Obavijesti

News

Komentari 23

Tim je otišao u legendu. Sad nam slijedi novo. A opet isto

Tim je otišao u legendu. Sad nam slijedi novo. A opet isto
1

Tihomir Orešković ispraćen je pljeskom na zadnjoj sjednici Vlade koju je on naveliko hvalio. Sada dolazi nova Vlada sastavljena od istih stranaka, koja bi trebala donijeti nešto skroz novo, a zapravo ostaviti ono staro.

VIDEO

Tim Orešković dobio je jutros aplauz svojih ministara na zadnjoj sjednici Vlade.

Bila je to vjerojatno i jedina prilika kad su taj pljesak s njima podijelili i hrvatski građani, sretni što se napokon rješavaju ove tragikomične Vlade.

Orešković je smogao par hrvatskih riječi hvale na svoj račun: "Nismo uspjeli napraviti sve što smo htjeli, ali ono što smo napravili napravili smo dobro i to se danas vidi".

Pohvalio se fiskalnom disciplinom, smanjivanjem duga, rastom gospodarstva, poboljšanjem standarda građana... 

Da parafraziramo njegov google-hrvatski, "vladao je burno i otišao na".

Staro, a novo

No sada, umjesto da se nastavi mandat ovako uspješne Vlade koja je rušila rekorde omraženosti u anketama, koja se davila u aferama i skandalima, u prepucavanjima i svađama, i koja je gotovo održala više telefonskih nego pravih sjednica, na njezino mjesto dolazi neka druga, sastavljena od istih stranaka kao i ova prošla.

HDZ i Most srušili su svoju, navodno tako uspješnu Vladu, da bi sada instalirali novu Vladu, navodno još uspješniju.
I kao što Tim Orešković u trenutku kad mu je predsjednica države uvalila mandat za sastavljanje Vlade nije imao ni program ni ministre, tako mi još u ovom trenutku, dakle pet dana prije najavljenog izglasavanja nove Vlade, nemamo uvid ni u program te Vlade ni u sastav njezinih ministara.

Osim što znamo tko će biti premijer i tko neće biti Prvi potpredsjednik Vlade.

Je li to obećavajuće ili zastrašujuće?

Skrivanje taktike

Plenković i Petrov ponašaju se kao treneri u Ligi prvaka koji do zadnjeg časa skrivaju sastave i taktiku, ne bi li iznenadili protivnika.

Oreškovićeva Vlada kuhala se doslovno mjesecima. Bila je rezultat mukotrpnih pregovora o reformama i programima, kao i grčevitih natezanja o imenovanjima ministara, gdje je svaka strana rafalno ispucavala svoju kvotu veta.

Pa je svejedno, unatoč tako minucioznom uštimavanju, od prvog dana krenulo pucanje šavova, raspad sistema, vladanje po sistemu "drži gaće", rat i svađe, afere i skandali, odgađanje sjednica Vlade, telefonska privatizacija državnog portfelja, tragedija i komedija u istim omjerima.

Ova Plenkovićeva vlada kuha se već tjednima. Krugovi pregovora redaju se poput krugova pakla, slažu se sve kockice, pod hodogramu se kreće oprezno kao po jajima, uz neizostavne osmijehe glavnih partnera. 

Ako je Orešković "bio miran i vladao na", Plenković je dupli normabel.

No ovoga puta, za razliku od prošle Vlade, nema govora o reformama, kao što se više ne spominje ni veto na imenovanja ministara. 

Isti, ali drugi HDZ

Ali zato ovoga puta, slično prošloj Vladi, javnost nema skoro nikakvih informacija o programu Vlade i o imenima ministara.

Hoće li program ove Vlade HDZ-a i Mosta biti jednak programu prošle Vlade HDZ-a i Mosta? Ako je prošla Vlada u provođenju tog programa bila tako uspješna kako tvrdi njezin predsjednik Orešković, zašto su je onda rušili?

I hoće li sastav ministara biti isti kao u prošloj Vladi? Ako velikim dijelom hoće - barem prema najavama Mostove kvote - što su nam onda trebali izbori? Osim da se riješimo Karamarka.

Jer, eto nam još jedne bizarne komponente: HDZ ostaje u Vladi, ali u nju bi navodno trebao imenovati potpuno drugačiju postavu ministara. Pa je realno zapitati se je li ovdje riječ o istoj stranci ili o nekoj potpuno drugačijoj? I gdje je nestao onaj HDZ iz sadašnje Vlade, ako neki skroz novi HDZ sada ulazi u Vladu?

Zapravo je fascinantno da jedna te ista stranka, u razmaku od samo devet mjeseci, sastavlja skroz novu Vladu, s novim premijerom, novim ministrima (osim onog najvažnijeg, ministra financija) i - sudeći po višetjednim pregovorima - s novim programom. A da ni onaj stari nismo još probavili.

To puno govori o kapacitetima HDZ-a.

Budi miran i vladaj na

Jedan predsjednik stranke u Vladu postavlja svoje prijatelje i ljude od povjerenja, a onda dolazi drugi i nakon samo tri mjeseca postavlja svoje prijatelje i ljude od povjerenja. 

To je valjda ta vjerodostojnost HDZ-a.

Naizgled je sve isto: HDZ i Most ostaju na vlasti i formiraju Vladu nakon detaljnih i strpljivih pregovora. A opet, sve je drugačije. Kao da je na izvanrednim izborima pobijedila potpuno druga politička opcija. 

Kojoj sada svi daju potpise za dobivanje mandata, oduševljeno je podržavaju, polažu u nju velike nade i zapravo jedva čekaju da zasjedne u Banske dvore i počne "vladati na".

To je fascinantno koliko i zbunjujuće. Iako nas zapravo ništa od HDZ-a i Mosta više ne bi smjelo iznenaditi.

Ostale članke Tomislava Klauškog potražite na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati