Obavijesti

News

Komentari 9

Talijani daju temeljni dohodak: 'Imat ću prostora za disanje'

Talijani daju temeljni dohodak: 'Imat ću prostora za disanje'
1

Temeljni dohodak Pokreta 5 zvijezda koštati će sedam milijardi eura samo ove godine te će obuhvatiti oko 2,7 milijuna ljudi.

VIDEO

Revolucionarni program socijalne reforme u Italiji, koji je osmislila populistička stranka Pokret 5 zvijezda, pokrenut je u srijedu s očekivanim gužvama kada se na tisuće siromašnih i nezaposlenih Talijana prijavilo za pomoć u svojim poštanskim i poreznim uredima za ostvarivanje 'temeljnog dohotka'.

Pokret 5 zvijezda, koji je dio vladajućih uz desničarsku stranku Ligu i koji je najdulje zagovarao ovakav model socijalne pomoći, nada se da će preokrenuti svoju sreću u susret euroizborima u svibnju, pošto mu je posljednjih mjeseci pala popularnost.

Unatoč stalnom protoku podnositelja zahtjeva, upozorenja o kaosu i dugim redovima pokazala su se kao pretjerana, jer je većina ljudi prihvatila savjet da se ne prijavljuju već prvi dan.

"Ovo je jako dobro, imati ću nešto prostora za disanje s obzirom da spajam kraj s krajem", rekla je Svetlana Guerra (36) kada je napuštala jedan manji porezni ured u gusto naseljenom jugoistočnom dijelu Rima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Guerra, Ukrajinka koja živi u Italiji već 19 godina i preživljava uz pomoć nestalnih poslova plaćenih na crno, kaže kako od temeljnog dohotka očekuje oko 280 eura koji će joj pomoći u isplati najamnine stana.

Povećanje razina siromaštva

Broj Talijana u apsolutnom siromaštvu (nemogućnost kupnje temeljne košarice hrane) popeo se na 5,1 milijun u 2017. godini, prema statističkom uredu ISTAT. Ovo je više od trostrukog povećanja u deset godina.

Italija je tradicionalno zemlja koja ima bogate mirovine te nudi pomoć svim otpuštenim radnicima, no do prošle je godine bila među rijetkim bogatim državama koje nemaju razrađen sustav socijalne pomoći.

Prethodna vlada lijevog centra ciljala je da popuni te praznine, no program socijalne pomoći koji je pokrenula prošle godine uoči izbora alocirao je samo dvije milijarde eura te se smatra da nije na odgovarajući način riješio problem siromaštva.

Temeljni dohodak Pokreta 5 zvijezda koštati će sedam milijardi eura samo ove godine te će obuhvatiti oko 2,7 milijuna ljudi, prema ISTAT-u.

Kritičari kažu kako si talijanske financije ovakav napor ne mogu priuštiti.

Pokret 5 zvijezda bio je najveća stranka na izborima 2018. godine, no potpora im je u opadanju te ih je prestigao koalicijski partner Liga.
"Država se napokon brine o nevidljivim ljudima ... koji su bili na marginama ove zemlje i političkih diskusija", rekao je zamjenik premijera Luigi Di Maio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor