Tko je slovački premijer kojeg su upucali? Rusofil i islamofob: 'U zemlju neće ući muslimani...' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 133

Tko je slovački premijer kojeg su upucali? Rusofil i islamofob: 'U zemlju neće ući muslimani...'

Tko je slovački premijer kojeg su upucali? Rusofil i islamofob: 'U zemlju neće ući muslimani...'

Tijekom svoje posljednje kampanje za premijera, Fico je, u pozadini transparenta s natpisom "Štitimo Slovačku", rekao da "tisuće terorista i boraca Islamske države ulaze u Europu s migrantima"

VIDEO

Doista vjerujete da postoji rat u Kijevu? Šalite se, molim vas, nadam se da niste ozbiljni. Otiđite onamo i vidjet ćete da se u gradu odvija normalan život, potpuno normalan život, izjavio je slovački premijer Robert Fico početkom godine. 

Tko je zapravo kontroverzni prvi čovjek Slovačke koje su u srijedu upucali nakon sastanka Vlade?

Fico je prošle godine pobijedio na izborima te je sastavio vladajuću koaliciju sa slovačkim nacionalistima i strankom Glas. Tijekom kampanje naglašavao je svoje proruske i antizapadne stavove te obećavao da će uskratiti vojnu potporu Ukrajini.

- Mislimo da je Ukrajina golema tragedija za sve. Ako SMER bude zadužen za formiranje vlade… učinit ćemo sve što možemo kako bismo organizirali mirovne pregovore što je prije moguće - rekao je  Fic uoči izbora. 

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'
Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'

Slovački premijer je pravo diplomirao na Sveučilištu Komenský u Bratislavi 1986. te doktorirao pri Slovačkoj akademiji znanosti 1992. Od 1986. član je Komunističke partije Čehoslovačke, a od 1990. socijaldemokratske Stranke demokratske ljevice (SDL) te od 1992. njezin zastupnik u slovačkom parlamentu. 

Napustivši SDL, 1999. je osnovao stranku Smjer – socijaldemokracija, kojoj su se 2004. priključile druge lijeve stranke (uključujući SDL). Na izborima 2006. ta je stranka osvojila najviše mandata pa je sastavio koalicijsku vladu s dvjema nacionalističkim strankama Pokretom za demokratsku Slovačku i Slovačkom narodnom strankom. 

Iako je nakon izbora 2010. njegova stranka ostala najveća u parlamentu, nije uspio ponovno sastaviti vladu. Na izborima 2012. Smjer je osvojio apsolutnu većinu mandata te je Fico formirao prvu jednostranačku vladu u demokratskoj Slovačkoj. 

Kandidirao se na predsjedničkim izborima 2014., ali je izgubio u drugome krugu. Nakon izbora 2016. sastavio je novu koalicijsku vladu u koju su ušli i slovački nacionalisti i predstavnici madžarske manjine, ali je u ožujku 2018. dao ostavku.

U mandatu iduće vlade sudovi su osudili više od 40 osoba povezanih s koalicijom Roberta Fica, uglavnom zbog zloporabe položaja i korupcije, što je uključivalo suce, visoke policijske i obavještajne službenike, poduzetnike, odvjetnike i javne službenike.

Slovački premijer Robert Fico želi ugasiti javnu televiziju, tisuće Slovaka izašlo je na ulice
Slovački premijer Robert Fico želi ugasiti javnu televiziju, tisuće Slovaka izašlo je na ulice

Fico je u javnosti dospio i nakon što je obustavio komunikaciju s četiri vodeća medija nakon što ih je optužio da ne izvještavaju istinito. 

- Sve dok navedeni mediji ne započnu ispunjavati svoje zakonske obveze, premijer Fico prekida svaku komunikaciju s njima - priopćio je njegov ured vlade. 

Izvršni urednik jednog od nepoželjnog medija Dennika N, Matus Kostolny, rekao je da Fico “već godinama nije odgovorio na pitanja njegovih novina čime krši zakone".

- Fico se prestrašio i nije nam zatvorio vrata pred nosom. Ni on nas neće moći ušutkati - rekao je Kostolny.

U međuvremenu, njegova Vlada je početkom mjeseca odobrila prijedlog zakona koji predviđa raspuštanje javne radiotelevizijske postaje RTVS i njezino pretvaranje u novu medijsku ustanovu, što je izazvalo zabrinutost među oporbenim političarima i novinarima. Zakon je najnoviji korak u, kako kritičari kažu, pokušaju vlade premijera Roberta Fica da pojača kontrolu nad institucijama u zemlji.

Plan su žestoko kritizirali oporbeni političari, novinari, medijske organizacije, a Europska radiodifuzna unija (EBU), kojoj pripada RTVS, također je kritizirala planove kao prijetnju neovisnosti medija. Kritičari optužuju vladu da RTVS, koja se prema anketama smatra objektivnom i pouzdanom, želi zamijeniti vladi sklonijim propagandnim medijem. Konačnu odluku može donijeti samo parlament u kojem vladajuće stranke imaju dovoljnu većinu, a njegova se odluka očekuje u lipnju. Zbog svega je na ulice Slovačke izašlo tisuće prosvjednika. 

FOTO Tisuće Slovaka na ulicama Bratislave: 'Vlada Roberta Fica se previše približila Rusiji!'
FOTO Tisuće Slovaka na ulicama Bratislave: 'Vlada Roberta Fica se previše približila Rusiji!'

Uz to, Fico je poznati i zbog svoje ekstremne antimuslimanske i antimigrantske retorike, često prkoseći protokolima EU-a o migracijama.

Godine 2016., tijekom izbjegličke krize u Europi, Fico je izjavio da "islamu nema mjesta u Slovačkoj", dodavši da je "problem što muslimani žele promijeniti lice zemlje". Iste godine Fico je javno okrivio napade IS-a u Parizu 2016. i rasističke teorije zavjere o sirijskim izbjeglicama koji napadaju Njemice. Također je rekao da njegova vlada "nadzire svakog muslimana na našem teritoriju".

Tijekom svoje posljednje kampanje za premijera, Fico je, u pozadini transparenta s natpisom "Charinme Slovensko" ("Štitimo Slovačku"), rekao da "tisuće terorista i boraca Islamske države ulaze u Europu s migrantima".

- Mogu vam reći da nikada nećemo dovesti niti jednog muslimana u Slovačku - rekao je tad. Fico je u tome održao svoju riječ i prihvatio samo 180 kršćanskih sirijskih izbjeglica u zemlju.

Što je još više zabrinjavajuće, kada je Fico posljednji put bio na vlasti, donio je zakon koji su predstavili njegovi krajnje desni koalicijski partneri u Slovačkoj nacionalnoj stranci (SNS) koji je onemogućio islamu da dobije državno priznanje.

Zakon je omogućio vjerskim institucijama s najmanje 50.000 članova da dobiju državna prava, a Slovačka ima samo 5.000 muslimanskog stanovništva. Zbog toga je Slovačka jedina članica EU bez džamije.

VIDEO Snimka nakon brutalnog napada na slovačkog premijera: Odvukli ga, svladali napadača
VIDEO  Snimka nakon brutalnog napada na slovačkog premijera: Odvukli ga, svladali napadača

Ficov koalicijski partner Andrej Danko tada je rekao: "Islamizacija počinje od ćevapa i već je u tijeku u Bratislavi, idemo shvatiti s čime ćemo se suočiti za pet do deset godina". Muslimani nisu jedina manjina na koju je Fico ciljao, a njegove prethodne vlade SMER-SSD-a također su napadale i marginalizirale Rome i LGBT osobe. 

Politico je u ožujku u opsežnoj reportaži pisao da se Fico počinje ponašati poput Orbána. Nakon što je proveo čistku u redovima policije, ukinuo specijalno tužiteljstvo za borbu protiv korupcije i smanjio kazne za financijske prijevare. 

Fico je također odbacio optužbe za mito koje su pratile njegovu stranku tijekom njegove političke karijere. Optužen je za zločinačko udruživanje 2022. za korištenje policijskih i poreznih podataka za političke neprijatelje. Optužbe je Fico negirao te su one kasnije odbačene. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 133

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.