News

Komentari 4

Talijani aktivirali protupoplavni sustav 'MOSE': Prijeti im 130 cm viša razina more nego obično

Talijani aktivirali protupoplavni sustav 'MOSE': Prijeti im 130 cm viša razina more nego obično

Gradonačelnik Venecije, na Twitteru je objavio da se u ponedjeljak ujutro očekuje 130 centimetara viša razina mora u odnosu na uobičajenu zbog čega će aktivirati sustav MOSE za obranu

Značajan porast razine mora u nedjelju je prisilio venecijanske vlasti na aktivaciju kontroverznog sustava za obranu grada od poplava.

Luigi Brugnaro, gradonačelnik Venecije, na Twitteru je objavio da se u ponedjeljak ujutro očekuje 130 centimetara viša razina mora u odnosu na uobičajenu.

Brugnaro je najavio da će se za obranu od poplave aktivirati sustav MOSE koji se sastoji od gotovo 80 žutih barijera na trima pritokama u glavnu gradsku lagunu.

Niz brana trebao bi zadržati vodu te zaštititi grad i njegove najpoznatije znamenitosti i lokacije poput Trga Svetog Marka.

Venice - high water emergency

Sustav je prvi put pokrenut ranije ove godine i zaštitio je Veneciju u listopadu kada joj je prijetila nova poplava.

Unatoč tome, početkom ovog mjeseca, olujni udari ponovo su potopili grada zbog kašnjenja aktivacije sistema. Za kašnjenje u pokretanju sustava koje traje oko 48 sati kao glavni krivac navode se propusti u komunikaciji.  

Izgradnja zaštitnog sistema koštala je gotovo 6 milijardi eura i planirala se desetljećima. Radovi su počeli prije 17 godina no realizaciju projekta narušavali su korupcija i birokracija.

Najčitaniji članci