Obavijesti

News

Komentari 340

Herson pod kontrolom Rusa? Nove eksplozije u Kijevu, a nova runda pregovora tek sutra

Herson pod kontrolom Rusa? Nove eksplozije u Kijevu, a nova runda pregovora tek sutra

Sedmi je dan ruske invazije na Ukrajinu. U napadu na grad Žitomir poginulo je četvero ljudi, uključujući dijete. Rusi tvrde da drže Herson pod kontrolom, iako lokalne vlasti to negiraju

Najbitniji događaji 

PRATITE UŽIVO:

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.30

SAD odgađa testiranje interkontinentalnih raketa

Američka vojska objavila je u srijedu da će odgoditi testiranje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III kako bi smirila napetosti nakon što je Rusija najavila stanje visoke pripravnosti nad nuklearnim naoružanjem.

Objava ruskog predsjednika Vladimira Putina prošlog vikenda o povećanom stanju pripravnosti izazvala je strah da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla dovesti do nuklearne eskalacije, dok neki europski dužnosnici Putinovu objavu vide kao prikrivenu prijetnju Zapadu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu da će Treći svjetski rat, ako do njega dođe, biti nuklearni rat, zbog čega su mnogi njegovu poruku dočekali s velikom nelagodom.

Američko ministarstvo obrane snažno je osudilo retoriku ruskih vlasti glede razarajućeg oružja te očekuje da će odgoda testiranja interkontinentalnih raketa poslužiti Moskvi kao primjer.

''U ovom trenutku napetih tenzija, svjesni smo koliko je važno da SAD i Rusija imaju naumu rizike koje mogu imati pogrešni izračuni te da stoga učine sve kako bi svele te rizike na minimum'', kazao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Odluka o odgodi testiranja trebala bi ''pokazati da nemamo namjeru upuštati se u bilo kakve akcije koje bi mogle biti krivo protumačene'', dodao je Kirby.

''Nije bila lako donijeti ovakvu odluku, ali želimo dokazati da smo odgovorna nuklearna sila''.

Minuteman III ključni je dio američkog vojnog arsenala čiji domet premašuje 6.000 (9.660 kilometara) i može dosegnuti brzinu od približno 15.000 milja na sat (24.000 km/h). Rakete su smještene u podzemnim silosima kojima upravljaju lansirne posade.

23.02

Macron: Putin je izabrao rat sa Ukrajinom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je demantirao ''laži'' koje širi ruska vlada kako bi opravdala rat u Ukrajini, ali će i dalje ostati u kontaktu s ruskim kolegom Vladimirom Putinom ne bi li osigurao prekid vatre.

Macron je predvodio diplomatske napore Europske unije koji su trebali spriječiti izbijanje rata. Prošlog je mjeseca posjetio Putina u Moskvi te je telefonskim putem posredovao između ruskog lidera i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija. Otvoreno je prozvao Kremlj za vođenje neprijateljske politike.

''Predsjednik Putin je taj koji je izazvao rat tako što je pogazio sve međunarodna načela i obećanja'', rekao je Macron u obraćanju naciji. Zelenskija je pohvalio kao oličenje ''časti, slobode i hrabrosti''.

''Ovo nije samo rat između Zapada i Rusije, kao što neki vjeruju. NATO nema vojne baze u Ukrajini, to su laži. Rusija nije ugrožena, ona je agresor. Ovo nije ni rat protiv nacizma… to je laž'', dodao je Macron.

Rusija tvrdi da pokrenula ''posebnu vojnu misiju'' kojom želi razoružati Ukrajinu i osloboditi ju od ''neonacista'' koji, prema Putinovim riječima, upravljaju zemljom.

Macron poručuje da će se zauzeti za francuske vrijednosti, u govoru održanom manje od dva mjeseca uoči predsjedničkih izbora na kojima će se natjecati za drugi mandat, no službenu kandidaturu još nije objavio.

Rast cijena energenata sigurno će utjecati na francusko gospodarstvo, upozorio je.

''Sutra će biti još skuplje napuniti rezervoar, platiti račune za grijanje ili kupiti određene proizvode'', rekao je Macron.

Ali rast cijena neće biti kratkog vijeka, kazao je francuski predsjednik, dodajući da je rat u Ukrajini početak nove ere, u kojoj je rat u Europi stvarnost.

''Rat u Europi više ne pripada udžbenicima povijesti, on je sada među nama. Demokracija više nije nešto u što ljudi bez zadrške vjeruju, ona se svakodnevno propitkuje pred našim očima'', izjavio je Macron.

Macron planira izgraditi nove nuklearne elektrane u Francuskoj kako bi država na čijem je čelu bila manje ovisna o inozemnim izvorima energije. No, tu ne misli stati, stoga će se i na europskoj razini zalagati za uklanjanje ovisnosti o ruskom plinu.

''Rat u Ukrajini označava prekid opskrbe ruskim plinom za naš kontinent i našu generaciju'', zaključio je.

22.43

NYT: Herson je pao u ruke Rusa?

Prema pisanjima New York Times večeras su gradonačelnik Hersona i jedan ukrajinski dužnosnik potvrdili da je Herson pao u ruske ruke.

Ako je informcija točna, to je prvi veliki grad i strateški vrlo bitan koji su od početka invazije zauzeli Rusi.

22.37

Kličko: Nema žrtava u večernjem raketiranju Kijeva

Gradonačelnik Kijeva kaže da prema prvim informacijama s terena nitko nije ozlijeđen u eksploziji u blizini gradske željezničke stanice koja je na zgradi stanice razbila prozore.

- Hvala Bogu, nema žrtava. Neprijatelj se pokušavao probiti do našeg grada, ali ukrajinski branitelji odbijaju okupatore i brane naš glavni grad - napisao je.

Herson okupirali Rusi?

Gradonačelnik Hersona u Facebook statusu sugerirao je da je grad pod kontrolom Rusa.

- Nisu to bili pregovori ili nešto o čemu se već pričalo. Nitko se sa mnom ni u čemu nije slagao. No, doista, danas je u gradskom izvršnom odboru bilo naoružanih posjetitelja.
Tim i ja smo miroljubivi ljudi, nismo imali oružje niti agresiju s naše strane. Pokazali smo da radimo na opskrbi grada i pokušavamo otkloniti posljedice invazije. Proživljavamo ogromne poteškoće oko prikupljanja i pokapanja mrtvih, dostave hrane i lijekova, odvoza smeća, otklanjanja nesreća itd.

Sve što se trenutno događa u našem gradu je politika koju mrzim. Došao sam obnoviti infrastrukturu, investirati u Herson, izgraditi kuće, ceste, parkove i novi život za svoj rodni grad. Kao rezultat toga, tražim posebne pakete za mrtve, nabijam cijeli svijet na uši, tražim “zeleni koridor” i razmišljam kako da sada obnovim grad nakon tenkova i oklopnih transportera.

Nisam im dao nikakva obećanja. Jednostavno nemam što obećati. Zanima me samo normalan život našeg grada! Samo sam tražio da ne pucam u ljude. Mi nemamo APU u gradu, samo civile i ljude koji ovdje žele živjeti! - napisao je gradonačenik na svojem Facebook profilu. 

Komentari 340