Obavijesti

News

Komentari 45

Taman kad je Marić napustio Vladu, prijatelj s jahtom dobio optužnicu. Zar opet slučajnost?

Taman kad je Marić napustio Vladu, prijatelj s jahtom dobio optužnicu. Zar opet slučajnost?

Prošlog ljeta Zdravko Marić ljetovao je na jahti poduzetnika Blaža Pavičića s kojim "dijeli puno vrijednosti" i branio ga da nema poreznih dugova. A čim je Marić dao ostavku, prijatelj je optužen za utaju poreza.

VIDEO

Prošlo ljeto bilo je tako idilično.

Zdravko Marić proveo je s obitelji nekoliko dana na jahti svog prijatelja i poduzetnika Blaža Pavičića, a kad se od toga napravila politička i medijska afera, ministar financija trudio se objasniti kako ga je na ljetovanje "pozvao prijatelj s kojim dijeli puno vrijednosti".

A onda je ovoga ljeta početkom srpnja Zdravko Marić naprasno, uz puno suza, ali uz malo objašnjenja, podnio ostavku na mjesto u Vladi, da bi četrdesetak dana kasnije riječko tužiteljstvo protiv njegova prijatelja Blaža Pavičića podiglo optužnicu zbog utaje poreza.

Prošloga, idiličnog ljeta ministar Marić odbacivao je sumnje da je došao u sukob interesa, uvjeravajući javnost kako Pavičićeva obitelj za njegova mandata nije imala oprost poreznog duga, porezne olakšice niti kredit HBOR-a.

A eto, nije imala ni optužnice.

Koje su podignute mjesec dana nakon što je Marić otišao iz Vlade.

Zakašnjele optužnice

I kao što je javnost bila skeptična prema vezama Marića i poznatog poduzetnika, čiji otac je također obuhvaćen optužnicom zbog sklanjanja novca na inozemne račune i zbog neprijavljivanja poreza, tako se i danas mogu izvlačiti zaključci o vremenskoj podudarnosti Marićeva odlaska iz Vlade i zakašnjelog podizanja optužnice protiv njegova prijatelja.

Ljetovanje Zdravka Marića, nekad najvažnijeg ministra u Vladi, na jahti prijatelja poduzetnika budilo je neugodne asocijacije u državi premreženoj sukobima interesa i bliskim odnosom političara, biznismena, bogataša... 

Tog idiličnog ljeta priče o tome da Marićev prijatelj nema nikakve porezne dugove bile su očito predobre da bi bile istinite. Porezni dugovi su otkriveni, i to još za period od 2009. do 2013. godine kad je Blaž Pavičić, prema tvrdnjama tužiteljstva, kao zaposlenik tvrtke sa sjedištem u Švicarskoj izbjegavao plaćanje poreza na prihod pri čemu je državni proračun oštetio za više od 400.000 kuna.

Tko je kome prijatelj?

Prošlog ljeta postavljala su se pitanja zašto bi poduzetnik želio biti prijatelj s ministrom financija, zašto ga poziva na svoju jahtu i njeguje prisne odnose kojima je Marić ulazio u sivu zonu sukoba interesa. 

Jer, što god da se kasnije dogodilo s Pavičićem, s njegovim poslovnim projektima, poreznim dugovima, državnim kreditima, sve oči bile bi uprte u njegova frenda potpredsjednika Vlade.

Slučajnost ili ne?

A ovoga ljeta postavljaju se pitanja je li Zdravko Marić prvo trebao otići iz Vlade da bi se podigla optužnica protiv njegova prijatelja zbog poreznih dugova. Ili je Zdravko Marić prikladno, gotovo preko noći, otišao iz Vlade, objavljujući da je njegova dionica završila - ali ne nudeći podrobno obrazloženje za svoju odluku - kako bi izbjegao neugodnu situaciju da ga optužnica protiv njegova prijatelja zatekne na dužnosti ministra?

Sve to može biti slučajnost i ništa od toga ne mora biti istina.

No upravo zato je sukob interesa tako osjetljiva kategorija. 

Možda je Marić stopirao optužnice protiv svog prijatelja i njegova oca. Ili je to bila slučajnost. Možda je Pavičić koristio prijateljstvo s ministrom financija da sakrije svoje porezne dugove i makinacije. Ili je to bila slučajnost.

Možda su kao prijatelji "dijelili puno vrijednosti". A možda je to bilo prijateljstvo iz interesa.

Tko će mu vjerovati?

I možda Marić doista nije ništa znao, ništa poduzeo, ništa učinio da zaštiti prijatelja. Ali tko će mu vjerovati nakon onog prekrasnog ljetovanja na jahti prošlog idiličnog ljeta?

Jer dogodilo se ono što se u ovoj državi naprosto moralo dogoditi.

Prijateljske veze poduzetnika i ministara, forsirana prijateljstva, sitne usluge, ugošćavanja i ljetovanja, čak i onaj Marićev luksuzni boravak u hotelu na Malom Lošinju po cijeni jeftinog apartmana, sve su to nuspojave ovakvih prijateljstava i veza, poznanstava ili druženja.

Pa ako će zlobnici sada reći da je Blaža Pavičića upravo prijateljstvo s ministrom financija spašavalo od optužnice, Zdravka Marića je odlazak iz Vlade spasio političkih neugodnosti koje mu je mogao priuštiti njegov prijatelj.

Pa može opušteno ljetovati. Doduše, na nekoj drugoj jahti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.