Obavijesti

News

Komentari 92

Manji potres zatresao je kod Siska: Bio jačine 2,9 po Richteru

Manji potres zatresao je kod Siska: Bio jačine 2,9 po Richteru

Oko 21.50 osjetio se još jedan manji potres kod Siska. Kako javlja EMSC, prema prvim podacima bio je jačine 2,9 po Richteru

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
MANJI POTRES KOD SISKA

Oko 21.50 je kod Siska zatresao još jedan manji potres. Kako javlja EMSC, bio je jačine 2,6 po Richteru. 

- Čuo se kao iz dubine i onda nam je zatresao stan - ispričala nam je čitateljica iz Siska.

19.29

Medved: Radi se druga linija obrane od poplava

Čelni čovjek Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa Tomo Medved obišao je u petak nasip u Galdovu kod Siska i izjavio da su Hrvatske vode pristupile izradi druge linije obrane, kroz oblik prstena, što će biti uskoro završeno te su građani sigurni od mogućih poplava.

Na nasipu u Galdovu kod Siska uslijed potresa nastale su pukotine pa se strahuje da bi zbog visokoga vodostaji rijeka Sava mogli poplaviti to područje.

"Nasip je u takvom stanju da ga sada nema smisla sanirati, nego su Hrvatske vode pristupile izradi druge linije obrane, kroz oblik prstena", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a objavila Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Objasnio je da se gradi druga linija obrane kako bi, u slučaju da dođe do visokoga vodostaja, voda završila u jezeru i kako ne bi izazvala dodatnu štetu.

Medved je rekao da bi za nekoliko dana, ili dva dana, ta nova linija obrane trebala biti završena te da su građani sigurni što se tiče možebitnih ugroza od poplava.

"Ovo je dokaz naših kvalitetnih i pravovremenih odluka te naših profesionalnih službi", ocijenio je Tomo Medved istaknuvši da "ništa ne prepuštaju slučaju".

18.06

Potres ugrozio i nasipe na Savi

Potres na Banovini ugrozio je i nasipe oko rijeke Save, a vojska pomaže Hrvatskim vodama oko hitne sanacije i nadzora istih.

General Tihomir Kundid za Novu TV otkrio je kako zasad nema opasnosti od većih poplava:

- Radovi su u punom jeku na učvršćivanju nasipa, a postavljaju se i box barijere. Kako stvari stoje nema realnih opasnosti od većih poplava - rekao je general.

Vojska je nasip snimila i georadarom, a Kundid objašnjava da vojska skenira nasip kako bi utvrdila oštećenja i planirala sanaciju kako bi spriječili eventualno pucanje nasipa.

- Ovom metodom vidimo u dubinu nasipa i njegovu strukutru. Georadar snima apsolutno sve. Odašilje valove koji ulaze duboko u zemlju, vidimo strukturu nasipa i sva oštećenja - kazao je i dodao kako je 330 vojnika na terenu.

- Primarne zadaće su postavljanje mobilnih kućica, zatim stambenih kontejnera. Jedna od bitnih aktivnosti je razvrstavanje i distrbucija himanitarne pomoći te sanacija putova kako bi osigurali prohodnost. Mnogo sela i zaselaka još nema asfalt - rekao je za Novu TV.

17.20

Osniva se 'Banija je naša kuća'

Osnivački sastanak koordinacije humanitarnih inicijativa "Banija je naša kuća" koji je u tijeku, u Petrinji je okupio SPC, SNV i druge organizacije Srba u Hrvatskoj te općinska vijeća, a do sada je u sklopu te inicijative prikupljeno više od pola milijuna kuna i 27 tisuća eura.

Riječ je o humanitarnoj inicijativi Srpskoga narodnog vijeća (SNV) koja je okupila Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), organizacije Srba u Hrvatskoj i općinska vijeća, a pomoć stiže i iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), izvijestio je u petak SNV.

Na sastanku, koji se ovoga petka poslijepodne održava u središnjem stožeru Crvenoga križa u Petrinji, sudjeluju predstavnici koordinacije humanitarnih inicijativa "Banija je naša kuća" - SNV-a, zaklade "Solidarna" i Crvenoga križa.

Kako je istaknuto, u suradnji s Crvenim križem i nadležnim službama, stradalima u potresu  dostavljaju se šleperi s građevinskim materijalom i 72 stambena kontejnera.

Samo tijekom jučerašnjega dana u akciji je, uz pomoć Hrvatske vojske (HV) i u koordinaciji sa Stožerom, isporučena donacija Grada Beograda - kontejneri koji su dodijeljeni nastradalima obiteljima u petrinjskim selima Šušnjar, Jabukovac i Donja Pastuša.

U okviru humanitarne akcije SNV-a "Banija je naša kuća" u Zagrebačkoj banci otvoren je multivalutni račun na koji se primaju uplate za humanitarnu pomoć koja je u ovom trenutku neophodna Banijcima i Banijkama pretežito iz ruralnih područja.

Detalji o akciji mogu se pronaći na linku https://snv.hr/donacije-za-banijce-i-banijke-pogodene-potresom/.

Kako je istaknuto, za sve dodatne informacije svi se mogu javiti SNV-u.

17.20

Stiže 125 mobilnih kućica

Hotelske kuće dosad su za područje Sisačko-moslavačke županije donirale 125 mobilnih kućica, a u petak se na sastanku u vladi s predstavnicima hotelijera i turističkih udruženja razgovaralo o nabavci dodatnih kućica.

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka je zahvalio hotelskim kućama na donaciji 125 mobilnih kućica koje su već dopremljene u Sisačko-moslavačku županiju te rekao da se danas razgovaralo o dodatnim kućicama koje bi se mogle dati na raspolaganje.

Njih bi država nabavila kroz Ministarstvo turizma, Ministarstvo gospodarstva i Robne zalihe i u što skorijem roku ih transferirala na područje Sisačko-moslavačke županije, kako bi se brojnim unesrećenim ljudima osigurao privremeni smještaj, izjavio je Plenković.

Razgovore o konkretizaciji i trijaži postojećih mobilnih kućica koje su na raspolaganju na hrvatskoj obali vodit će Ministarstvo turizma i sporta i Ministarstvo gospodarstva, dodao je Plenković, koji se nada da će u što kraćem roku velik broj tih kućica biti dopremljen u Sisačko-moslavačku županiju.

Dosad doniranih 125 kućica površine su između 24 i 32 metra kvadratna, opremljene su sanitarnim čvorom i kuhinjom, a velika većina je došla i s posteljinom, ručnicima i priborom za jelo, rekao je direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić.

Najavio je da će se tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana provesti revizija svega s čime se trenutno raspolaže, a tijekom vikenda će biti dostavljena precizna lista onog što se smatra prigodnim i pogodnim za pomoć.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac današnji sastanak je ocijenila vrlo dobrim, a rekla je da je na njemu razmatrano što još dodatno hotelske kuće mogu staviti na raspolaganje kako bi se što prije moglo početi s organizacijom i dovozom mobilnih kućica u Sisačko-moslavačku županiju.

Sastanku u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) nazočili su i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat te predstavnici više turističkih tvrtki.

Komentari 92