News

Komentari 25

Talijanski kontrolori leta u cjelodnevnom štrajku, otkazani i letovi prema Hrvatskoj

Talijanski kontrolori leta u cjelodnevnom štrajku, otkazani i letovi prema Hrvatskoj

Štrajk će trajati cijeli dan, a putnici nemaju pravo na naknade s obzirom na to da se štrajk smatra višom silom na koju avioprijevoznici ne mogu utjecati

Talijanska kontrola zračnog prometa danas je u generalnom štrajku, a zbog toga su otkazani brojni letovi prema i iz Italije. To uključuje i neke letove prema hrvatskim zračnim lukama, prenosi Croatian Aviation.

Generalni štrajk održava se danas, 26. srpnja, od 8 do 20 sati po lokalnom vremenu. Štrajk se održava u čak 44 talijanske zračne luke, uključujući i najveće poput Rima, Milana i Venecije.

U tom razdoblju aktivnosti kontrole leta bit će svedene na zakonski minimum, a neće biti dostupne ni prateće službe.

Zbog toga su avioprijevoznici bili prisiljeni otkazati letove pa je tako talijanska nacionalna kompanija Alitalia otkazala čak 130 letova.

Otkazani su i letovi između Italije i Hrvatske i to: Rim Fiumicino - Split - Rim Fiumicino, Vueling Airlines, Rim Fiumicino - Split - Rim Fiumicino, Wizz Air, Rim Ciampino - Zagreb - Rim Ciampino, Ryanair.

Ovi letovi trebali bi prometovati prema redu letenja: Zagreb - Rim Fiumicino - Zagreb (via Split), Croatia Airlines, Milano - Split - Milano, EasyJet, Napulj - Split - Napulj, EasyJet, Milano Bergamo - Zadar - Milano Bergamo, Ryanair.

Ipak, na ova četiri leta moguća su značajna kašnjenja s obzirom na to da će štrajk trajati cijeli dan. Ostale hrvatske zračne luke danas nemaju zakazanih letova iz ili u Italiju.

Putnici nemaju pravo na naknade s obzirom na to da se štrajk smatra višom silom na koju avioprijevoznici ne mogu utjecati.

U skladu s talijanskim zakonom, za vrijeme današnjeg štrajka usluga je osigurana za letove koji imaju zakazan polazak između 07:00-10:00 te 18:00-21:00, državne, medicinske, humanitarne i spasilačke letove, prelet talijanskog zračnog prostora, dolazne prekooceanske letove, odlazne prekooceanske letove potvrđene od strane talijanske agencije za civilno zrakoplovstvo, charter letove s ili prema otocima, letove prema otocima s jednom dnevnom rotacijom (osiguranje minimalne povezanosti), domaće letove koji su u letu u vrijeme početka štrajka, letove koji su imali zakazan polazak prije početka štrajka, no kasne iz opravdanih razloga, međunarodne letove koji slijeću ne više od 30 minuta nakon početka štrajka, letove koji prevoze pokvarljivu robu, žive životinje, medicinsku opremu i lijekove ili osnovne potrepštine.

Najčitaniji članci