Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
128 komentara

"Tito je NASA-i i Kennedyju prodao svemirski program"

Autori slovenskog dokumentarca otkrivaju tajnu vezu Tita i NASA-e. JFK je 1961. Josipu Brozu Titu navodno platio 2,5 milijarde dolara, a dobio je kartu za svemir

24SATA
Foto: 24SATA
128 komentara

Je li Jugoslavija razvijala svemirski program ‘60-ih godina prošlog stoljeća? Je li ga Josip Broz Tito prodao Amerikancima, koji su ga dovršili i s pomoću njega odletjeli na Mjesec? Koliko su daleko jugoslavenski istraživači došli u razvijanju atomske bombe? Jedan od najvećih mitova bivše države trebao bi razbiti film “Houston, we have a problem” slovenskih scenarista i redatelja, strica i nećaka Boštjana i Žige Virca. 

Oni su prošle godine na YouTube postavili trailer za film koji je izazvao pravu pomutnju. U njemu su najavili kako je Jugoslavija razvijala svemirski program prema zapisima slovenskog pionira Hermana Potočnika, kapetana inženjerskih postrojbi Austro-Ugarske, koji je pisao o komunikacijskim satelitima i svemirskim stanicama.

Njegove je dnevnike navodno našla Titova tajna služba, a on ih je prodao američkom predsjedniku Johnu Fitzgeraldu Kennedyju 1961. godine, kad ga je posjetio u SAD-u. Broz je u zamjenu dobio političku podršku Bijele kuće, ali i mnogo novca, pa se, među ostalim,navodi podatak da je u jugoslavenski državni proračun u jednom trenutku uplaćeno dvije i pol milijarde dolara.

>>> Više pročitajte u 24sataExpressu

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message