Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Teta Marija: Sanja Milanović je kao dijete bila poput princeze

Prva dama kao mala ljeta je provodila u Lišanima Ostrovičkim kraj Benkovca, u koje sad rijetko navraća. Tijekom školskih praznika dolazila je kod tete Marije Mijić koja nam je ispričala kakva je bila prva dama

Foto: Dino Stanin/Luka Stanzl/PIXSELL
29 komentara

Sjećam se suhozida kod njihove stare kuće i ogromnog smokvaća, stabla divlje smokve koje se nekoć dosta sadilo zbog hrapavog lišća kojim su se dobro pralo suđe. Pod tim smokvaćem mi djeca skupljali smo se u hladovini bježeći ljeti od žege. Tada je ovo bila prizemnica, a smokvać je rastao tamo gdje je danas gusterna. S nama se tu igrala i Sanja Musić Milanović, svaki put kad bi došla na praznike iz Zagreba, priča nam Željko Mijić iz Lišana Ostrovičkih u zadarskom zaleđu pokazujući starinski dvor preko željezne ograde, gdje se na zimskom suncu izležavala šarena mačka.

Prva dama Hrvatske, pričaju nam u tom pitoresknom selu, dolazila je u vrijeme praznika kod svoje tete Marije Mijić (83).

Vitalna i vesela starica gledala je televiziju i čekala ručak kad smo joj pokucali na vrata.

Pitali smo je za nećakinju.

- Dabogda bilo meni ka' i njoj! - našalila se teta Marija, a s tugom u glasu dodala da je nije vidjela dobrih 5-6 godina.

POGLEDAJTE VIDEO

Pitamo kakva je bila kao dijete. Teta kaže da se voljela upoznavati i družiti, ali ne toliko igrati, a konkretan odgovor nam stiže zajedno s bakinim ručkom koji joj uz stepenice nosi članica obitelji.

- Princeza je bila i ostala! Ona je fina i pristojna,  takva je bila i ostala - kaže nam donositeljica bakinog ručka, ne želeći nam reći ime ni dati da je slikamo.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Dodaje da ne poznaje Sanju Musić Milanović jako dobro, ali da uvijek ostavlja dojam profinjene dame.

- A Zoran Milanović je pravi gospodin i gentlemen - dodaje Željko.

sdp | Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

'Igrali smo se partizana i ustaša'

On i teta Marija prisjećaju se vremena iz 70-ih godina kad je dvorište brujalo dječjom grajom jer je samo u zaseoku Mijića bilo 40-ak djece. Danas ih se toliko, dodaju, jedva nađe u cijelom selu. 

Dodaje da su bili siromašniji, ali da su bili zadovoljniji nego današnja djeca.

- Tada nije bilo društvenih mreža kao danas. Igrali smo se u pijesku, u sijenu, igrali smo se graničara, 'vatala', rata, svakakvih gluposti - kazuje Željko, a nas zanima jesu li tada uloge dijelili partizani i Nijemci.

- Nisu, nego smo se igrali partizana i ustaša. To vam je ko danas ova igra SDP-a i HDZ-a, uvijek isto  - kaže nam pa pitamo nadaju li se u Lišanima prosperitetu ako prva dama usmjeri svjetlo reflektora u selo iz kojeg potječe.

'Imamo vodovod, ali nemamo vode'

-  Ja sam jednako poštivao sve hrvatske predsjednike jer su izabrani voljom naroda, a ja poštujem tuđe mišljenje - priča nam Željko, inače bivši načelnik Lišana iz redova nezavisnih i sliježe ramenima kao da ne očekuje ništa i dodaje da živi u selu koje ima vodovodnu mrežu već godinama, ali kućanstva ipak nemaju vode zbog birokratskih komplikacija. Nema tu pomoći.

- Odavde treba otići, a to sam savjetovao i svojoj djeci. I njezinog je oca njegov otac pametno uputio da ode odavde, da se školuje za građevinskog poduzetnika i nađe svoju sreću u Zagrebu. Tako se i Sanja rodila tamo, a njezin otac i majka svrate 2-3 puta godišnje. Ona sad dođe puno rjeđe, ali kao dijete dolazila je na praznike. Nije bila sklona svađama, bila je kao i svako drugo dijete, malo drugačije odjevena od nas. Ja ne bih htio obući nove hlače tradicionalno  kupljene na Mijolju, svetog Mihovila, jer bi me zezali u društvu. Ona je ipak dolazila iz Zagreba pa je nisu zezali  - priča nam Željko. 

'Kuću su mi zapalili u ratu'

Nije imao ni jednu sliku iz zajedničkog djetinjstva s prvom damom.

- Nemamo nikakvih slika iz tog vremena, što mi je neizmjerno žao. Sve je izgorjelo, sve moje obiteljske uspomene, zajedno s kućom koju su mi zapalili u ratu. Bio bih spreman dobro platiti kad bi se te fotografije mogle vratiti. Tek sam ih nekoliko uspio spasiti  - tužno kaže.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message