News

Komentari 31

Tko su ISIS-K? Amerikanci su uvjereni da oni stoje iza novih bombaških napada u Kabulu

Tko su ISIS-K? Amerikanci su uvjereni da oni stoje iza novih bombaških napada u Kabulu

Gužve, zrakoplovi i infrastruktura u zračnoj luci tipično su mjesto za napad masovnih žrtava po kojem je ISIS postao poznat, a takva situacija kao što je u zračnoj luci u Kabulu "savršen je susret različitih ciljeva"

Američki dužnosnici čvrsto vjeruju da iza današnjeg bombaškog napada kod zračne luke u Kabulu stoji ISIS-Khorasan, teroristička skupina na koju je Pentagon posljednjih dana i upozoravao zbog mogućeg terorističkog napada, rekao je Reutersu izvor upoznat s kongresnim izvješćima o Afganistanu, piše Guardian.

Najmanje 13 ljudi je ubijeno, a deseci su ozlijeđeni u dva napada bombaša samoubojica.

Drugi izvor iz američke vlade upoznat s obavještajnim aktivnostima rekao je da, premda američka vlada još sve istražuje, napad na zračnu luku ima sve znakove napada ISIS-K koji se spominjao i u upozorenjima posljednjih dana.

Jake Sullivan, savjetnik predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost, rekao je u nedjelju da postoji "akutna" i "uporna" prijetnja za nastavak evakuacije iz afganistanske prijestolnice od strane ISIS-K skupine. 

Gužve, zrakoplovi i infrastruktura u zračnoj luci tipično su mjesto za napad masovnih žrtava po kojem je ISIS postao poznat, a takva situacija kao što je u zračnoj luci u Kabulu "savršen je susret različitih ciljeva" u Afganistanu: američka vojska, Afganistanci koji su pomogli zapadnim naporima pa se stoga smatraju suradnicima i talibanima, rekao je Charlie Winter, viši znanstveni suradnik u Londonskom sveučilišnom centru za proučavanje radikalizacije.

Isis-K će napad na zračnu luku vjerojatno vidjeti kao priliku za "veliku pobjedu", ističe Winter.

Inače, ISIS-K je izdanak terorističke skupine ISIS koja je nekad pod svojom kontrolom imala ogromne dijelove Iraka i Sirije, a skupina ogranaka od 2014. uglavnom se nalazi u istočnom Afganistanu, području poznatom kao pokrajina Horasan, po čemu su i dobili kraticu. Američki Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) navodi da su oni odgovorni za stotinu napada u Afganistanu između 2015. i 2017. godine, ali i da su odgovorni za 250 napada na američke, pakistanske i afganistanske snage u istom razdoblju.

Procjene su da imaju između 600 i 1200 boraca, ali i da bi broj mogao rasti, piše Telegraph te navode da upravo u Kabulu pokušavaju povećati svoje snage. 

ISIS-K i talibani u neprijateljskim su odnosima u regiji zbbog različitih ideologija, ali i borbe za teritorij, a američki obavještajci vjeruju da među pripadnicima ima i talibanskih prebjega.