Obavijesti

News

Tata 4 sina: 'Trebam pomoć da uredim kuću za djecu, samo im želim normalne uvjete za život'

Tata 4 sina: 'Trebam pomoć da uredim kuću za djecu, samo im želim normalne uvjete za život'
4

Kristijan je ostao sam s četiri sina i teško bolesnim roditeljima. Moli pomoć za uređenje kuće da ne ostane bez djece

VIDEO

U kući od 60-ak kvadrata u jednom mjestu kraj Sesveta živi obitelj Posarić. Žive u jedinih 400 metara ulice u kojemu nema kanalizacije ni vodovoda. Marica (64) i Ivan (62) tu žive godinama, a odnedavno se njihov sin Kristijan (33) uselio s četiri sina. Dječaci imaju deset, devet, četiri i tri godine. Donedavno su živjeli u stanu koji su Kristijan i njegova žena plaćali 3300 kuna mjesečno. Sad dijele sobu čiji su zidovi crni od vlage.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kristijan je u par sati ostao samohrani roditelj četvero sinova i bez ikakvih sredstava: 'Samo želim raditi i stvoriti im dom' VIDEO

- Supruga me napustila. Otišao sam na posao, vratio se i nje više nije bilo. Nisam mogao plaćati taj stan pa smo se morali useliti mojim roditeljima - objašnjava Kristijan. U nekoliko sati je postao samohrani roditelj četiri sina bez ikakvih sredstava.

- Uskoro sam dobio i otkaz jer mi gazda nije produljio ugovor nakon 16. siječnja zato što sam uzeo bolovanje. Osjećam se loše jer ne mogu naći posao, a zdrav sam i znam, mogu i želim raditi - govori.

Radio je u niskogradnji, postavljao asfalt i betonske kocke. Sa svoje dvije ruke uzdržavao je obitelj. Navikao je teško raditi i teško mu je tražiti pomoć, koliko god su mu njegovi roditelji pokušavali objasniti da nam svima pomoć nekad treba.

- Pokrenuo sam razvod, bili smo na Centru za socijalnu skrb, sve je pokrenuto. Rekli su mi da djeca ne mogu živjeti u ovakvim uvjetima i da moram urediti kuću kako bi bila prikladna za djecu. Samo želim biti tata - objašnjava.

Iz Centra su nam samo kratko rekli da zbog zaštite djece ne mogu komentirati ništa. Kristijan je ljutit jer su ih iznevjerili i država i Grad.

Sesvete: Kristijana Posarića je supruga ostavila s četvero djece

- Drugima daju gradski stan i nije ih briga što u dvosobnom stanu živi 20 ljudi. Mene maltretiraju, a stvarno se trudim. Moja majka se morala boriti da dobijemo struju. Umjesto vodovoda imamo bunar koji presuši, a septičku jamu plaćamo 1000 kuna mjesečno. A ovo je Zagreb i ova cesta je javna. Nema razloga da samo na ovih 400 metara nema infrastrukture. Još smo sad saznali da zbog nekakve pogreške kuća nije upisana u katastar, pa još i geodeta trebamo plaćati da to sredimo. A novca nemam - govori.

Zapeo je u začaranom krugu. Ako ne radi, nema sredstva da se brine o djeci i uredi kuću. A ne može naći posao, pa čak i kad ga nađe, ne zna kako će raditi jer dvojica najmlađih sinova ne idu u vrtić.

- U gradskim vrtićima kažu da nema mjesta, za privatne nemam novca, a ne mogu ih ostaviti s roditeljima jer su oboje teško bolesni - objašnjava.

- I njima je ovo trauma - govori dok mu se uz nogu penje dječak u gumenim čizmama.

- Želim ovdje stvoriti dom za sve nas. Ne želim da se razdvojimo, djeca su mi sve - govori Kristijan.

Njegova majka Marica je sitna žena koju život nije mazio. Ali uporna je i radišna, trudi se.

- Oni su mi sve, za njih ću sve napraviti - govori nam te gleda u sina i unuke.

Marica je u svoje 64 godine radila kao čistačica na kolodvoru, za tiskarskim strojem, u rasadniku, radi sve što može i stigne. Sadi i povrće. A nema želudac.

Sesvete: Kristijana Posarića je supruga ostavila s četvero djece

- Dijagnosticirali su mi rak želuca i odstranili ga. Jednjak mi je spojen na slezenu. Četiri mjeseca poslije su mužu našli rak na plućima. Metastazirao je u zdjelicu, kosti, jetra i mozak. Prikovan je za krevet - objašnjava nam.

Trudi se održati kuću, ali za to im trebaju sredstva i pomoć. Ivan nema prava na mirovinu jer mu nedostaju tri godine staža, dobiva pomoć od 1300 kuna mjesečno od braniteljske udruge jer je tri i pol godine bio u ratu. Cijeli život je radio u pekarnici.

- Država mu ne priznaje to da ne može odraditi tih tri godine jer je teško bolestan - govori Kristijan.

Marica prima 600 kuna pomoći. Svih sedmero žive s tih 1900 kuna, a Kristijanov račun je blokiran jer kasni s otplaćivanjem rata za auto koji im je prijeko potreban.

Sesvete: Kristijana Posarića je supruga ostavila s četvero djece

- Kako da drugačije vodim tatu na kemoterapije i u bolnicu - pita se.

Kupaonicu su uspjeli urediti.

- Samo želim raditi i stvoriti sinovima ovdje dom - zaključuje Kristijan.

Ova sedmeročlana obitelj treba pomoć za uređenje i popravke na kući kako bi svi ostali zajedno.

Dok se Kristijanov račun ne osposobi, možete im pomoći uplatom na račun Kristijanove sestre - Danijela Vitez HR2724020063206964751 Erste banka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica
Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.