News

Komentari 39

Sprovod generala kojeg je ubio SAD, prosvjednici pale zastave

Sprovod generala kojeg je ubio SAD, prosvjednici pale zastave

U Bagdadu su se uoči pogrebne povorke u znak žalosti za ubijenim zapovjednikom Kasemom Sulejmanijem i ostalima koji su poginuli u američkom zračnom napadu u Iraku okupile tisuće ljudi

Napad na bagdadsku zračnu luku u petak, koji je naredio američki predsjednik Donald Trump, velika je eskalacija u "neobjavljenom ratu" na Bliskom istoku između Irana i SAD-a i američkih saveznika, uglavnom Izraela i Saudijske Arabije.

Sulejmani je najistaknutiji iranski vojni zapovjednik i arhitekt njegova rastućeg utjecaja na Bliskom istoku.

Muhandis je zamjenik zapovjednika iračkih Narodnih snaga za mobilizaciju (PMF), krovnog tijela paramilitarnih skupina.

PMF planira opsežnu pogrebnu povorku za obojicu muškaraca i drugih koji su umrli, počevši od bagdadske dobro utvrđene Zelene zone, prema šijitskome svetom gradu Kerbali te sa završetkom u šijitskome svetom gradu Nadžafu.

Ožalošćeni građani počeli su se okupljati na bagdadskim ulicama ujutro uoči početka povorke, mahali su iračkim i paramilicijskim zastavama u tmurnoj atmosferi.

Ranije u subotu, irački PMF rekao je da je u novim zračnim napadima pored kampa Tadži ubijeno šestero ljudi te kritično ranjeno troje kad je pogođen medicinski konvoj. Međutim i iračka vojska i PMF kasnije su opovrgnuli da je u tom području bilo zračnih napada.

Koalicija pod američkim vodstvom za borbu protiv Islamske države također je rekla da nije izvela ni jedan nedavni napad pored logora sjeverno od Bagdada.

Američko-iranska neprijateljstva pogoršala su se u Iraku prošli tjedan kad je proiranska milicija napala američku ambasadu u Bagdadu nakon smrtonosnog američkoga zračnog napada na miliciju Kataib Hezbolah, koju je osnovao Muhandis.

Napad u petak podijelio je mišljenja u Iraku.

Mnogi osuđuju napade, u Sulejmaniju vide junaka zbog njegove uloge u poražavanju militanata Islamske države.

Drugi izražavaju odobravanje te kažu da su Sulejmani i Muhandis podržavali uporabu sile protiv nenaoružanih protuvladinih prosvjednika prošle godine i osnovali milicije koje prosvjednici okrivljuju za mnoge iračke društvene i gospodarske probleme.

Mnogi Iračani kritiziraju Washington jer je pobio ljude na njihovu teritoriju te gura zemlju u mogući novi rat.

Najčitaniji članci