Obavijesti

News

Komentari 235

Tihomir Jakovina kumi svoje žene tri puta sredio zaposlenje

Maja Zeko Dokuš (29) pjevala je na lokalnim festivalima. A onda joj je tadašnji kumin dečko, Tihomir Jakovina postao ministar poljoprivrede u Milanovićevoj vladi

VIDEO

Stoput su me stigle kiše, oluje i vjetrovi. Nekad sve sam znala, ali se izgubilo. I, vjeruj, poslije svega ne znam što bi me to ubilo. Pjevala je tako Maja Zeko Dokuš (29) na lokalnim festivalima. A onda joj je tadašnji kumin dečko postao ministar poljoprivrede u Vladi Zorana Milanovića. Uz pjesme koje diraju srce, sad je mogla i zarađivati od posla koji plaćaju porezni obveznici .

Pokretanje videa...

24sata 00:45

Unatoč neregularnostima u natječajima i žalbi ostalih djelatnik a, SDP-ov ministar Tihomir Jakovina nije zaboravio kumu i prijateljicu svoje supruge Sandre Petrović Jakovina . Sandra je, kao mlada SDP-ovka, otišla u Bruxelles kao zastupnica, ali njezina kuma Zeko Dokuš imala je samo srednju stručnu spremu. Morala se zadovoljiti slabije plaćenim poslovima. Prvo je zaposlena kao tajnica u Upravi za vodno gospodarstvo Ministarstva poljoprivrede . Od rujna 2012. godine mijenjala je zaposlenicu koja je otišla na rodiljni dopust. Natječaj na kojem je dobila posao je poništen nakon žalbi ostalih kandidata. Vratila se i tajnica koju je mijenjala, pa je trebalo naći novi posao za Zeko Dokuš. To je vrlo brzo riješeno u samo jednom danu.

Ministar Jakovina supruginu je kumu smjestio u svoj Kabinet . Bila je honorarna tajnica njegovoj zamjenici Snježani Španjol.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Opet je mijenjala tajnicu na dopustu. Zaposlenici Ministarstva koji su prijavili slučaj medijima, tvrde da je čak imala i nešto višu plaću nego na ranijoj poziciji. O plaćama kao i o svemu ostalom iz Ministarstva poljoprivrede nisu se oglasili. Ranije su odgovorili tportalu da je ugovor Zeko-Dokuš bio zamrznut na vrijeme turneje po dalekom jugu . Ipak, teško da bi neki honorarni suradnik Ministarstva mogao odlaziti kada želi na turneje i ipak sačuvati posao.

Nakon gotovo godinu dana u kabinetu, kuma Maja se ipak stalno zaposlila u Hrvatskom centru za poljoprivredu, selo i hranu . Za Centar šira javnost manje zna, ali oni se bave istraživanjem u poljoprivredi i kako kažu, “stvaraju podloge za njen razvoj”.

Od 35 milijuna kuna godišnjeg budžeta, više od 30 milijuna kuna im odlazi na zaposlenike. Predsjednica upravnog vijeća je ista Snježana Španjol, zamjenica ministra kod koje je Zeko-Dokuš honorarno radila.

Ravnateljica Centra Tatjana Masten Milek nije bila voljna komentirati ništa u vezi s kumstvom. Ali je dala sve ostale tražene podatke. Kumino radno mjesto sada glasi - tehnički suradnik u Odsjeku zdravstvene zaštite bilja Odjela za biljno zdravstvo Zavoda za zaštitu bilja u Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo.

- Primljena je putem natječaja na kojem se tražila srednja stručna sprema, poljoprivredni tehničar ili drugi odgovarajući poslovi. Ispunila je uvjet o godini iskustva, radu na računalu, poznavanju engleskog jezika i vozačkom ispitu. Plaća joj je 4955 kuna bruto - odgovorila nam je Masten Milek.

Sandra Petrović Jakovina isto nam nije ništa odgovorila na pozive i poruke da komentira.

Zato Pitomača, rodno mjesto dviju kuma u Podravini , zna sve o njihovu dugogodišnjem prjiateljstvu. Pokušali smo dobiti informaciju iz prve ruke, ali r oditelji Zeko i Petrovići nisu željeli razgovarati o toj tem i. Ujedno su izjavili da ne posjeduju niti jednu fotografiju školskih kolegica. No zato smo nešto više doznali od jedne osobe bliske obitelji Zeko, koja je molila za anonimnost. Maja ima još dvije mlađe sestre.

- Sandra i Maja zajedno su odrasl e i išle svih osam godina u Osnovnu školu Petar Preradović u Pitomači. Doduše ne u isti razred. Svih osam godina su bile nerazdvojne. To se prijateljstvo proteglo i u virovitičkoj gimnazi ji kamo su zajedno putovale – kazao nam je naš izvor. Maja i Sandra su pored školskih klupa zajedno dijelile i onu u Muzičkoj školi u Virovitici, gdje su svirale klavir. Još su ih više zbližili zajednički nastupi na školskim priredbama. Naš sugovornik nam je pomalo ogorčeno predbacio kako nije u redu da se diže tolika medijska “frka” oko Majina zapošljavanja jer u situaciji kad su stotine tisuća bez posla, onda je očekivano da svako poteže za vezom ako je ima.

- Možda je Maji pomoglo kumstvo s bračnim parom Jakovina, ali bih razumio da je ona iznimka. Znamo da su silne agencije i ministarstva pretrpani kadrovima koji su imali sreću da imaju neku vezu. Isto se može preslikati i na niže razine. Naravno da to osuđujem. No još je gore ako netko traži novac za posao, a to je u nas česta pojava – kazao nam je sugovornik koji je na pragu petog desetljeća i upoznat je sa slučajem “Jakovina” do detalja. On napominje da se o Maji nije pisalo dok je nastupala po Americi i Kanadi.

- Uvjeren sam da je bila na pragu sjajne umjetničke karijere - zaključuje.

Jakovina je ušutio oko novog gafa bez obrazloženja

Ministarstvo poljoprivrede prvo je u medijima pokušalo opravdati zapošljavanja i nisu htjeli komentirati kumske veze. No kad smo im poslali konkretna pitanja o zapošljavanju, unatoč prvotnom obećanju, nikakav odgovor nismo dobili.

Sukob interesa

Povjerenstvo ga je kaznilo s 10.000 kuna jer nije prenio vlasništvo tvrtke u TJ-PROM na vrijeme.

Napustili ga doministri

U šest mjeseci ostao je bez tri doministra, a u dvije godine napustili su ga suradnici.

Skupa putovanja

Otputovao je na Bali s dvije suradnice, a građani su samo noćenje platili 40.000 kn.

Istraga USKOK-a

Sumnjaju da je pri dodjeli kvota šećera pogodovao osječkom kralju šećera Marku Pipuniću.

Prozivke bez pokrića

Htjela je pokrenuti ustavnu tužbu nakon pobjede Kitarović jer nije dobro pročitala Ustav.

>>> U subotu u tiskanom izdanju 24sata sata pročitajte TOP listu uhljeba.

24sata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 235
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...