Obavijesti

News

Komentari 137

Francuska zatvara još tri departmana zbog širenja pandemije korona virusa

Francuska zatvara još tri departmana zbog širenja pandemije korona virusa

Pariška regija i dobar dio sjeverne Francuske već su u trećem 'lockdownu'. Ondje uglavnom rade samo dućani s nužnom robom, a kretanje je ograničeno na najviše 10 kilometara od kuće

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.30

Plenković tražio više doza Pfizer/BioNTechovih cjepiva na virtualnom EU sumitu

Čelnici država članica EU-a na svom virtualnom sastanku na vrhu u četvrtak raspravljaju o raspodjeli cjepiva i Hrvatska traži više doza Pfizer/BioNTechovih cjepiva kako bi nadoknadila nedostatak zbog spore isporuke AstraZenece, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Čelnici raspravljaju o raspodjeli 10 milijuna doza, koje će Pfizer/BioNTech isporučiti u drugom tromjesječju, a koje su inače bile predviđene za isporuku u drugoj polovici godine.

U EU-u je došlo do neravnoteže u raspodjeli cjepiva zbog problema s AstraZenecom, koja će u prvoj polovici godine isporučiti samo trećinu od obećanih doza.

Time su one zemlje koje su najviše naručile od AstraZenece, među kojima je i Hrvatska, ostale najviše zakinute, jer su računajući na AstraZenecino cjepivo, odustale od količine doza drugih proizvođača koju su mogle naručiti u količini sukladno udjelu svoga stanovništva u ukupnoj populaciji u EU-u.

Ovih 10 milijuna doza Pfizer/BioNTechova cjepiva moglo bi ublažiti tu neravnotežu.

Kako se doznaje, hrvatski premijer Andrej Plenković je tražio da one zemlje koje su naručile najviše AstraZenecina cjepiva dobiju veći dio od tih 10 milijuna doza kako bi se tako kompenzirao manjak koji je nastao zbog problema s AstraZenecom, a koji se u vrijeme narudžbe nisu mogli predvidjeti.

20.33

Francuska zatvara još tri departmana zbog širenja pandemije korona virusa

Pandemija covida-19 ponovno jača u gotovo svim dijelovima Francuske, rekao je ministar zdravstva Olivier Veran, dodajući da će se zatvoriti još tri departmana, među kojima i onaj u kojemu je grad Lyon.

Pariška regija i dobar dio sjeverne Francuske već su u trećem 'lockdownu'. Ondje uglavnom rade samo dućani s nužnom robom, a kretanje je ograničeno na najviše 10 kilometara od kuće.

"Pandemija covida-19 ubrzava se gotovo svugdje u Francuskoj", rekao je Veran, dodajući da će pritisak na bolnički sustav nastaviti rasti u sljedećim danima.

"Pokazala se potreba za proširenjem zaštitnih mjera" u trima departmanima, Rhone (na istoku), Aube (sjeveroistok) i Nievre (središte), rekao je ministar na tiskovnoj konferenciji.

Tako se ovi departmani pridružuju 16 departmana - među kojima čitava pariška regija - u kojima su ovog vikenda proglašene mjere "pojačane blokade".

Nove restrikcije stupaju na snagu u petak u ponoć.

Među tim mjerama su i zabrana putovanja između regija i smanjivanje broja učenika u razredima u srednjim školama na pola.

Virus, napose britanski soj, koji se smatra zaraznijim i opasnijim, u ožujku se proširio svuda u Francuskoj, što su epidemiolozi predvidjeli još u siječnju.

U četvrtak je na intenzivnoj skrbi bilo više od 4700 bolesnika, a prošlog tjedna je premašen broj od 200.000 novozaraženih, prvi put od početka studenog.

Premda je istaknuo da "trend nije dobar", ministar zdravstva je ponovo opravdao odluku da se ne uvodi stroga karantena i ne zatvaraju škole na nacionalnoj razini.

Cijepljenje, zahvaljujući kojemu je znatno pala stopa smrtnosti starijih osoba u specijaliziranim ustanovama, napreduje (6,8 milijuna prvih doza i 2,5 milijuna drugih doza), ali presporo da bi se zaštitilo čitavo stanovništvo, ocjenjuje agencija France presse.

Francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot, oboljela od covida-19, na liječenju je pojačanom terapijom kisikom, objavila je u četvrtak na Twitteru.

Ministrica (74) je objavila u subotu da je pozitivna pošto je primijetila respiratorne simptome, zatim je u srijedu objavljeno da je hospitalizirana. U tvitu u četvrtak je navela da "o njoj brine iznimno osoblje i da je dobila pojačanu terapiju kisikom".

Roselyne Bachelot je druga članica vlada oboljela od koronavirusa i hospitalizirana, nakon ministrice rada Élisabeth Borne (59) koja je u srijedu izašla iz bolnice u pariškoj regiji.

Francuska je u četvrtak objavila da ima 225 novih smrtnih slučajeva, ukupno 93.378, kao i 45.641 novi slučaj zaraze.

19.41

Biden: 'U prvih 100 dana mandata dat ćemo 200 milijuna injekcija cjepiva protiv Covida-19'

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da postavlja novi cilj, a to je 200 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 u Sjedinjenim Državama u prvih sto dana u Bijeloj kući.

"U prvih sto dana mandata dat ćemo 200 milijuna injekcija", rekao je demokratski predsjednik na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji.

Biden u četvrtak održava svoju prvu službenu konferenciju za novinare u Bijeloj kući, 64 dana od preuzimanja dužnosti.

Dana 18. ožujka predsjednik je rekao da će se sutradan, što mu je bio 58. dan mandata, ostvariti cilj od 100 milijuna doza cjepiva u prvih sto dana svog mandata.

Govoreći o dvostrukom broju koji je danas najavio, kazao je da "zna da je to ambiciozno. To je dvostruko više od prvotnog cilja. No nijedna zemlja u svijetu nije ni blizu onome što mi činimo, naprotiv, daleko su od toga. Mislim da ćemo uspjeti", dodao je Joe Biden.

Bijela kuća je u četvrtak dopodne objavila da priprema plan vrijedan 10 milijarda dolara kako bi ispravila nejednakost u pristupu cjepivu zbog koje većinom trpe etničke manjine.

Planom želimo obuhvatiti "najteže pogođene i najranjivije dijelove stanovništva, one koji su najviše izloženi riziku od zaraze virusom", rekao je Biden.

Joe Biden je čekao dulje od bilo kojeg modernog američkog predsjednika da održi prvu press konferenciju, pa su novinari iskoristili priliku kako bi ga pitali o više kriza, osim one covida-19, s kojima se suočava.

Biden je rekao da ne može zamisliti da će američke trupe biti u Afganistanu i sljedeće godine, ali ni da će uspjeti ispuniti rok za povlačenje iz te zemlje 1. svibnja. 

"Nije moja namjera da ostanemo tamo dugo", rekao je Biden, inzistirajući na činjenici da će "biti teško održati rok od 1. svibnja, zbog strateških razloga".

Naglasio je da mu je glavno vanjskopolitičko pitanje Sjeverna Koreja, te da ne želi konfrontaciju s Kinom.

Što se tiče stanja na američkoj južnoj granici, Biden je umanjio problem rekavši da se to događa "svake godine".

"Svake godine u vrijeme zime znatno raste broj dolazaka na granicu" jer migranti "imaju manje izglede da umru u pustinji od vrućine", ocijenio je demokratski predsjednik.

Republikanci ga optužuju da je potaknuo tisuće migranata da uđu u SAD, olakšavajući migracijsku politiku svog prethodnika Donalda Trumpa.

Od dolaska u Bijelu kuću demokrat je među ostalim suspendirao protjerivanje ilegalnih migranta na 100 dana, te predložio nacrt zakona koji bi im ponudio put do stjecanja državljanstva.

Američki predsjednik je rekao i da republikanci moraju odlučiti žele li surađivati s demokratima ili dijeliti zemlju, i dodao da će ići dalje sa svojim prioritetima i "rješavati stvari kako budu dolazile".

 

18.51

Giblartar ukinuo nošenje maski na ulici nakon cijepljenja 70 posto stanovništva

Gibraltar, malena britanska enklava, odlučio je ukinuti dio epidemioloških mjera poput policijskog sata i nošenja zaštitnih maski na ulici nakon cijepljenja 70 posto stanovništva, priopćile su u četvrtak tamošnje vlasti.

Odluka je donesena zbog "veoma niskog" broja novozaraženih, što je rezultat "uspješnog programa" cijepljenja, rekla je ministrica civilne zaštite Samantha Sacramento.

Gibraltar, na krajnjem jugu Španjolske, uveo je krajem prosinca policijski sat od 22,00 do 6 sati dok je broj slučajeva zaraze bio na vrhuncu.

Policijski sat, koji je bio skraćen, u četvrtak će se ukinuti, a barovi i restorani moći će raditi do 2,00 sata poslije ponoći.

Usto, od nedjelje se ukida obveza nošenja maske u posjećenijim ulicama Gibraltara, ali ostaje obvezna u zatvorenom prostoru, u trgovinama i u javnom prijevozu.

"Napokon ostavljamo iza sebe najsmrtonosniju zimu i ulazimo u proljeće koje nam donosi nadu", rekao je predsjednik gibraltarske vlade Fabian Picardo.

Pandemija je pokosila 94 osobe u Gibraltaru, većinom u siječnju i u veljači, a virusom se zarazilo 4200 od 34.000 stanovnika.

U zadnjih tjedan dana prijavljen je tek jedan novozaraženi, a u bolnici u enklavi više nema nijednog covid pacijenta.

Program cijepljenja u Gibraltaru nazvan "Operacija sloboda" omogućio je imunizaciju više od 24.000 ljudi, ili 70 posto stanovništva.

Vlasti se nadaju da će do sredine travnja svi stanovnici primiti obje doze cjepiva.

 

17.30

Von der Leyen: 'Iz EU je dosad izvezeno 77 milijuna doza cjepiva'

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je u četvrtak da je čelnike zemalja članica EU-a na njihovu virtualnom samitu izvijestila o novim podacima po kojima je iz Unije od početka prosinca prošle godine izvezeno 77 milijuna doza cjepiva protiv covida, od čega u Veliku Britaniju 21 milijun.

To je gotovo dvostruko više od ranijih podakata koje je Komisija objavljivala. Po ranijim podacima, iz Europske unije je bilo izvezeno 41 milijun. Izvoz u Veliku Britaniju je više nego dvostruko veći u odnosu na ranije podatke, 21 milijun u odnosu na ranijih 10 milijuna.

U Europskoj uniji je ostalo 88 milijuna doza za cijepljenje njezinih građana.

Von der Leyen je također najavila da će do kraja ovoga tromjesječja Uniji biti isporučeno 100 milijuna doza, a u drugom 360 milijuna.

Komentari 137