Obavijesti

News

Komentari 75

Todoriću blokirali osam računa i tvrtku vrijednu 5 milijardi kn

Todoriću blokirali osam računa i tvrtku vrijednu 5 milijardi kn
1

Nadalje, strastveni lovac Todorić do daljnjeg ne može otuđiti ili opteretiti lovište u Gornjoj Jelenskoj, kao ni 15.000 četvornih metara zemljišta u rodnom Kloštar Ivaniću...

VIDEO

Istražna sutkinja je na prijedlog tužiteljstva bjeguncu Ivici Todoriću, kojega sumnjiče da je malverzacijama u Agrokoru nezakonito stekao gotovo 1,3 milijarde kuna, osim dijela Kulmerovih dvora, koji su upisani na njegovo ime, zamrznula i poslovni udio u tvrtki Agrokor projekti. Tvrtka je u Todorićevu stopostotnom vlasništvu, a procijenjena je na 5,3 milijarde kuna.

Osim toga, blokirali su mu i tri privatna računa u Addiko banci, tri u Zagrebačkoj banci i dva u Kreditnoj banci. Koliko je novca na njima trenutačno ‘zamrznuto’ zasad se još ne zna.

Nadalje, strastveni lovac Todorić do daljnjeg ne može otuđiti ili opteretiti lovište u Gornjoj Jelenskoj, kao ni 15.000 četvornih metara zemljišta u rodnom Kloštar Ivaniću. Blokirali su mu i oranice te pašnjake nedaleko od Čazme.

Ramljak izbacio Ruse iz odluka o Agrokoru

Koliko će se dugova otpisati u Agrokoru, tko će biti novi vlasnici njegovih tvrtki, kako će restrukturirane tvrtke poslovati... O tome će odlučivati oko 5700 onih kojima je Agrokor ostao dužan ukupno 41,2 milijarde kuna.

To je iznos koji je izvanredna uprava s Antom Ramljakom priznala kao osnovan. A među njima nema najvećeg kreditora Agrokora - ruskog Sberbanka.

Vjerovnici su prijavili ukupno 57,7 milijardi kuna duga, ali 16,5 milijardi kuna Ramljak zasad nije priznao.

A Sberbank je pojedinačno najveći kreditor Agrokora. Ukupno su dali 8,5 milijardi kuna, koje sad nisu priznate. Svojevrsna je to Ramljakova osveta jer Sberbank, koji je u većinskom vlasništvu ruske države, ne priznaje izvanrednu upravu i “lex Agrokor” te se žele u svijetu naplatiti, a ne ići u nagodbe.

'Neće građani ništa platiti'

- Čitavo vrijeme im pružamo ruku. Tražbine će biti priznate ako oni povuku tužbe. Vjerujem da će i oni na kraju sudjelovati u procesu. Čuo sam se i s njima jutros - rekao je Ramljak.

Sberbank je podnio tužbe za naplatu u Londonu, ali zasad su dobili udarac. Sud u Londonu je priznao “lex Agrokor”, a to znači da se pred njim ne mogu voditi postupci.

- Sve se treba vratiti u Hrvatsku - rekao je Ramljak.

Doduše, presuda je nepravomoćna, a Sberbank bi se mogao žaliti. U Agrokoru smatraju da se Sberbank ne može naplaćivati prisilno u drugim zemljama i ovdje imati pravo na potraživanje istog tog iznosa. Dio novca su mu osporili jer navodno nema usklađenih knjiga.

Nepriznavanje kredita je neobičan potez. I otvara prostor za nove ruske tužbe. Što je najvažnije, potpuno miče Sberbank iz odlučivanja o budućnosti Agrokora. Za donošenje konačne odluke o nagodbi za Agrokor, otpisu dugova, potrebno je 66 posto glasova onih kojima je Agrokor dužan.

Ramljak je opet rekao da jamči da neće na kraju ništa platiti građani u slučaju tužbi.

- Zašto od Sberbanka radite monstruma? Imaju 18 posto ukupnih potraživanja. Ne mogu zaustaviti nagodbu. Mislim da radimo nepotrebno - strašimo sve oko toga da iza toga stoji ruska država, a da iza Knightheada stoji američka država. Ovo je odnos jedne korporacije s drugom - poručio je Ramljak.

Sberbanku smo još prije desetak dana poslali upit što planiraju dalje poduzeti ako budu izbačeni iz procesa, ali zasad ne odgovaraju.

Inače, pravo glasa po dugovima imat će i oni kojima je dio dugova već isplaćen. Iako je već plaćeno 150 milijuna eura dobavljačima, a 480 milijuna eura onima koji su dali novi kredit, oni će odlučivati kao da im ništa nije plaćeno.

Državi dužni 197 milijuna

- Ali zato im se taj iznos neće ponovno isplaćivati u nagodbi - objašnjavaju u Agrokoru.

Zanimljivo je da od 41,2 milijarde priznatih tražbina, pravo glasa zasad imaju tek oni kojima se duguje 29,6 milijardi kuna. Tu su među najvećima vlasnici obveznica, poput američkog fonda Knighthead, banke poput Zabe ili druge ruske banke VTB. Dobavljači drže nešto više od četiri milijarde kuna. Ostatak otpada na interna potraživanja unutar Agrokora - taj dug treba platiti, ali nemaju pravo glasa.

Svi vjerovnici sad imaju pravo osporavati dugove drugih. Imaju pravo i osporiti odluke Ramljaka, ali to ide u redovni parnični postupak koji dugo traje. Državi je Agrokor dužan 197 milijuna kuna.

Ukupno tražbine imaju 2,3 milijuna stranica dokumentacije pa ih Trgovački sud nije moga primiti! Zanimljivo je da je prema evidenciji Agrokora, oko 9000 vjerovnika nije uopće prijavilo dugove. Ukupno su zaboravili 850 milijuna kuna. Nemaju drugu šansu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su