti.

"Znam da su ovi dani bili teški za nas mnoge", rekao je. "Od afganistanskih veterana ne treba očekivati više nego od drugih Amerikanaca. Čuo sam ovih dana veoma različita mišljenja. To je jako važno. To je demokracija."

Taliban soldiers pose for a photo in Kabul

General Milley je usto ocijenio "mogućom" eventualnu suradnju s talibanima u borbi sa skupinom Islamskom državom pokrajine Horasana (IS-K) koja je preuzela odgovornost za napad na kabulsku zračnu luku 26. kolovoza u kojemu je poginulo stotinjak ljudi, među kojima 13 Amerikanaca.

Rat je počeo krajem 2001. nakon napada 11. rujna u kojima je u samo jednom danu poginulo 2977 ljudi. Napade su izveli džihadisti Al Kaide, s bazom u Afganistanu i uz zaštitu talibana.

Kaos u Afganistanu: 'Imam šest kćeri, život mi je u opasnosti, a nemam kuda pobjeći. Strah me'
Kaos u Afganistanu: 'Imam šest kćeri, život mi je u opasnosti, a nemam kuda pobjeći. Strah me'

No ono što je trebalo biti tek operacija odmazde preraslo je u sveobuhvatan pothvat obnove zemlje ne bi li se spriječio povratak talibana na vlast, što se ipak dogodilo 15. kolovoza.

U protekla dva tjedna talibani još nisu otkrili kako će izgledati njihova vlada, ali i kako planiraju vladati. Cijene u zemlji otišle su u nebo, a brojni ljudi u redovima stoje pred bankama kako bi izvukli svoj novac.

Austin je rekao da idućeg tjedna putuje u Perzijski zaljev gdje su saveznici pomagali SAD-u u evakuaciji afganistanskih izbjeglica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a