Obavijesti

News

Komentari 93

SAD daje 60 milijuna doza AstraZenece drugim zemljama

SAD daje 60 milijuna doza AstraZenece drugim zemljama
5

Prije nego doze AstraZenecina cjepiva budu poslane iz Sjedinjenih Država, američka agencija za lijekove FDA će potvrditi da odgovaraju zahtjevima kvalitete, rekla je glasnogovornica Bijele kuće

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.21

SAD će drugim zemljama prepustiti 60 milijuna doza AstraZenecina cjepiva

SAD će drugim zemljama prepustiti 60 milijuna doza cjepiva AstraZenece protiv covida-19, izjavio je u ponedjeljak dužnosnik Bijele kuće čija je ranija odluka da ne izvozi to cjepivo, koje još nisu odobrile američke vlasti, izazvala brojne kritike.

- Sjedinjene Države će čim budu dostupne prepustiti 60 milijuna doza cjepiva AstraZenece drugim zemljama - tvitao je Andy Slavitt, savjetnik Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa.

Odbacio je kritike upućene Sjedinjenim Državama da gomilaju doze koje ne koriste. "Trenutačno ih je vrlo malo na raspolaganju", rekao je. 

- Prije nego doze AstraZenecina cjepiva budu poslane iz Sjedinjenih Država, američka agencija za lijekove, FDA će potvrditi da odgovaraju zahtjevima kvalitete - rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Washington je ranije najavio dogovore o slanju 2,5 milijuna doza cjepiva AstraZenece u Meksiko i 1,5 milijun u Kanadu.

Samo tri cjepiva su za sada odobrena u Sjedinjenim Državama, Pfizer/BioNTechovo, Modernino i Johnson & Johnsonovo.

Ali milijuni doza cjepiva AstraZenece su proizvedeni u zemlji gdje se sada ne mogu koristiti. 

 

22.11

WHO će u sljedeća dva tjedna donijeti odluku o dva kineska cjepiva

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) planira u sljedeća dva tjedna donijeti odluku o hitnom odobrenju još dva kineska cjepiva protiv covida-19, rekla je pomoćnica generalnog direktora Mariangela Batista Galvao Simao novinarima u ponedjeljak. 

Simao je rekla da bi WHO mogao donijeti oluku o cjepivu laboratorija Sinopharm do kraja ovog tjedna, a o cjepivu Sinovac Biotecha do kraja sljedećeg.

Kina je već primijenila milijune doza oba cjepiva u zemlji i izvezla ga u brojne zemlje, posebice u Latinsku Ameriku, Aziju i Afriku.

Lista cjepiva WHO-a je pokazatelj nacionalnim regulatorima o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva i omogućuje kineskim cjepivima uključenje u COVAX, globalni program za osiguranje cjepiva, uglavnom za siromašne zemlje.

Ako budu odobrena, kineska cjepiva će biti prva cjepiva iz nezapadnih zemalja koja će odobriti to globalno tijelo.

 

21.32

HLK poziva administraciju da hitno razriješi probleme u organizaciji cijepljenja

Hrvatska liječnička komora (HLK) pozvala je u ponedjeljak zdravstvenu administraciju da hitno razriješi sve nefunkcionalnosti i probleme u organizaciji cijepljenja, što je, kako ističu, preduvjet da u što kraćem roku cijepimo većinu odraslog stanovništva.

- Bez visoke razine procijepljenosti do ljeta ne možemo zaustaviti pandemiju, niti možemo očekivati značajniji prihod od turizma kao ni pokretanje drugih, zaustavljenih gospodarskih grana. Naime, dosadašnje cijepljenje opterećeno je mnogobrojnim poteškoćama i nije teklo dovoljno brzo - ističe u priopćenju HLK.

Kažu da je njihova analiza pokazala da su najveći teret cijepljenja podnijeli obiteljski liječnici i liječnici u zavodima za javno zdravstvo. Iz podataka o organizaciji cijepljenja po županijama, proizlazi da su obiteljski liječnici dominantno kontaktirali pacijente, naručivali ih na cijepljenje, cijepili ih u svojim ambulantama i odrađivali masovna cijepljenja na punktovima, ističe HLK.  

- Liječnici obiteljske medicine svakodnevno daju svoj puni obol u borbi protiv covida-19, liječe blaže oblike oboljelih u svojim ordinacijama, upućuju pacijente na testiranja ili sami dijagnosticiraju bolest pomoću brzih antigenskih testova. Svakodnevno skrbe za oboljele od drugih akutnih i kroničnih bolesti, administriraju za potrebe cijelog zdravstvenog sustava, trudeći se da pri tomu ne bude smanjena kvaliteta zdravstvene skrbi", navode iz HLK-a. 

Smatraju kako očito nije uspostavljena učinkovita nacionalna informatička platforma za cijepljenje, budući da ju većina županija zbog njezinih nedostataka još ne koristi.

S ciljem uspostavljanja učinkovitije organizacije cijepljenja, HLK na temelju provedene analize, predlaže zdravstvenoj administraciji hitno uspostavljanje u cijelosti funkcionalne nacionalne informatičke platforme za cijepljenje, masovno cijepljenje na punktovima u svim županijama i uspostavu većeg broja punktova te uspostavu call centra u svakoj županiji.

Također, osim obiteljskih liječnika i epidemiologa, HLK predlaže da se u cijepljenje uključe i drugi liječnici i drugi zdravstveni djelatnici te uspostavu odgovarajuće opremljenih mobilnih timova za cijepljenje nepokretnih ili teško pokretnih pacijenata u svakoj županiji.

HLK smatra da se sve institucije i pojedinci odgovorni za postizanje visoke procijepljenosti stanovništva trebaju fokusirati primarno na ostvarenje tog cilja. Kažu da medijski sukobi i javna prebacivanja odgovornosti ruše povjerenje građana u proces cijepljenja i ne doprinose ostvarenju visoke razine procijepljenosti.

Posebno ih, kažu, zabrinjava izjava ravnatelja HZZO-a dr. Luciana Vukelića, koji je na 19. sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, referirajući se na rad obiteljskih liječnika izjavio: "Što ne mogu cijepiti pet svojih pacijenata dnevno? Što ne mogu to napraviti tijekom svog radnog vremena? Godinu dana nisu niš delali, imaju tamo administratora, imaju sestru".

- Ovakav javni govor jednog od najviših dužnosnika zdravstvene administracije, u kojem je iznio neistine te profesionalno omalovažio obiteljske liječnike, je u cijelosti neprihvatljiv - ističe HLK.

HLK predlaže žurni sastanak ministra zdravstva, Liječničke komore i organizacija obiteljskih liječnika, čiji cilj će biti definiranje rješenja za nefunkcionalnosti u organizaciji cijepljenja. Smatraju da je, uvažavajući prijedloge liječnika obiteljske medicine, koji su jednostavni i provedivi, nužno ujednačiti postupak provođenja cijepljenja, a eventualne prijepore rješavati dijalogom uz međusobno uvažavanje.

 

21.14

Bubaš: Nema nepravilnosti nego postoje razni kanali za naručivanje

Marija Bubaš iz HZJZ-a rekla je u ponedjeljak vezano za kampanju cijepljenja protiv Covida, da nema nepravilnosti nego postoje razni kanali za naručivanje - putem besplatnog broja telefona, pozivnih centara županijskih ZJZ-a, liječnika obiteljske medicine, platforme Cijepise.

Barem jednu dozu cjepiva primilo je 630.000 građana Hrvatske, kampanja cijepljenja protiv koronavirusa se nastavlja, a zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Bubaš u Dnevniku HTV-a komentirala je teškoće u provođenju cijepljenja kao i tvrdnje liječnika obiteljske medicine da je platforma Cijepise doživjela krah i da su se u nekoliko županija prestali prijavljivati putem platforme.

Ocijenila je kako je dobro da su građani za cijepljenje naručeni preko liječnika obiteljske medicine, dodavši da u nekim zemljama niti ne postoje platforme za naručivanje cijepljenja, a naručuju i cijepljenje provode isključivo liječnici obiteljske medicine. 

- Normalno je da u ovom drugom valu naručuju liječnici obiteljske medicine - rekla je Bubaš.

Na pitanje zašto je onda uopće platforma 'Cijepise' naručivana, istaknula je da će cijepljenje trajati dugo, tehnologija će ići naprijed, pa će tako i ta platforma povezivati dijelove cijelog sustava, kako bi bila nacionalna platforma, a ne pojedinačna, županijske ili neki niže razine.  

Hrvatska sudjeluje u testnoj fazi COVID-putovnice

- Hrvatska sudjeluje u testnoj fazi digitalnog zelenog certifikata, odnosno COVID-putovnice, i zato na jednom mjestu moramo imati objedinjene sve podatke, što ne bi moglo funkcionirati da takva nacionalna platforma ne postoji - rekla je. 

Kazala je da nepravilnosti ne postoje, nego postoje razni kanali za naručivanje, putem besplatnog broja telefona 0800 0011, pozivnih centara županijskih Zavoda za javno zdravstvo, liječnika obiteljske medicine, platforme Cijepise.

Napomenula je da će cijepljenje radno aktivnog stanovništva, cijepljenje sigurnosnih službi i turističkih djelatnika, koje je već počelo, biti organizirano upravo putem tih raznih kanala, zatim izravnim kontaktiranjem tvrtki te cijepeći na lokacijama pojedinih tvrtki ili na mjestima masovnih cijepljenja, a manji poslodavci, do 50 zaposlenih, bit će naručivani i u županijske zavode, na kojima je da naprave svoje planove za provedbu cijepljenja.

- Dolazi dovoljno cjepiva, problema ne bi trebalo biti - dodala je Bubaš.

Komentirala je i visoke brojke zaraženih, koje ipak posljednjih dana stagniraju. Upitana kada će broj zaraženih početi padati, Bubaš je kazala da je već jučer pad primijećen i nada se da će se taj trend nastaviti.

- To ovisi o puno faktora, a najveći je pridržavanje epidemioloških mjera. Neki odbijaju, zbog ljepšeg vremena, pridržavati se mjera. Nadam se da će ih se građani pridržavati i odlučiti se na cijepljenje te dolaziti na cijepljenje onda kada su pozvani - zaključila je.

21.08

Njemačka: Do svibnja olakšice za cijepljene poput ukidanja karantene

Njemačka bi uskoro za cijepljene i one koji su preboljeli koronavirus mogla uvesti iznimke u pravilima o zatvaranju poput oslobađanja od karantene nakon povratka iz inozemstva, priopćeno je nakon sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada u ponedjeljak navečer.

- Ovo je bio sastanak ispunjen nadom - rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon video-konferencije s premijerima saveznih pokrajina.

Još u tijeku svibnja bi mogla biti donesena odredba kojom bi svim u potpunosti cijepljenima kao i onima koji su preboljeli koronavirus bile omogućene iznimke od nekih obveza donesenih u sklopu borbe protiv koronavirusa.

Tako bi cijepljeni bili izuzeti od obveze testiranja i samoizolacije nakon povratka iz rizičnih i visokorizičnih područja. Isto tako bi cijepljeni i oni koji su preboljeli virus, bili tretirani kao i oni koji predoče svježi negativni test na koronavirus.

To bi ih oslobodilo od obaveznog testiranja prije odlaska frizeru ili kupovine u jednom dijelu maloprodaje gdje trenutno vrijedi obveza testiranja. U slučaju pada incidencije i otvaranja ugostiteljskih objekata cijepljeni bi bili oslobođeni obaveznog predočavanja negativnog testa.

Nekoliko premijera saveznih pokrajina je zatražilo "što hitniju" parlamentarnu proceduru kao bi ova vladina odredba još prije kraja svibnja mogla stupiti na snagu.

Njemačka kancelarka je rekla kako se prema pitanju popuštanja za cijepljene treba odnositi "vrlo oprezno" jer u ovom prijelaznom razdoblju još ne mogu biti cijepljeni svih koji bi to željeli.

Na istom sastanku je najavljeno i ukidanje liste prioriteta pri cijepljenju "najkasnije početkom lipnja".

Prije toga bi cijepljenje trebalo biti provedeno kod onih koji rade u visokorizičnim sektorima s mnogo kontakata poput trgovaca ili radnika u javnom prijevozu.

Merkel je također ukazala na to da uspjesi pri cijepljenju i perspektiva poboljšanja ne bi smjeli odvući pozornost s činjenice da je situacija s brojem novozaraženih u Njemačkoj "još uvijek napeta".

- Broj pacijenata na intenzivnim odjelima se svakodnevno povećava - rekla je Merkel.

Udruge turističkih djelatnika i zračnog prijevoza su pozdravile najavljeno ukidanje ograničenja za povratnike iz inozemstva.

Hrvatska trenutno slovi kao epidemiološki visokorizično područje.

U Njemačkoj je u subotu stupila na snagu jedinstvena mjera automatskog zatvaranja iznad incidencije od 100, što uključuje ograničenje kontakata jednog kućanstva sa samo jednom osobom i zabranu noćnog kretanja od 22 do 5.

 

Komentari 93