Obavijesti

News

Komentari 60

Talijani nude 25.000 eura da se preselite u ovu predivnu regiju

Talijani nude 25.000 eura da se preselite u ovu predivnu regiju
6

Radi se o regiji Molise, drugoj najmanjoj u Italiji koja se nalazi na jugu zemlje. Tamošnje vlasti svim novim stanovnicima koji se odluče za život u jednom od naselja ove regije nude 700 eura mjesečno kroz tri godine.

Slabijeg ste imovinskog statusa i ne veže vas rodna gruda? Onda je ova vijest za vas kao naručena. Naime, slabo naseljena talijanska regija daje 25 tisuća eura svima koji se žele preseliti u nju!

Radi se o regiji Molise, drugoj najmanjoj u Italiji koja se nalazi na jugu zemlje. Tamošnje vlasti novim pridošlicama koji se odluče za život u jednom od naselja ove regije nude 700 eura mjesečno kroz tri godine. 

Da ova ponuda ne bi bila predobra da bi bila istinita, evo par 'caka' na koje morate biti spremni.

Naselje mora imati manje od 2000 stanovnika, a pridošlice se moraju obvezati na pokretanje vlastitog posla.

- Želimo napraviti više od dobrotvorne akcije. Želimo da ljudi ulože ovdje. Mogu otvoriti bilo koju vrstu poslovanja: pekarnicu, knjižaru, restoran - bilo što. Tako će naši gradovi oživjeti, a populacija će se povećat - izjavio je za Guardian Donato Toma, predsjednik regije Molise.

Također je najavio da će svim gradovima koji imaju manje od 2000 stanovnika dodjeljivati mjesečna sredstva u iznosu od 10 000 eura za izgradnju infrastrukture i promicanje kulturnih aktivnosti. 

- Nije samo cilj povećati populaciju. Ljudima treba dati razlog da ostanu. U suprotnom ćemo se naći u istom problemu za par godina - smatra Toma.

Koliko je situacija ozbiljna u regiji Molise najbolje svjedoči podatak da je prošle godine 2800 osoba umrlo ili preselilo iz ove regije, što je za 1000 više u odnosu na godinu prije, a nije zabilježeno niti jedno novo rođenje. No negativni demografski trend bilježi se i u ostatku Italije. Prema podacima talijanskog državnog statističkog zavoda, po prvi put u posljednjih 90 godina je broj stanovnika Italije pao na oko 55 milijuna.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa ...