Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Tisuće ljudi na ulicama zbog stegovnih mjera za sudce

Poljski parlament usvojio je nacrt zakona koji bi omogućio stegovne mjere za sudce koji dovode u pitanje vladine reforme, planirani zakon mogao bi ugroziti vladavinu zakona

People protest against judiciary reform in Warsaw
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
2 komentara

Tisuće ljudi, uključujući suce i odvjetnike iz mnogih zemalja članica EU-a, prosvjedovale su u subotu u Varšavi protiv pokušaja vlade da smanji ovlasti pravosuđa u Poljskoj.

Prošli mjesec je donji dom poljskog parlamenta usvojio nacrt zakona koji bi omogućio stegovne mjere za suce koji dovode u pitanje vladine reforme. Europska komisija je rekla da bi planirani zakon ugrozio vladavinu zakona.

Poljska je pokrenula veliku reformu svog pravosudnog sustava koju Bruxelles doživljava kao pokušaj da konzervativni nacionalisti na vlasti iz stranke Pravo i pravda (PiS) discipliniraju suce.

People protest against judiciary reform in Warsaw | Autor: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Prijedlog zakona pripremio je i izglasao po hitnom postupku PiS kao odgovor na odluke Europskog suda pravde i poljskog Vrhovnog suda koji su doveli u pitanje važan dio kontroverznih pravosudnih reformi, koje su u središtu spora.

U vladi i stranci kažu da je reforma nužna kako bi sudstvo bilo učinkovitije te da je svrha reforme pravosuđa borba protiv korupcije. Međutim, oporba optužuje PiS da želi ušutkati suce koji dovode u pitanje reforme vladajućih. Europska komisija već je pokrenula nekoliko postupaka zbog PiS-ovih reformi i slučaj uputila na Europski sud pravde.

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović ocijenila je da bi novi poljski prijedlog zakona o disciplinskim kaznama za suce mogao ugroziti njihovu neovisnost i preporučila da ga Senat odbaci, navodi se u njezinu pismu objavljenom u petak.

Prijedlog zakona 'jako je problematičan iz perspektive standarda Vijeća Europe i uveo bi posve nov i otvoren katalog disciplinskih prijestupa... praćenih u mnogim slučajevima teškim kaznama', navodi se u pismu poslanom poljskom Senatu.

'Osobito sam zabrinuta što su odredbe novog prijedloga zakona zamišljene tako da dodatno utišaju neslaganje s vlastima među kritičnim sucima i tužiteljima i ograniče njihovu neovisnost', navodi se.

People protest against judiciary reform in Warsaw | Autor: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Mijatović upozorava da zakon ne samo da ne uvažava njezine ranije preporuke o neovisnosti sudaca i tužitelja, nego izgleda da dodatno širi ovlasti izvršne vlasti nad pravosuđem.

Senat bi ovaj prijedlog zakona trebao razmotriti kasnije ovaj mjesec.

Senat bi ga mogao izmijeniti ili odbaciti, ali posljednju riječ o njegovu obliku imat će donji dom koji kontrolira vladajuća stranka.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message