Talijanski ugostitelji su na rubu živaca: 'Nek me kazne, ali ja više restoran zatvarati neću' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 63

Talijanski ugostitelji su na rubu živaca: 'Nek me kazne, ali ja više restoran zatvarati neću'

Talijanski ugostitelji su na rubu živaca: 'Nek me kazne, ali ja više restoran zatvarati neću'

Diljem Italije već danima traju prosvjedi ugostitelja pod sloganom "Otvorit ću".  A premijer Conti i dalje govori da je Italija na putu da doživi treći val pandemije i da svi moraju biti strpljivi...

VIDEO

Italija je usvojila trosmjerni sustav ograničenja neposredno prije Božića i od tada mijenja mjere na regionalnoj osnovi, ovisno o najnovijim podacima o stopi zaraze koronavirusom. Restorani i kafići u nekoliko regija bili su prisiljeni zatvoriti kako bi se izbjegle situacije masovnijih okupljanja prilikom kojih se ne bi poštivale epidemiološke mjere.

No, nekoliko tvrtki u cijeloj zemlji počelo je prosvjedovati tražeći od vlade 'jasnija' i poštenija pravila.

'Vlada mijenja pravila svaki tjedan. To je apsurdno'

Rimski ugostitelj Max Vietri držao je otvorenim svoj pizzeriju unatoč mjerama protiv Covida koje su trenutno na snazi ​​u tom gradu.

Govoreći za Euronews rekao je sljedeće:

- Oduvijek sam želio ostati otvoren. Ne želim više zatvoriti. Možete ovo nazvati građanskim neposluhom ali ja se moram brinuti za vlastitu egzistenciju. Vlada mora imati jasna pravila za sve podzetnike. Ne možete me prisiliti da zatvorim, a druge su tvrtke otvorene. Ovo je vlada koja mijenja pravila svaki tjedan. To je apsurdno.

Kolega poduzetnik Armando Minotti rekao je da je spreman biti kažnjen, ali želi svoj restoran održati otvoren nakon višemjesečnog prisilnog zatvaranja.

-  Ne možemo to više raditi. To bismo mogli nazvati pristojnim prosvjedom. Sigurno će doći čuvari, ali mi ćemo ih pustiti unutra. Dobit ćemo kaznu, ali odlučili smo ostati otvoreni i nećemo se više zatvarati. Jer nemoguće je ovako nastaviti. - kazao je.

Inače, diljem Italije već danima traju prosvjedi ugostitelja pod sloganom "Otvorit ću".  Restorani, pubovi i kafići širom Italije smiju ostati otvoreni za javnost samo u onim regijama koje Vlada označila kao žute zone, ali su ugostitelji u tim zonama svedeni na pripremu hrane za van ili dostavu.

Pet talijanskih regija trenutno je pod najnižom razinom ograničenja, dok je 13 srednjeg rizika. Lombardija, Sicilija i autonomna pokrajina Bolzano od nedjelje će prijeći na najvišu razinu ograničenja. Studenti također žale zbog zabrane  pohađanja nastave, a nekoliko učenika organizira sjedenja izvan škole tražeći sredstva za dodatne zaštitne mjere za nastavak nastave.

Vlada Italije ponovo u krizi, ostavku dale dvije ministrice
Vlada Italije ponovo u krizi, ostavku dale dvije ministrice

Premijer Giuseppe Conte upozorio je da je Italija na putu da doživi treći val pandemije ukoliko se ne poštuju mjere socijalnog udaljavanja. Nakon najave najnovijih promjena restriktivnih mjera rekao je:

- Nagli porast infekcija dolazi i nama nakon Velike Britanije, Irske i Njemačke. Neće biti lako, još uvijek se moramo žrtvovati

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 63

VIDEO

Pakleni petak, Hrvatska opet u crvenom: Ovakve temperature očekuju nas tijekom cijelog ljeta
VREMENSKA PROGNOZA

Pakleni petak, Hrvatska opet u crvenom: Ovakve temperature očekuju nas tijekom cijelog ljeta

Danas će prevladavati sunčano i vrlo vruće. Poslijepodne u unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka samo rijetko moguć poneki pljusak