Obavijesti

News

Komentari 93

Dužnosnik WHO-a: 'Situacija s koronom u Srbiji je ozbiljna'

Dužnosnik WHO-a: 'Situacija s koronom u Srbiji je ozbiljna'

Epidemija u Bosni i Hercegovini ponovo se počinje širiti dok cijepljenje stanovništva beznadno kasni. Danas je registrirano gotovo 900 novih slučajeva, što je veliki skok u odnosu na razdoblje do sredine veljače

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.16

Španjolska monarhija na udaru kritika jer su se kraljeve sestre cijepile u UAE

Španjolska kraljevska obitelj na udaru je kritika nakon što su sestre kralja Filipa VI. potvrdile da su se cijepile protiv koronavirusa tijekom posjeta ocu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čime su zaobišle španjolske protokole za imunizaciju.

Princeza Elena (57) i princeza Cristina (55) rekle su da su prihvatile cjepivo kako bi dobile zdravstvenu putovnicu i olakšale si "redovite" posjete ocu, bivšem kralju Juanu Carlosu u Abu Dhabiju. 

"Da nije bilo ovog razloga, čekale bismo svoj red na cijepljenje u Španjolskoj", navele su u zajedničkom priopćenju. 

Članice kraljevske obitelji nisu još na redu za cijepljenje prema španjolskom programu za imunizaciju koji daje prednost starijim osobama i najranjivijima. 

Juan Carlos, koji je abdicirao 2014., preselio se u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) u kolovozu zbog sve više pitanja o njegovim financijskim poslovima. 

Glasnogovornik kraljevske palače odbio je komentirati medijske napise uz obrazloženje da princeze formalno "nisu dio" institucije i palača se ne upliće u njihove aktivnosti. 

Podemos, mlađi partner u manjinskoj koalicijskoj vladi socijalističkog premijera Pedra Sancheza, te katalonske separatističke stranke oštro su kritizirale kraljevsku obitelj. 

"Cijepljenje princeza je još jedna vijest koja doprinosi diskreditaciji monarhije. Za javnost to predstavlja povlašten tretman i privilegije", rekla je ministrica ravnopravnosti i članica Podemosa Irene Montero za javnu televiziju TVE. 

Monarhija je jedno od nekoliko pitanja koje dijeli Podemos i socijaliste koji zajedno vladaju od siječnja 2020. Ovo je prvi put da je neka antimonarhijska stranka na vlasti od povratka Španjolske demokraciji 1970-ih. 

Kontroverza oko cijepljenja princeza uslijedila je manje od tjedan dana nakon što je Juan Carlos podmirio dug od gotovo 4,4 milijuna eura španjolskim poreznim vlastima kako bi izbjegao potencijalnu parnicu. 

21.27

Situacija s koronom u Srbiji ozbiljna, upozorio dužnosnik WHO-a

Direktor ureda WHO-a u Beogradu Marjan Ivanuša upozorio je u srijedu, komentirajući nagli skok broja novozaraženih koronavirusom, da je „situacija ozbiljna“ jer je Srbija dospjela na četvrto mjesto u Europi po broju novozaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika.

Srbija već danima ima više od 3000 novih zaraza na dnevnoj razini, a u utorak i srijedu po više od 4000, dok je i broj hospitaliziranih ponovno premašio 4000.

To dodatno ugrožava već prenapregnuti zdravstveni sustav zbog čega medicinski dio Kriznog stožera inzistira na postrožavanju mjera i najmanje jednotjednom zatvaranju.

U tom bi razdoblju bili zatvoreni svi trgovinski centri i ugostiteljski objekti, a radile bi jedino prehrambene trgovine, ljekarne i benzinske postaje, ali samo za točenje goriva.

Krizni stožer odlučivat će o tim mjerama na sjednici zakazanoj za petak.

Dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je, uz upozorenje da je „situacija u Srbiji ozbiljna“, ukazao kako jedino što preostaje u borbi protiv virusa jest poštivanje epidemioloških mjera dok se cijepljenjem ne dostigne kolektivni imunitet.

„Osim uspjeha u cijepljenju, treba imati u vidu i da je broj onih koji se još nisu cijepili i dalje visok“, rekao je Ivanuša za beogradsku Politiku.

U srijedu je u Srbiji od posljedica zarazom covidom-19 preminulo 16 oboljelih, a koronavirus je među 16.175 testiranih uzoraka potvrđen kod 4056 osoba.

Na bolničkom liječenju su, prema današnjim podacima zdravstvenih vlasti, 4072 pacijenata, od kojih 161 na respiratorima.

Od početka pandemije u Srbiji je testirano 2,986.711 uzoraka, registriran je ukupno 470.941 slučaj koronavirusa, a dosad je službeno prijavljen 4491 smrtni ishod, uz stopu smrtnosti od 0,95 posto.

Srbija je od početka masovne imunizacije koncem prosinca prošle godine upotrijebila ukupno 1,530.671 dozu cjepiva, dok je i drugu dozu primilo 534.128 cijepljenih.

U kampanji imunizacije koriste se cjepiva tvrtki Pfizer-BioNTec, ruski Sputnjik V, kineski Sinopharm, a od prošlog tjedna i AstraZenaca. 

20.25

Česi i Slovaci dobit će dodatnih 100.000 doza cjepiva od EU partnera

Češka i Slovačka, obje pritisnute pandemijom koronavirusa, primit će svaka 100.000 dodatnih doza cjepiva Pfizera/BioNTecha od svojih partnera u Europskoj uniji.

Obje zemlje su među najteže pogođenim zemljama u svijetu proteklih tjedana. Pune im se bolnički kapaciteti, nedostaje im medicinskog osoblja i pokušavaju ubrzati program cijepljenja. 

"Zahvaljujući solidarnosti EU-a i SOS mehanizmu Komisije, Češka Republika zaprimit će dodatnih 100.000 doza Pfizera idući tjedan", tvitao je češki premijer Andrej Babiš u srijedu. 

Češkoj je također Francuska ponudila 100.000 doza cjepiva, a manje količine i Izrael i neke njemačke pokrajine. 

Češke bolnice izvijestile su o rekordnom broju pacijenata oboljelih od covida-19, pokazuju podaci objavljeni u srijedu. 

Ukupno je u bolnicama na liječenju od covida-19 8162 ljudi, a ministarstvo zdravstva ističe da se radi o najvećem broju od izbijanja pandemije. U istočnoj Češkoj aktiviran je plan za izvanredna stanja jer su bolnički kapaciteti na rubu pucanja. 

Slovački premijer Igor Matovič napisao je na Facebooku da se "Slovačka može osloniti na svoje europske partnere u teškim vremenima".

"Drago mi je da smo uspjeli postići konačan dogovor o takozvanim SOS cjepivima", dodao je. 

Matovič je potražio pomoć i izvan EU-a i protresao vladajuću koaliciju naručivanjem doza ruskog cjepiva Sputnjik V. 

Slovačka od srijede navečer uvodi policijski sat, rekao je ministar zdravstva dok se zemlja bori s najvišom stopom smrtnosti od covida u svijetu. 

Policijski sat 20,00 sati do 5,00 ujutro bit će na snazi najmanje do 19. ožujka. 

Članica EU-a s 5,4 milijuna stanovnika u zadnja dva tjedna je u prosjeku prijavljivala 24 umrla na 100.000 stanovnika, pokazuju podaci agencije France Presse. 

20.19

Grčka produljila zatvaranje, Španjolska prešla 70.000 mrtvih

Grčka je u srijedu objavila da će se zatvaranje zbog koronavirusa ponovno produljiti kao i da će biti uvedene još strože mjere jer zemlja prolazi kroz najteže razdoblje pandemije, dok je Španjolska premašila broj od 70.000 umrlih iako se tamo stanje poboljšava.

Grčka, zatvorena od 7. studenoga 2020., u srijedu je imala najveći dnevni rast novozaraženih, njih 2700, objavio je grčki ministar zdravlja Vasilis Kikilias. 

„Nalazimo se u najtežem razdoblju pandemije“, rekao je Kikilias i dodao kako su atenske bolnice proteklih tjedana pod „neizdrživim pritiskom“, prenosi agencija France Presse.

„Ovakvim ritmom novih hospitalizacija zdravstveni sustav prešao je svoja ograničenja osoblja i infrastrukture“, kazao je grčki ministar i upozorio na „značajan broj“ zaraženih britanskom varijantom koronavirusa. 

Zatvaranje na razini države u Grčkoj je produženo već nekoliko puta. U ovom krugu je trebalo isteći 8. ožujka, ali je produženo najmanje do 16. u mjesecu i od četvrtka postroženo zabranom napuštanja svog okruga. 

U srijedu je u Grčkoj s covidom-19 umrlo još 40 ljudi, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva u toj državi s 11 milijuna stanovnika narastao na 6,6 tisuća. 

Od početka pandemije u toj je zemlji zaraženo 200 tisuća ljudi, a dosad je cijepljeno više od 950 tisuća stanovnika. 

Više od 70 tisuća umrlih u Španjolskoj

Broj umrlih u Španjolskoj u srijedu je prešao 70 tisuća, nakon najsmrtonosnijeg mjeseca od prvog vala koronavirusa, no zdravstvena situacija se poboljšava, posebno u domovima za slabije i nemoćne u kojima je krenulo cijepljenje. 

Španjolska ministrica zdravlja u srijedu je objavila kako je u posljednja 24 sata umrlo još 446 osoba. U veljači je umrlo ukupno 10.528 ljudi. 

No Španjolska u posljednja dva tjedna ima 159 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika, dok ih je krajem veljače imala čak 900. 

Pad broja umrlih i zaraženih poklapa se s početkom cijepljenja sredinom siječnja, kad su štićenici domova počeli dobivati drugu dozu cjepiva.

Od ukupno 70 tisuća umrlih, čak 30 tisuća u Španjolskoj preminulo je u domovima.  

U toj je zemlji zasad dvije doze primilo više od 1,2 milijuna stanovnika, a socijalistička vlada premijera Pedra Sancheza planira cijepiti 70 posto populacije do kraja ljeta.

Francuska smanjila brojeve, ali puni odjeli za intenzivnu skrb

Francuska je pak prijavila  26.788 novih slučajeva u srijedu, što je značajan pad u odnosu na rekord za 2021. postavljen prošlu srijedu od 31.519 novozaraženih, ali su s druge strane vrlo opterećeni odjeli za intenzivnu skrb, s rastućim brojem mlađih pacijenata.

Osmi dan zaredom broj novozaraženih je viši od 21.000 a ukupan broj inficiranih od početka pandemije je 3,81 milijun.

Broj pacijenata primljenih u bolnice pada, ali se povećava broj onih na intenzivnoj skrbi. Sada ih je na tim odjelima 3637, što je najviše od kraja studenoga.

Nekoliko liječnika intenzivista za francuske je medije reklo da im dolazi sve više mlađih ljudi, s obzirom da je većina starijih u domovima umirovljenika cijepljena.

Vlada je rekla da je smanjenje broja ljudi na intenzivnoj skrbi ispod 3000 jedan od uvjeta za ublažavanje policijskog sata.

Ukupni broj umrlih u Francuskoj s današnjih 322 popeo se na 87.542.

18.45

U Sloveniji se pojavila i nigerijska varijanta koronavirusa

Nakon britanske i južnoafričke varijante, u Sloveniji je potvrđena i prisutnost nigerijske, a do sada je zabilježeno "najmanje sedam" slučajeva te varijante, objavili su u srijedu slovenski mediji, pozivajući se na Nacionalni laboratorij za zdravlje, okoliš i hranu.

Taj laboratorij naknadnim sekvencioniranjem desetak posto slučajno odabranih uzoraka pozitivnih testova na osnovni tip koronavirusa nastoji utvrditi prisutnost novih varijanti u populaciji, a službeno će dosadašnje rezultate objaviti u četvrtak.

Kako preliminarno javljaju mediji, varijanta koronavirusa B1.525, poznata kao nigerijska, prošli je tjedan potvrđena kod 4 uzorka iz središnjeg dijela Slovenije, a do sada je potvrđeno "najmanje 7" takvih slučajeva.

Nigerijska varijanta inače je najraširenija u Danskoj, Velikoj Britaniji, Nigeriji i SAD-u.

Što se tiče ostalih varijanti, taj je laboratorij u veljači potvrdio i  južnoafričku kod osobe koja uopće nije putovala u inozemstvo, dok je od 50-ak potvrđenih slučajeva britanske varijante desetak vezano uz putovanja izvan Slovenije, a ostali nisu.

Kod dodatnih 55 uzoraka kod kojih je otkrivena mutacija virusa  još nije potvrđeno da se radi o britanskoj varijanti, prenose mediji.

Komentari 93