Obavijesti

News

Komentari 299

Kongres ponovno zasjeda nakon opsade, Pence: Svi koji ste sijali kaos - nasilje nikad ne pobijedi

Kongres ponovno zasjeda nakon opsade, Pence: Svi koji ste sijali kaos  - nasilje nikad ne pobijedi
10

Neka Bog blagoslovi zakone, ranjene i sve nove heroje, sve koji ovdje službuju i štite nas. I neka Bog blagoslovi SAD. Vratimo se natrag na posao, rekao je Mike Pence. Sjednica se nastavila

VIDEO

Tisuće pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izjavio u srijedu da "nikada" neće priznati poraz, okupili su se u Washingtonu u znak prosvjeda uoči sastanka Kongresa na kojemu se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena

Supporters of U.S. President Donald Trump gather in Washington

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjed u Washingtonu 

Slijed događaja: 

2.28  Kongres je nastavio s radom, a nastavak sjednice otvorio je potpredsjednik SAD-a Mike Pence.

- Obranili smo naš Kapitol. Zauvijek ćemo biti zahvalni svima koji su ga branili, a onima koji su sijali kaos - niste pobijedili, nasilje nikad ne pobjeđuje, sloboda pobjeđuje, a ovo je još uvijek narodni dom - rekao je. 

- Neka Bog blagoslovi zakone, ranjene i sve nove heroje, sve koji ovdje službuju i štite nas. I neka Bog blagoslovi SAD. Vratimo se natrag na posao - poručio je je Pence nakon čega je uslijedio dugi aplauz.

1.48 Američki državni tajnik Mike Pompeo, vjeran suradnik republikanskog predsjednika, osudio je u srijedu nasilje Trumpovih pristaša koji su upali u Capitol u Washingtonu prosvjedujući protiv pobjede demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima, a predsjednik UN-ove Opće skupštine Volkan Bozkir rekao je da je "veoma zabrinut" zbog "prekida demokratskog procesa u zemlji koja je domaćin Ujedinjenih naroda".

"Putovao sam u mnoge zemlje i uvijek sam se zauzimao za pravo svakog čovjeka da mirno prosvjeduje za svoja uvjerenja i za svoje interese", napisao je državni tajnik na Twitteru.

"No nasilje, ugrožavanje sigurnosti drugih ljudi, pa i onih koji su zaduženi za sigurnost svih nas, nedopustivo je i kod nas i u inozemstvu", istaknuo je.

Predsjednik UN-ove Opće skupštine Volkan Bozkir rekao je u srijedu u poruci na istoj društvenoj mreži da je "veoma zabrinut" zbog "prekida demokratskog procesa u zemlji koja je domaćin UN-a".

Zabrinut sam i zbog "nasilja u Kongresu u Washingtonu", istaknuo je bivši turski ministar.

U drugoj poruci na Twitteru koju je objavio njegov tiskovni ured, Volkan Bozkir kaže da je "tužan" zbog događaja u američkome glavnom gradu. "Vjerujem da će mir i poštovanje demokratskog procesa prevagnuti u našoj zemlji domaćinu u ovom kritičnom trenutku", dodao je.

U srijedu kasno poslijepodne UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres još nije reagirao.

1.32 Stephanie Grisham, glasnogovornica Melanije Trump, koja je u krugu prve dame bila još od vremena prije nego je Donald Trump izabran za predsjednika, podnijela je u srijedu navečer po lokalnom vremenu neopozivu ostavku u znak protesta zbog kaosa koji se odvijao tijekom dana u Washingtonu.

1.16 Kongres bi tijekom večeri trebao nastaviti sjednicu na čijem je dnevnom redu verifikacija elektorskih glasova kojima je potvrđena izborna pobjeda Joea Bidena.

00.59 Bivši predsjednik SAD-a George Bush osudio je upad u Kongres i izjavio kako se ovako osporavaju izborni rezultati u banana republici, a ne u demokratskoj. 

Više pročitajte OVDJE

00.44 Twitter je izbrisao dvije objave Donalda Trumpa. 

00.41 CNN je objavio da je zgrada osigurana pozivajući na izvore u snagama sigurnosti. 

Prvo je 'očišćena' dvorana Senata iz koje su prosvjednici izgurani u rotondu, a zatim i kroz vrata. Potom su osigurani ostali katovi zgrade. Na kraju je interventna policija odmaknula svjetinu dalje od Kapitola. Cijela operacija trajala je oko dva sata od upada prosvjednika.

Ovakvog napada na Kongres nije bilo otkako su ga spalili Britanci 1814. godine, napominje CNN.

00.35  Pristaše predsjednika Donalda Trumpa okupile su se u srijedu ispred zgrada državnih uprava u brojnim gradovima uključujući Atlantu, Denver, Phoenix i Salt Lake City dok su njihovi istomišljenici upali u Kapitol u Washingtonu, javljaju lokalni mediji. 

Prosvjednici su ušli u zgradu državne upravu u Topeki u Kansasu, no skup je protekao u redu, javlja televizija KSNT.

Nema dojava o nasilju unatoč bijesu protrumpovih prosvjednika koji ponavljaju neutemeljene optužbe predsjednika o izbornoj krađi. 

Gradonačelnik Denvera Michael Hancock napisao je na Twitteru da je državnim agencijama naredio da zatvore glavne urede iz opreza pošto se 700 demonstratora okupilo ispred državne uprave u središtu grada.

Zgrada glavnog suda i druge dvije vladine zgrade u Atlanti, glavnome gradu savezne države Georgije, također su zatvorene zbog prosvjeda

Državni tajnik Georgije, republikanac Brad Raffensperger, na kojeg je Trump činio pritisak da "stvori" dovoljno glasova i spriječi pobjedu Bidena, a što je razotkrila nedavno objavljena audiosnimka, nije bio u svom uredu.

Prosvjeda je bilo i u Salt Lake Cityju u državi Utah no policija je rekla da su prosvjedi bili "vrlo miroljubivi", piše list The Tribune.

Nekoliko stotina Trumpovih pristaša izvikivalo je "Zaustavite krađu" na skupu u Pheonixu u državi Arizoni.

00.24 Muškarac (24) se bori za život nakon što je pao s više od 30 metara visine prilikom penjanja na zgradu Kapitola.

00.15 Žena upucana prilikom upada prosvjednika u zgradu Kongresa preminula je od zadobivenih ozljeda. Potvrdila je policija za NBC. 

00.07 Donald Trump još jednom se oglasio i dolio ulje na vatru. 

- Ovakve se stvari događaju kad se izborna pobjeda podmuklo oduzme od velikih domoljuba, koji su toliko dugo bili loše i nepravedno tretirani. Vratite se kući u miru i s ljubavlju te zapamtite ovaj dan zauvijek - napisao je Trump. 

00.00 U Washingtonu je upravo započeo policijski sat. Prosvjednici i dalje ne odlaze kućama, a sukob se nastavlja.

23:53 Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman reagirao je u srijedu na Twitteru na nemire na američkom Kapitolu i naglasio da je 'podržavanje demokratskih institucija i miran prijenos vlasti od najveće važnosti'. 

Hrvatska je osudila nemire u Washingtonu: 'Mirni prijenos vlasti je od najveće važnosti'
Hrvatska je osudila nemire u Washingtonu: 'Mirni prijenos vlasti je od najveće važnosti'

23:51 Nova potpredsjednica Kamala Harris također poziva na okončanje sukoba i poziva na očuvanje demokratskog poretka.

Supporters of U.S. President Donald Trump gather in Washington

23:47 Uhićeno je najmanje 13 osoba, potvrdio je šef policije Robert Contee, no teško da će na toj brojci i ostati.

23:45 Glasačke kutije sklonjene su netom prije nego što su prosvjednici upali u zgradu Senata.

23.40 Policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala razjarene i nasilne prosvjednike.

23.35 Snimka tučnjave prosvjednika i policije unutar zgrade Kongresa širi se društvenim mrežama. 

Supporters of U.S. President Donald Trump gather in Washington

23.29 Mike Pence također je pozvao na prestanak nasilnih prosvjeda. Na Twitteru je napisao kako se s ovime mora odmah završiti te dodao da prosvjednici moraju pokazati poštovanje prema policiji i odmah napustiti zgradu. 

23.22 Nacionalna garda je pristigla, a postrojila se i konjica.

23.11 Prosvjednici neće tek tako odustati. Planiraju okupirati zgradu tijekom noći, tvrdi izvor blizak Bijeloj kući, koji je u kontaktu s nekolicinom prosvjednika. 

23.07 Britanski premijer Boris Johnson okarakterizirao je scene iz Washingtona sramotnima. 

23.02 Dvije eksplozivne naprave pronađene su i deaktivirane, potvrdila je policija. Jedna kod zgrade u kojoj se nalazi sjedište Republikanske stranke, a druga pored zgrade Kongresa. 

22.55 Demokrat Jon Ossoff pobijedio je u Georgiji, a demokrati će preuzeti kontrolu u Senatu. 

22.51 Josep Borrell Fontelles, španjolski političar i visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, komentirao je zbivanja u SAD-u. Poručio je kako se rezultati izbora moraju poštovati te da je ovo nezapamćen udar na američku demokraciju.

22.44 Pojavila se snimka Trumpovog odvjetnika Rudyja Giulianija, koji je posljednjih mjeseci predvodio ratoborne skupove, a danas pristašama poručio kako je vrijeme za borbu kroz sukobe.

22.28 Donald Trump ponovno se oglasio na svom Twitter profilu. 

- Znam da ste ljuti i da vas boli što su nas pokrali na izborima. Oni to znaju. Ipak, sad morate otići svojim kućama. Moramo poštovati vladavinu prava i zakone ove zemlje. Ne želimo da itko strada i ovo su teški trenutci za sve nas. Nikada ranije nije se nešto ovako dogodilo, no zbog te nepravde ne smijemo reagirati ovako. Volim vas, posebni ste - poručio je svojim pristašama Trump. 

22.23 Ivanka Trump prosvjednike je nazvala 'američkim patriotima' pa ubrzo pobrisala tweet. 

22.19 U neredima je ozlijeđeno više policajaca, prenosi CNN.

22.10 Biden se obraća američkoj javnosti.

- Naša demokracija je napadnuta, to još nikada nismo vidjeli u povijesti. Ovo je napad na vladavinu prava, na izabrane predstavnike naroda. Ove scene kaosa ne predstavljaju ono što SAD jesu. To mora prestati odmah, pozivam ih da se povuku. Pozivam i Trumpa da izađe na televiziju i održi obećanje koje je dao - rekao je Biden. 

'Pozivam Trumpa da obrani Ustav i da ova pobuna stane!'
'Pozivam Trumpa da obrani Ustav i da ova pobuna stane!'

22.06 Nevjerojatne fotografije Trumpovih revoltiranih glasača iz zgrade američkog Kongresa obilaze svijet.

21.55 Republikanski senator Ted Cruz također je apelirao na prosvjednike i naglasio da se nasilje mora odmah zaustaviti.

21.51 Nacionalna garda poslana je po Trumpovom nalogu na mjesto sukoba. 

21.36 U sukobu je upucana jedna žena te je u kritičnom stanju, prenosi CNN.

Supporters of U.S. President Donald Trump gather in Washington

21.24 Novinari i zastupnici također su evakuirani iz zgrade s gas maskama. U zgradi Kongresa ima i naoružanih ljudi u civilu, prenosi CNN. 

21.22 Trump je još jednom pozvao na miran prosvjed bez nasilja. 

21.14 Mike Pence odveden je na tajnu lokaciju iz sigurnosnih razloga.

21.11 Dio prosvjednika u zgradu je ušao preko skele. Razbili su prozore. 

21.05 Policija unutar zgrade izmiče pred razjarenim prosvjednicima.

21.02 Na društvenim mrežama kolaju brojne snimke prosvjednika na kojima upadaju u zgradu Kongresa. Razvalili su vrata.

20.58 Trumpovi pristaše su u zgradi, uzvikuju kako je Trump pokraden na izborima

20.51 Zajednička sjednica domova Kongresa je prekinuta nakon što su prosvjednici provalili u zgradu.

20.45 Gradonačelnik Washingtona najavio je policijski sat u cijelom gradu. Na snagu će stupiti u 18 sati po lokalnom vremenu. 

20.39 Na Twitteru je Trump pozvao na mir nakon što su se prosvjednici sukobili s policijom. 

20.34 Donald Trump napisao je na Twitteru da Mike Pence nije imao hrabrosti napraviti što je trebao kako bi spasio državu i ustav. 

20.27  Američki Kapitol je zatvoren zbog napete situacije s prosvjednicima dok zastupnici Kongresa održavaju sjednicu na kojoj trebaju potvrditi Bidenovu pobjedu, prenosi CNN u srijedu navečer. 

Djelatnik CNN-a pokušao je napustiti zgradu Kapitola, u kojoj se trenutno održava sjednica Kongresa na kojoj bi trebala biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, ali nije mogao jer je policija rekla da je zgrada u 'lockdownu', što znači da nitko ne može izaći niti ući.

Pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobile su se s policijom kod zgrade Kapitola, javlja Reuters.

Supporters of U.S. President Donald Trump gather in Washington

Trump se obratio prosvjednicima 

Trump, gubitnik izbora, obratio se prosvjednicima u Ellipseu, parku kraj Bijele kuće koju će Biden preuzeti za dva tjedna istaknuvši da "nikada" neće priznati poraz.

"Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati" poraz, rekao je Trump na skupu svojim pristašama ispred Bijele kuće.

"Pobijedili smo na tim izborima i to uvjerljivo", ustvrdio je.

Njegov sin Eric zagrijao je mnoštvo, koje je mahalo zastavama, neutemeljenim teorijama urota. 

"Ima li ijedne osobe koja zaista misli da je Joe Biden dobio izbore?", pitao se Eric, a prosvjednici su vikali "Ne". 

Supporters of U.S. President Donald Trump gather in Washington

Sve savezne države potvrdile su da je demokrat Biden pobjednika izbora s 306 glasova elektora i propali su Trumpovi pokušaji osporavanja njegove pobjede na sudovima diljem zemlje. Biden je dobio i sedam milijuna glasova građana više, ali Trump odbija priznati rezultate izbora.

"Mogu lagati, mogu varati, mogu krasti. Moj otac je pokrenuo pokret i ovaj pokret nikad, baš nikad neće umrijeti", rekao je Eric.

U području je mobilizirano 3750 policajaca i više od 300 pripadnika Nacionalne garde, naveli su šef policije u Washingtonu Robert Contee i drugi dužnosnici. 

Trumpovi pristaše pokušali su se u utorak navečer približiti Trgu Black Lives Matter u Washingtonu, a zaustavila ih je policija koja je koristila suzavce i pendreke da ih rastjera.

Potvrda Bidenove pobjede 

Kongres u srijedu treba potvrditi Bidenovu pobjedu. Mnogi Trumpovi republikanci obećali su da će nastojati oduljiti proceduru iza ponoći, ali vjerojatno neće uspjeti. 

Usprkos sve većem pritisku američkog predsjednika Donalda Trumpa da mu pomogne preokrenuti izborni poraz, potpredsjednik Mike Pence planira se držati svojih ceremonijalnih dužnosti na sjednici Kongresa u srijedu, rekli su savjetnici.

Supporters of U.S. President Donald Trump gather in Washington

"Potpredsjednik ima moć odbiti prijevarom izabrane elektore", napisao je Trump na Twitteru u utorak. 

No, potpredsjednik, odan poručnik tijekom četiri godine Trumpovog često kaotičnog predsjedništva, ne planira to učiniti te je rekao Trumpu da nema ovlasti da to učini, dodali su savjetnici.

Države kreću po abecednom redu i verificiraju se njihovi elektori. Prva na redu je Alabama. Očekuje se da će republikanci pokušati osporiti rezultate u Arizoni, Michiganu, Wisconsinu, Georgiji, Pennsylvaniji i Nevadi.

Ako netko uloži prigovor, zajednička sjednica se prekida, a svaki dom o prigovoru raspravlja odvojeno najviše dva sata. Onda se glasa. I tako država po država. Ako republikanci ospore šest država, kao što se najavljuje, to znači da mogu odužiti proceduru za 12 sati. 

Supporters of U.S. President Donald Trump protest outside the U.S. Capitol, in Washington

Ako se svi izazovi prevladaju, kako se predviđa, očekuje se da će Pence kao predsjednik Senata proglasiti Bidena predsjednikom, a senatoricu Kamalu Harris potpredsjednicom. Pence bi trebao "otvoriti sve potvrde" u nazočnosti Zastupničkog doma i Senata, stoji u američkom Ustavu. 

Republikanski senator James Inhofe rekao je da bi osporavanje potvrde izbora predstavljalo "kršenje moje zakletve". Rob Portman, još jedan republikanski senator, poručio je da ni nakon dva mjeseca ponovnog prebrojavanja glasova i pravnih postupaka nije pronađeno dovoljno dokaza prijevare i nepravilnosti da bi se promijenili rezultati izbora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 299
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.