Obavijesti

News

Komentari 41

Todorić o potezu Hrvoj Šipek: To je zahtjev za zaštitu Plenkovića. Kako vas nije sram. Dno dna...

Todorić o potezu Hrvoj Šipek: To je zahtjev za zaštitu Plenkovića. Kako vas nije sram. Dno dna...

Zlata Hrvoj-Šipek je podigla zahtjev za zaštitu Plenkovića Još jedan neuspješan pokušaj "pranja" njihovog političko-pravnog neuspjeha protiv mene i pokušaj kupovine vremena pred izbore, poručuje Todorić...

VIDEO

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek podigla je pred Vrhovnim sudom zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv odluka dvaju sudova u slučaju 'veliki Agrokor, u kojem je vještačenje poljske podružnice KPMG-a proglašeno nezakonitim.

Državno odvjetništvo (DORH) u priopćenju podsjeća kako je riječ o odlukama zagrebačkog Županijskog suda i Visokog kaznenog suda (VKS) te da su pravomoćnim rješenjem iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvojeni izvješće neovisnog stručnjaka KPMG Poljska na engleskom jeziku, izvještaj neovisnog stručnjaka KPMG Poljska na hrvatskom jeziku te dopuna izvješća KPMG Poljska na engleskom i hrvatskom jeziku.

Hrvoj Šipek podigla zahtjev za zaštitu zakonitosti u slučaju 'veliki Agrokor': Ovo su detalji
Hrvoj Šipek  podigla  zahtjev za zaštitu zakonitosti u slučaju 'veliki Agrokor': Ovo su detalji

U tužiteljstvu navode da je zahtjev za zaštitu zakonitosti podignut zbog povreda odredaba Zakona o kaznenom postupku (ZKP).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

DORH precizira da se pravomoćna sudska odluka pobija iz razloga jer, ''za razliku od odredbe stavka ZKP-a koja izričito propisuje kada se nalaz i mišljenje vještaka ne može upotrijebiti kao dokaz u postupku, u drugom stavku istog članka nije propisano da se zbog taksativno propisanih okolnosti iz koje postoje razlozi za izuzeće na takvom vještačenju ne može temeljiti sudska odluka''.

Što smo sve u 2023. doživjeli od Vlade i oporbe: Tko je muljao, tko šutio, a tko na kraju pjevao
Što smo sve u 2023. doživjeli od Vlade i oporbe:  Tko je muljao, tko šutio, a tko na kraju pjevao

U DORH-u dodaju da je takvo stajalište izraženo i u dosadašnjoj praksi Vrhovnog suda.

Tužiteljstvo nadodaje da također, za razliku od ekstenzivnog tumačenja u pravomoćnoj sudskoj odluci, ne postoji pravna utemeljenost za proširivanje pojma osoba zaposlenih kod istog poslodavca.

Koja je zapravo cijena HDZ-ova blagostanja kojim se Plenković hvali u superizbornoj godini?
Koja je zapravo cijena HDZ-ova blagostanja kojim se Plenković hvali u superizbornoj godini?

Pritom tužiteljstvo navodi da je u konkretnom slučaju vještačenje povjereno pravnoj osobi, a ona je odredila stručnjaka Ismeta Kamala da obavi vještačenje, dok djelatnici pravne osobe nisu vještaci, već su samo pomagali u vještačenju, ''a ni oni nikad nisu bili zaposlenici Agrokora niti su ikada bili u takvom poslovnom ili radnom odnosu koji bi se mogao podvesti pod odredbu ZKP-a''.

O osnovanosti optužnice raspravlja se od 2021.

Visoki kazneni sud (VKS) potvrdio je u studenome odluku optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je krajem ožujka odlučilo da je financijsko vještačenje Ismeta Kamala, na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju 'veliki Agrokor' nezakonit dokaz.

Plenković: Plaće će rasti u iduća tri mjeseca, a rastu već i sada
Plenković: Plaće će rasti u iduća tri mjeseca, a rastu već i sada

Obrana Ivice Todorića od početka je upozoravala da to vještačenje ne predstavlja valjan dokaz s obzirom da je tvrtka KPMG u sukobu interesa jer je iste poslove istodobno obavljala i za Državno odvjetništvo (DORH) i za izvanrednu upravu Agrokora. Riječ je o najskupljem vještačenju u povijesti hrvatskog pravosuđa, a izrada je stajala 1,3 milijuna eura i trajala više od godinu dana.

Zbog propasti vještačenja krajem studenoga sastao se saborski Odbor za pravosuđe na kojem je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek kazala da je zadužila zamjenika koji će analizirati propast vještačenja i tko je odgovoran za to. Hrvoj Šipek je tom prilikom kazala da bi analiza trebala biti gotova za mjesec do dva, no još uvijek nije objavljena.

Superizborna 2024. odlučuje o sudbini Plenkovića i Milanovića, ali i oporbe, pa i cijele Hrvatske
Superizborna 2024. odlučuje o sudbini Plenkovića i Milanovića, ali i oporbe, pa i cijele Hrvatske

Bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica, optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021.

Kome Plenković uopće više može prodati priču o borbi protiv korupcije?
Kome Plenković uopće više može prodati priču o borbi protiv korupcije?

O svemu se sad oglasio Ivica Todorić. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Priopćenje Todorića

"Poštovani, s obzirom na više upita novinara, šaljemo kratko priopćenje za medije g. Ivice Todorića, a vezano uz najnoviji pravni pokušaj DORH-a oko njihovog kriminalnog, protuzakonitog vještačenja u slučaju Veliki Agrokor: Zlata Hrvoj-Šipek je podigla zahtjev za zaštitu Plenkovića Još jedan neuspješan pokušaj "pranja" njihovog političko-pravnog neuspjeha protiv mene i pokušaj kupovine vremena pred izbore, a znamo da će fijasko oko Agrokora i sve što je iz njega proizašlo, na kraju i srušiti Plenkovića na izborima. Gospodo, istina se NE MOŽE sakriti! Oni naravno koriste sve mogućnosti da produže tu agoniju, kako bi ponovo pokušali izmanipulirati građane RH da se radi o nečem drugom, a ne o Plenkoviću i kriminalu njegove organizacije. Ovaj potez samo potvrđuje da je u DORH-u totalni kaos, a ovim činom ga samo produbljuju. Još nešto, s pravne strane, kakva god bila odluka Vrhovnog Suda Republike Hrvatske, ona ne može biti na štetu okrivljenika. Dakle, radi se isključivo o pokušaju manipulacije. I, na kraju, moje pitanje Zlati Hrvoj-Šipek: Kako vas gospođo nije sramota da ovakav spis, u kojem se jasno vide protupravne radnje vas i vaših zamjenika uopće šaljete pred instituciju Vrhovnog Suda Republike Hrvatske? Dno dna."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom
JUNAKINJA

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom

Policajka se nalazila u šoping centru Westfield u Sydneyju u trenutku napada te se odlučila sama obračunati s napadačem, koji je napadao ljude nožem s oštricom od 15 cm

Iran je napao Izrael raketama i dronovima: Dječaka pogodio šrapnel s uništenog projektila
VOJNI SUKOB

Iran je napao Izrael raketama i dronovima: Dječaka pogodio šrapnel s uništenog projektila

Proteklih godina Izrael se pripremao na mogućnost direktnog napada od Irana. Već smo ranije rekli, oni koji nas napadnu, uzvratit ćemo im, poručio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu
VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'
LOV NA GLASOVE

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević susreli su se tijekom predizbornih aktivnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Premijer je srdačno pozdravio konkurenciju te je Ivani Kekin rekao da im se htio ranije javiti, ali su mu utekli. 'Mi smo došli ranije, sve smo obavili', rekla mu je Kekin prije nego su se svi zajedno pozdravili uz ljubazno: 'Vidimo se!'