Obavijesti

News

Komentari 94

Todorići imaju još mjesec dana da odnesu stvari sa Smokvice

Todorići imaju još mjesec dana da odnesu stvari sa Smokvice
3

Zaštitari će čuvati sve objekte do provedbe novog javnog natječaja s kojim se neće dugo čekati. Ministarstvo je potvrdilo da će na preuzimanje otoka poslati dvoje ljudi

VIDEO

Todorićima je ovo posljednje ljeto, izgleda, da mogu uživati na otoku Smokvica Vela kod Rogoznice. Naime, umjesto Todorića, od 27. rujna na otoku će, kako doznaje Jutarnji list, biti zaštitari ministarstva državne imovine. Naime, upravo je na taj datum sud u Šibeniku zakazao ovrhu radi vraćanja otoka u posjed države. Zaštitari će čuvati sve objekte do provedbe novog javnog natječaja s kojim se neće dugo čekati.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:41

Ako obitelj do 27.9. ne odnese svoje stvari, bit će zapečaćene i pohranjene, piše Jutarnji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Informacije su potvrđene i u Ministarstvu državne imovine.

- Točno je, dobili smo obavijest od suda i Ministarstvo će na preuzimanje poslati dvoje ljudi te odmah po provedbi ovrhe angažirati zaštitarsku tvrtku - kazali su.

Tvrtku Grafoplast, koja je dobila 30-godišnju koncesiju na otoku, Todorići su preuzeli 2006. Sagradili su ljetnikovac i pomoćne objekte.

Tvrtka Grafoplast je bila u vlasništvu Ante Lušića, koji je dobio 30-godišnju koncesiju na otoku od 144.000 četvornih metara koji je nekad koristila vojska.

Iz ruke u ruku

Država je tražila i dobila poništenje ugovora koje su mu dale općine. Prije 11 godina tvrtku preuzima Agrokor Ivice Todorića, na otoku grade ljetnikovac i pomoćne objekte. Sam Ivica je radije ljetovao u vili pored Opatije, ali su sinovi Ante i Ivan rado svraćali na Smokvicu.

Koncesija nije plaćana, a ministar imovina Goran Marić je rekao da bi Grafoplast trebao platiti više od 200 milijuna kuna, ali je većina u zastari. Zato proljetos preko DORH-a država traži 26 milijuna kuna za zadnjih pet godina korištenja otoka i još 10 milijuna kuna za kamate, tj. ukupno 36 milijuna kuna. U to vrijeme i krize u Agkrokoru oni formalno vraćaju tvrtku Grafoplast Anti Lušiću te tako ona nije pod “lex Agrokorom” i izvanrednim upraviteljem. Ali Grafoplast još upravlja državnim otokom. Iz Grafoplasta su nam se očitovali da oni državi ne spore da ima pravo na veći dio otoka, ali žele dvije stvari. Prva je da im se vrati uloženo tijekom godina, a riječ je o milijunima kuna. Druga je činjenica da je država legalizirala dio objekata koje je gradio Ivica Todorić. A zakon kaže da država treba prodati zemlju ispod legaliziranih objekata pa bi po pravnom tumačenju Grafoplasta oni mogli zadržati te objekte iako izgube koncesiju. Iz tvrtke zaključuju da imaju pravo korištenja objekata dok god se ne riješe ove stvari.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag