Obavijesti

News

Komentari 3

Taritaš o Skupštini: Ide se na zamor tema pa tko duže izdrži

Taritaš o Skupštini: Ide se na zamor tema pa tko duže izdrži
1

Na konferenciji za novinare nakon brzog kraja jutrošnje 12. sjednice ocijenila je kako je zagrebački gradonačelnik "čudan čovjek" te da na sjednici ponovno imamo otpad na dnevnom redu

VIDEO

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak–Taritaš  zamjerila je u srijedu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, uoči 13. sjednice zagrebačke Gradske skupštine, da umjesto da se bavi recikliranjem otpada on se bavi recikliranjem tema na dnevnom redu sjednica Skupštine.

Na konferenciji za novinare nakon brzog kraja jutrošnje 12. sjednice ocijenila je kako je zagrebački gradonačelnik "čudan čovjek" te da na sjednici ponovno imamo otpad na dnevnom redu. Ponovno su na dnevnom redu i koncesije za javnu rasvjetu, smanjenje koeficijenata gradskim pročelnicima, i ostalo, dodala je i ocijenila da je gradonačelnik vrlo uporan da gradskim zastupnicima te teme stavlja na dnevni red.

"Kada vidite dnevni red od 25 točaka njih pet je recikliranih točaka. Ide se na zamor materijala, pa tko duže izdrži", dodala je.

"Da je gradonačelnik tvrdoglav, to znamo", nastavila je i rekla da su "tvrdoglavi i gradski zastupnici". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upitala se što je senzacionalno napravljeno na temu otpada u odnosu na prošlu sjednicu i sad i kazala kako su ukinute dvije lokacije i to za zbrinjavanje građevinskog otpada u Podsusedu i kompostana u Brezovici.

To je samo ukinuto i što dalje, upitala se i naglasila da se "ne zna kuda će se s bio i građevinskim otpadom".

Istaknula je da je gradonačelnika briga samo za formu, a ne za suštinu.  

Gradska zastupnica Sonja König istaknula je da će se sutra na sjednici Gradske skupštine razgovarati i o septičkim jamama i o koncesijama za njihovo održavanje.

U vrijeme kada se u svemir lansiraju i automobili, a tehnologije omogućavaju da automobili sami voze, u gradu u kojem očito ima novaca za gradonačelnikova putovanja i fontane, 10.355 domaćinstava u Zagrebu nije spojeno na kanalizacijski sustav, kazala je.

Za jedan grad s takvim potencijalima i resursima, sramotnim je ocijenila da gotovo 11 tisuća domaćinstava, što je oko 30-tak tisuća ljudi, ima septičke jame.

Zagrebački SDP najavio da neće podržati Plan gospodarenja otpadom

 Zagrebački SDP u srijedu je najavio da na sjednici Gradske skupštine neće podržati prijedlog plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba za razdoblje 2018. - 2023. godine jer smatraju da je loš i da će njegova provedba ići na štetu građana.

"Nisu se niti na jedan način pozabavili sustavnim odrednicama plana bez utjecaja na zadane ciljeve - cirkularnoj ekonomiji, zaštiti zdravlja, voda i okoliša. Središte toga nije prevencija nastanka otpada i odvojeno prikupljanje, vrlo malo sredstava je predviđeno za edukaciju i prevenciju. SDP će ponovno biti protiv predloženog plana jer je potrebno donijeti takav plan koji će omogućiti održiv sustav, ekološki prihvatljiv, na dobrobit svih građana ovog grada i daleko isplativiji od predloženog", kazao je v.d predsjednika zagrebačkog SDP-a Saša Molan na konferenciji za novinare uoči sjednice Skupštine.

Vezano za točku davanja koncesija za javnu rasvjetu, rekao je da SDP principijelno ne može podržati takvu odluku jer smatraju da Zagreb ima dovoljno kapaciteta te da Zagrebački holding sa svojim podružnicama i trgovačkim društvima može biti sposoban za obavljanje poslova javne rasvjete.

Vezano za točku kojom se predlaže sklapanje predugovora između Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga o zakupu objekta doma za starije osobe u Markuševcu, Molan je ustvrdio da se radi o najskupljem domu u Hrvatskoj. 

"Imamo prijedlog odluke o zakupu gdje će sa 62 milijuna kuna, Grad u zakupu platiti 108 milijuna kuna za 92 smještajna mjesta. Ovako će Zagreb kroz deset godina platiti duplo više nego što bi trebalo i duplo više nego što objektivno košta", kazao je Molan.

Komentirao je i to što je zagrebačka Gradska skupština stavila izvan snage odluku Skupštine o otkupu dijela radničkih tražbina za trgovačka društva u stečaju.

"Način na koji su pokušavali negirati, osporavati, a onda tumačiti određene stvari vezane za taj zaključak govori o načinu razmišljanja u Zagrebu - za njih oni koji ne pune gradski proračun, imaju stav da im ne treba pomoć. To je ovaj slučaj Borg. Očigledno građani, a onda radnici ne bi trebali biti radnici i radnice već radilice koji služe nečijim višim interesima, umjesto da Grad služi građanima. To je politička ocjena načina na koji grad funkcionira - ne pomaže građanima koji se nađu u situaciji da firme u kojima su radili završe u stečaju, a ne mogu naplatiti svoja potraživanja. To je taj dio koji nedostaje Gradu Zagrebu, gradonačelniku i vladajućoj koaliciji", naglasio je Molan.

SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić ustvrdio je da izmjene poslovnika koje će se također naći na dnevnom redu Skupštine idu prema uskraćivanju prava govora zastupnicima u skupštini. Poručio je da ovu verziju poslovnika, ukoliko Gradska skupština ne usvoji amandmane SDP-a kojima se ide u suprotnom smjeru od namjere skupštinske većine, ovakav poslovnik neće podržati.

Naglasio je da je SDP predložio amandman vezano za točku sporazumnog raskida ugovora Hrvatskog nogometnog saveza i Grada Zagreba o ulaganju sredstava u sportsku građevinu Sportsko – rekreacijski centar Svetice kojim pozivaju gradonačelnika da u roku od 30 dana obavijesti Gradsku skupštinu o tome kakva je šteta nastala za Zagreb zbog nepoštivanja ugovora od strane HNS-a te da se nakon toga sastavi konačni prijedlog sporazuma raskida ugovora.

Ako taj amandman ne dobije podršku Skupštine, SDP neće podržati ovu verziju raskida ugovora.

No, SDP će, kako je istaknuo Mišić, podržati prijedlog zaključka Kluba Neovisni za Hrvatsku vezano za Građanski nogometni klub "Dinamo". Njime Klub zastupnika NHR upozorava na netransparentnost izbornih postupaka u športskoj udruzi GNK Dinamo i smatra da se ne može sa sigurnošću utvrditi da postupak koji uprava Dinama želi provesti ima legitimaciju Dinamova članstva. Protive se preoblikovanju sportske udruge Građanski nogometni klub "Dinamo" u sportsko dioničko društvo prije no što se u udruzi provedu potpuno transparentni izbori u skladu s pozitivnim propisima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje