Obavijesti

News

Komentari 211

Todorić i ostali oslobođeni u slučaju 'mali Agrokor': 'Ovo je veliki fijasko tužiteljstva'

Todorić i ostali oslobođeni u slučaju 'mali Agrokor': 'Ovo je veliki fijasko tužiteljstva'
9

Činjenični navodi iz optužnice nisu dokazani. Niti jedan materijalni niti personalni dokaz ne potvrđuje navode iz optužnice - rekla je obrazlažući presudu sutkinja Maja Štampar Stipić

VIDEO

U 13 sati na Županijskom sudu objavljena je presuda Ivici Todoriću u slučaju 'mali Agrokor'. On i svi četvero suoptuženih nepravomoćno su oslobođeni!

Odbijen je i prijedlog da se od švicarske tvrtke Siggman AG oduzme 1,25 miljuna eura, a troškovi postupka kao i troškovi odvjetnika padaju na teret državnog proračuna.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

todorić 01:00

Sutkinja je u čitanju presude navela kako nije dokazano da su Todorić, Huljev, Canjuga i De Rossi počinili kaznena djela.

- Činjenični navodi iz optužnice nisu dokazani. Niti jedan materijalni niti personalni dokaz ne potvrđuje navode iz optužnice - rekla je obrazlažući presudu sutkinja Maja Štampar Stipić.

Također, sutkinja je navela da iz svega proizlazi da je posao sa švicarskom kompanijom Siggman bio uspješan posao.

- Agrokor je realizacijom posla za koji je savjetodavcu Valentinu Vičiću isplatio 1,25 milijuna eura, Agrokor je zaradio, smanjio dug, te je nakon posla krenuo u kupnju Mercatora što je i realizirao - rekla je sutkinja.

Nakon presude, izjavu je dao Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge.

- Ovo je jedina moguća presuda, ne mogu se dizati optužnice bez ijednog dokaza i bez da se išta ponudilo. Ovo je fijasko tužiteljstva - rekao je Nobilo, te dodao da ovako loše odrađeni posao ruši dignitet tužilaštva i da se nešto mora napraviti.

POGLEDAJTE VIDEO Izjave nakon presude

Optužnica 'mali Agrokor'

Tužiteljstvo je tvrdilo da su Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu 2013. zlouporabili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavljalo se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

- Ako presuda bude osuđujuća, to će biti dokaz da je Plenković sve namjestio - kratko je komentirao Todorić kada je došao na sud oko 12.30 na čitanje presude.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 211
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a