Obavijesti

News

Komentari 295

Državna tajnica koja bježi pred kamerama i odana svakom šefu

Državna tajnica koja bježi pred kamerama i odana svakom šefu
18

HITRA.HR Nakon što je Sanader odradio svoju dionicu Margareta Mađerić je postala odana Jadranki Kosor koja ga je naslijedila. Njezina odanost trajala je toliko dugo dok nije došao Karamarko...

VIDEO

Ravnateljica je izašla i ne znamo kad će se vratiti, a ne možemo vam dati ni broj mobitela. Imajte razumijevanja, rekla je djelatnica privatnog vjerskog vrtića Blažena Hozana u Zagrebu.

1. Državna tajnica u Ministarstvu socijalne politike Margareta Mađerić saslušala je novinarku 2. Čim je čula pitanje, bez riječi se okrenula 3. I krenula prema izlazu. Nije se osvrnula na djecu kraj kojih je prolazila, niti na tete

POGLEDAJTE VIDEO:

Darovi za najpotrebitije u privatnom vrtiću

Kako su darovi za najpotrebitije završili u privatnom vrtiću? Pogledajte kako je Margareta Mađerić pobjegla od naših kamera zbog tog pitanja. Više na bit.ly/PokloniZaNajpotrebitije.

Posted by DNEVNIK.hr on Wednesday, 6 December 2017

Ostali smo bez odgovora na pitanje zašto je baš njihov vrtić u srijedu od Ministarstva demografije, obitelji, socijalne politike i mladih dobio pakete za najpotrebitije, zbog čega se našao usred afere Paketići. Naime, ministarstvo tvrdi da su u vrtić došli na njihov poziv kako bi zajedno proslavili Blagdan svetog Nikole. Na darovima, među kojima su čokolade, pelene i bojanke, bile su naljepnice na kojima je pisalo “Projekt je sufinancirao EU iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije”. Suočena s pitanjem zašto su ti darovi završili u tom vrtiću, državna tajnica Margareta Mađerić je pobjegla. Ova HDZ-ovka jedna je od rijetkih koja je preživjela sve promjene vodstva unutar HDZ-a. Stvar je potom pokušala izvući ravnateljica vrtića, sestra Antonija Matić. No njezini su odgovori bili neuvjerljivi i nepotpuni.

- Ovo jest privatan katolički vrtić, ali ćemo ove poklone koje smo dobili darovati djeci odnosno roditeljima koji nisu u mogućnosti svome djetetu priuštiti neki poklon za Svetog Nikolu - odgovorila je ravnateljica vrtića, sestra Antonija Matić novinarki Nove TV. Unatoč inzistiranju, nije pobrojila obitelji koje će te pakete dobiti.

Tek je dodala kako ih ima više. Taj odgovor nismo dobili ni jučer, kad smo došli na vrata vrtića, ali ni u odgovoru Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, koje vodi Nada Murganić. z tople blagdanske priče tako se izrodila afera Paketići, a ministarstvo Nade Murganić službeno je priopćenje poslalo tek u četvrtak ujutro.

Gleda vlastiti interes

U njemu stoji kako paketi nisu financirani novcem Europskog socijalnog fonda nego novcem koji EU šalje da bi taj fond promovirali.

- Poziv vrtića iskoristili smo kako bi se sredstva namijenjena promociji ovih fondova iskoristila na način da se, umjesto plaćenog oglašavanja u medijima, potrebitim obiteljima uruče paketi za njihove najmlađe članove. Svim polaznicima dječjeg vrtića uručeni su paketi koje je za njih pripremio vrtić, a ne Ministarstvo. Promotivni materijali nabavljeni su iz sredstava dodijeljenih Ministarstvu za potrebe promocije i javnog oglašavanja, a ne iz sredstava namijenjenih humanitarnim organizacijama - stoji u priopćenju ministarstva. Napomenuli su i da dječji vrtić Blažena Hozana polaze i djeca roditelja različitog imovinskog statusa, a cijena je utvrđena prema prihodovnom cenzusu roditelja.

Ministrica za afere i promašaje

Ovo nije prva afera ministrice Nade Murganić. Ostala je zapamćena po prijedlogu izmjene Obiteljskog zakona u kojoj je stajala definicija da obitelj bez djeteta nije obitelj. Sporni prijedlog zakona je povučen, ministrica se ispričala i priznala da je definicija bila nespretno složena i manjkava.

Na udaru javnosti ministrica Murganić našla se i zbog statusa majki njegovateljica. Nakon smrti Leona Lapaša (12) njegova je majka izgubila svako pravo na naknadu u trenutku njegove smrti. Murganić je potom izjavila da će izmjene zakona takvu odredbu ukloniti, a roditeljima najavila i osiguranje psihosocijalne pomoći. Plaća ministrice Nade Murganić iznosi 16.539,45 kuna, stoji u imovinskoj kartici. Ima kredit od 33.838 eura, koji je podigla 2015. godine na rok otplate malo dulji od 12 godina.

Njezina pak tajnica Margareta Mađerić, pravo je stranačko dijete. Politički se angažirala s 15 godina, a 1997. godine aktivno se uključila u podmladak stranke. Postala je predsjednica nacionalne Mladeži HDZ-a.

Povija se kako vjetar puše

Nakon što je Ivo Sanader odradio svoju dionicu Mađerić je postala odana Jadranki Kosor koja ga je naslijedila na svim funkcijama. Njezina odanost trajala je toliko dugo dok funkciju predsjednika nije preuzeo Tomislav Karamarko, pričaju dobro upućeni izvori.
U Kramarkovo vrijeme Mađerić je ušla u utrku za gradonačelnicu Zagreba kao kandidatkinja HDZ-a i izgubila, te postala saborska zastupnica. U tri mandata bila je i zastupnica u Zagrebačkoj skupštini,e HDZ-ova tajnica za iseljeništvo. Dolaskom Andreja Plenkovića na mjesto šefa HDZ-a, na izbornoj listi HDZ-HSLS Margareta Mađerić na parlamentarnim izborima 2016. godine bila je tek na desetom mjestu, što nije bilo dovoljno za prolaz u Sabor. Aktualni premijer Plenković nagradio ju je mjestom državne tajnice u Ministarstvu demografije i obitelji.

- Margareta Mađerić nije odana nikome, odnosno odana je svakome kad osjeti da bi mogao preuzeti vlast, jer gleda samo vlastiti interes - kazao je naš izvor o sposobnosti Mađerić da preživi sve promjene unutar HDZ-a. Nakon što je izabrana za državnu tajnicu, u javnost je procurilo da je jedna od rijetkih u vrhu izvršne vlasti bez završenog diplomskog studija, odnosno visoke stručne spreme. Mađerić ima višu stručnu spremu. Diplomirala je na Visokoj poslovnoj školi Zagreb i prvostupnica je marketinga i komunikacija.

'Bolje to nego da smo na cesti dijelili mandarine'

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić gostovala je u Dnevniku Nove TV

Zašto ste pakete na kojima piše da su iz EU fonda za najpotrebitije odnijeli djeci u privatni vrtić?

Prije svega se želim zahvaliti vama što ste mi omogućili da ipak dam objašnjenje i radi javnosti, ali prije svega radi djece i njihovih roditelja iz tog vrtića, kojima je jedan lijepi blagdan svetog Nikole, kojemu se svi raduju, bio ipak pokvaren. Bila je jedna dobra namjera. Otišli smo u jednu javnu ustanovu na poziv obilježavanja svetog Nikole.

Ali je to privatan vrtić?

Zašto ne i on? U nekoliko navrata smo u ovom 12. mjesecu, mjesecu darivanja, namjeravali posjetiti i vrtiće, pojedine ustanove, ili osnovne škole s ciljem da sredstva koja imam, ponavljam i naglašavam, iz tehničke pomoći. To su sredstva koja su namijenjena informiranju o sredstvima Europske unije, s ciljem da budu prepoznatljivi, da javnost i građani znaju da postoje sredstva Europske unije i da se vidi da oni donose dobrobit građanima Hrvatske. To su sredstva koja su namijenjena informiranju o sredstvima Europske unije s ciljem da budu prepoznatljivi. Ona nisu uzeta iz ove mase novca koja je namijenjena u raspodjelu humanitarne pomoći za prehranu, niti mi možemo to dirati jer su to sredstva koja se dijele isključivo preko natječaja. Ovo je tehnička pomoć. 50 tisuća kuna koju smo mi htjeli s ovim naljepnicama i sa ovakvim sitnicama koja su namijenjena za potrebe djece predškolske dobi, kada idemo u škole onda su to lektire, s ovim naljepnicama smo se odlučili za takav način promoviranja europskih fondova. Neka ministarstva rade to drugačije. Ovakvi blokovi su iz jednog sasvim drugog fonda. Zaista želim da javnost zna da je ovo, po našem mišljenju, ipak promidžba i informiranje na nama prikladniji način, s obzirom na djelatnost kojom se mi kao Ministarstvo za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade bavimo. Dakle, ako dođemo u školu ili vrtić, a red je da donesemo neki mali poklon, onda je to prikladnije nego da smo možda na ulici dijelili nekakve blokiće, mandarine ili nešto slično. To je naša odluka. 

Na pozivu Ministarstva piše kako idete u privatni vrtić darivati djecu iz vrtića, a tek nakon svega ste rekli kako paketi idu siromašnim obiteljima u kvartu. Ne mislite da je to malo loše komunicirano?

Puno toga je u šumovima komunikacije ispalo loše i zbog toga se zahvaljujem na mogućnosti da to razjasnimo. Djeca su imala priređene paketiće za svetog Nikolu koje su im priredile tete u vrtiću i sufinanciralo se iz sredstava njihovih roditelja. Ovo smo donijeli s ciljem da časna to podijeli onako kako ona procjenjuje, s time da niti smo željeli mi, niti u javnosti, da se ističu djeca kojoj možda roditelji mogu kupiti ovakvu igračkicu ili bojanku ili bojice ili ne. Časne će to podijeliti ili djeci u vrtiću ili djeci iz kvarta koja dolaze u vrtić u dnevni boravak. 

Da možete nešto promijeniti, biste li poziv sastavili drugačije. Priznajete li da je poziv krivo komuniciran?

Poziv je proslijeđen da darujemo, da dolazimo na svetog Nikolu s našim paketićima kojima želimo darovati djecu u vrtiću ili djecu koja dolaze u vrtić na igraonice ili na dnevne boravke.

Je li dodatnu pomutnju unijela vaša državna tajnica koja je doslovce izbjegla naše kamere i nije htjela odgovoriti?

Bilo mi je bolno, moram to iskreno reći, jer je rečeno u vašem prilogu da sam izašla na stražnji ulaz i da nisam htjela odgovoriti na upite. Pred novinarima sam stajala i valjda 10 minuta odgovarala na sve upite. Nijedan upit ovog tipa nije bio usmjeren meni.

Postoje dva izlaza. Vi ste izašli na onaj drugi, ne na onaj na koji ste ušli.

I prošla sam pored vaše novinarke i pozdravila ju.

Odgovorite mi na pitanje zašto vaša državna tajnica tada nije to iskomunicirala? 

Sad sam to i vidjela da je ona prošla pored novinara. Ona mi je rekla da je bio upit da li tu ima siromašne djece i koja su siromašna djeca i da je ona rekla da ćemo odgovoriti na upit i otišla pitati časnu o kojoj se to djeci radi. Časna je prišla i odgovorila. 

Bojite li se kontrole Europske unije?

Vrlo rado bih da dođe kontrola, jer su ovo izuzetno namjenski utrošena sredstva iz tehničke pomoći za informiranje i prepoznatljivost fondova Europske unije. Ovakve dvije kutije dolaze u pojedine ustanove u vrijednosti od dvije tisuće kuna. Zar je to problem, da smo stavili poklone od dvije tisuće kuna?

Zašto ste odabrali taj privatni vrtić?

Zato što smo dobili poziv da dođemo na obilježavanje svetog Nikole. Ići ćemo i u još nekoliko vrtića i škola i bili smo u nekim ustanovama...

Nije bio razlog zato što su djeca nekih vaših kolega išla u taj vrtić?

Gledajte, naše Ministarstvo ima 300 zaposlenih i moguće je da još ima tamo roditelja djece koja su išla u taj ili bilo koji vrtić. Mislim da je to zaista prozirno ako se to povezuje s time. To znači da je netko od naših, kada smo u utorak bili u dječjem domu u Nazorovoj, tko je to radio kada smo bili u Kistanju u osnovnoj školi. Imamo u planu otići u jednu malu školu u Dalmatinskoj zagori iza Solina gdje ćemo darivati školske knjige i lektiru. Mislimo i izuzetno smo ponosni na izbor i način koji smo mi izabrali za promidžbu ovih hvale vrijednih fondova.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 295
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava