Obavijesti

News

Komentari 168

'To je naše zemljište i na njemu možemo roštiljati ako hoćemo!'

'To je naše zemljište i na njemu možemo roštiljati ako hoćemo!'
8

Obitelj Maršanić, koja je u utorak blokirala okretište tramvaja u zagrebačkom Prečkom, jutros se sastala s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Čekaju ponudu Grada...

VIDEO

Ovo je naš posjed, i učinit ćemo što god možemo da u njemu jednoga dana uživaju barem naša djeca, odnosno unuci. Radimo ovo zbog njih, i zbog naše pokojne majke, koja se godinama borila da ga vrati, rekli su nam u srijedu na okretištu tramvaja u Prečkom Mirjana Kos (65) i njezin brat blizanac Mladen Maršanić, koji su u utorak poslijepodne na okretištu postavili ogradu pa su tramvaji preusmjeravani na okretište Jarun.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:51

Prije pola godine su dobili pravomoćnu presudu koja kaže da je zemljište na kojem se nalazi okretište njihovo, no otad s Gradom ne uspijevaju dogovoriti pravičnu naknadu za svoj posjed, ignorira ih se, kažu nam. Vremena i zdravlja za čekanje, kažu, više nemaju, i učinit će sve što je u njihovoj moći da posjed vrate, barem svojoj djeci i unučadi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Kaos u Prečkom: Obitelj počela betonirati okretište tramvaja
Kaos u Prečkom: Obitelj počela betonirati okretište tramvaja

Grad i ZET su im, zanimljivo je, jučer oko 14 sati dopustili da sve do 20 sati postavljaju ogradu i tramvajski je promet 'skraćen' do Jaruna te je uvedena autobusna linija do Prečkog, da bi onda, kad je pao mrak, stigla policija, i ograda je maknuta. Otad i promet teče normalno.

Nisu prijavljeni za ometanje posjeda jer je, kažu, posjed njihov, i u Gradu to jako dobro znaju. Godinama čekaju rješenje, koje im je iz Grada obećano tijekom današnjeg dana. Ne dođe li do dogovora o nekoj vrsti odštete odnosno kompenzacije, idu dalje, najavljuju. 

- To je naše vlasništvo. Imamo, na primjer, pravo ovdje postaviti šator, roštiljati, što god, i hoćemo, kaže Mladen Maršanić (65), umirovljeni građevinarac.

On i njegova sestra Mirjana, nekadašnja odgajateljica u vrtiću, nastavljaju bitku svoje pokojne majke, koja je godinama u obitelj Maršanić pokušavala vratiti svoju djedovinu, pretvorenu u okretište tramvaja. 

Zagreb: Obitelj postavila ogradu preko tramvajske pruge na okretištu u Prečkom

Sve je počelo nacionalizacijom zemljišta u Jugoslaviji, za cestu koja nikad nije sagrađena. Obitelj je tad dobila nekakvu kompenzaciju, cesta nije sagrađena, ali je prije dvadesetak godina Grad sagradio okretište tramvaja, i to nakon što su Maršanići već zatražili povrat oduzete imovine.

Prije pola godine su dobili i pravomoćno sudsko rješenje u kojem stoji da su oni vlasnici tih 1425 četvornih metara zemljišta, i otad traje bitka s Gradom da ih se nekako namiri.

Zagreb: Okretište tramvaja u Prečkom čuvaju zaštitari, tramvajski promet se odvija uredno

Predlažu otkup, najamninu kao drugo rješenje, ili da se, treća je opcija, okretište premjesti. U međuvremenu su vratili i 60.000 kuna, kolika je današnja vrijednost naknade koju su u nacionalizaciji davno dobili za svoje zemljište. Samo su tako, priča gospodin Mladen, mogli tražiti pravu, tržišnu naknadu za oduzeto zemljište. Ne žele nagađati koliko zemljište zapravo vrijedi, no potvrđuju da je sigurno riječ o nekoliko milijuna kuna. 

- Vratili smo 60.000 kuna, a naša je pokojna majka puno više od toga kroz godine i godine još potrošila pokušavajući vratiti zemljište. Zato ovo radimo - za njenu dugogodišnju bitku, i za djecu odnosno unučad, rekla je gospođa Mirjana Kos, s kojom je na okretište došao i unuk Ivan Kos (24).

Student je zadnje godine prava, i dobro je upućen u sve što se oko ove parcele zbiva. Obitelj je, kaže, već podigla tužbu protiv ZET-a za zaštitu vlasništva, a bit će, po potrebi, najavljuje, i novih tužbi. 

- To je naša djedovina, ovdje su nekad bili voćnjaci i povrtnjaci, dobro se sjećam kako smo brali plodove s djedom, koji ih je onda prodavao na Trešnjevačkom placu. Mi više nemamo ni puno godina života, kao ni zdravlje da uživamo u onome što je naše, ali naši potomci hoće, zaključuje gospođa Mirjana.

Zagreb: Okretište tramvaja u Prečkom čuvaju zaštitari, tramvajski promet se odvija uredno

Obitelj generacijama živi u Španskom, odnosno Gajnicama, trpeći činjenicu da do svog posjeda još uvijek ne može. 

U utorak je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić za RTL rekao kako će 'sve biti u redu' te da će obitelji biti isplaćena odšteta. Na jutros održanom sastanku obitelj, međutim, nije dobila nikakvu konkretnu ponudi niti odgovor, koji im je obećan za danas do kraja dana. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:51
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu