Obavijesti

News

Komentari 302

Tko će biti protiv? Lesar traži niže plaće zastupnika za 21%

Tko će biti protiv? Lesar traži niže plaće zastupnika za 21%
6

Nakon akcije 24sata i čitatelja da se smanji rastrošnost saborskih zastupnika, laburisti su, kao što su i najavili, dali prijedlog da se smanje plaće dužnosnicima

VIDEO

Laburisti su u saborsku proceduru uputili prijedlog da se plaće svih dužnosnika smanje za 21 posto. Naime, izmjenama Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika predlaže da se za navedeni iznos smanje koeficijenti za izračun plaće. 

Nakon objave bruto plaća u novinama 24sata i na temelju komentara čitatelja tražili smo od zastupnika da se odreknu 35 posto plaće kako bi se solidarizirali s građanima koji krpaju kraj s krajem. U našoj anketi 25.000 ljudi tj. njih 99 posto slaže se da dužnosnici trebaju imati manje plaće. 

Šef Laburista Dragutin Lesar smatra da će ovakvo smanjenje dužnosnicima i dalje osigurati dostojna primanja te da egzistencija niti jednog od njih ovime neće biti ugrožena. 

Ostaju im ostale beneficije

Ukoliko bi se usvojio ovaj prijedlog najniža plaća dužnosnika iznosila bi 14.057 kuna bruto, čemu nisu pribrojana ostala materijalna prava koja jamči zakon, poput naknade za odvojeni život, troškova za službena putovanja i drugo. 

Lesar je pozvao svoje kolege da prihvate ovaj prijedlog zakona i time pokažu razumijevanje za očajan socijalni trenutak u zemlji te položaj u kojem se nalazi većina građana.

- Prihvaćanjem ovog prijedloga poslale bi se tri snažne poruke građanima. To je da razumijemo socijalnu situaciju u kojoj se nalaze građani, a koja je besperspektivna i beznadna te bez osjećaja da netko o njima brine. Poslali bi i snažnu poruku solidarnosti s građanima ove zemlje i na kraju to bi bila poruka preuzimanja političke odgovornosti za neuspjeh gospodarske politike - rekao je Lesar.

POGLEDAJTE KOLIKE SU PLAĆE ZASTUPNIKA

- Bili krivi ili ne, za tu smo situaciju svi odgovorni i svi bi trebali snositi posljedice onoga što smo odlučivali ili propustili odlučiti - izjavio je Lesar.

Lesar je podsjetio i na poražavajuće statističke podatke. Podsjetio je da se minimalna plaća u Hrvatskoj nije povećala više od tri godine, a sada kada je tome došlo vrijeme Vlada je odluku o povećanju minimalca na 2894 kune bruto, odgodila do lipnja. Kupovna moć u posljednjih mjeseci pala je za 18 posto, dok 249.000 građana u ovom trenutku ima blokirane račune u vrijednosti 18 milijardi kuna, a najveći dio tih dugova naplaćuje se ovrhom. 

Upozorio je i da prema podacima 84.000 zaposlenih prima neto plaću do 2500 kuna, te da je 1,38 milijuna građana siromašno ili im prijeti socijalna isključenost. Ukoliko Vlada u međuvremenu svojom odlukom smanji plaće dužnosnika za 21 posto, Laburisti će povući svoj prijedlog iz procedure.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 302
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava