Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
131 komentara

Odbili Todorićevu žalbu: Ostaje mu samo još jedna jedina šansa

KAŽU, BIT ĆE POVRATNIK: Ako 6. rujna na saslušanju ne uvjeri suce da je politički progonjen, bit će izručen hrvatskom pravosuđu. Sud je u travnju već zaključio da nema prepreka za izručenje

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
131 komentara

Britanski sud Westminster Magistrates Court u travnju ove godine zaključio je da Ivica Todorić može biti izručen Hrvatskoj. Njegovi su odvjetnici na tu odluku odlučili uložiti žalbu.

Visoki sud koji je razmatrao njihov zahtjev, žalbu, međutim, nije dopustio, otkrila je N1 televizija. Tu je informaciju novinarima N1 potvrdio i izvor iz britanskog tužiteljstva.

Ivici Todoriću tako preostaje smao još jedna šansa. Sud će ga 6. rujna još jednom saslušati, pa ako ih Todorić tada, u posebnom saslušanju, ne uvjeri da treba ostati u Britaniji, odluka o izručenju postat će izvršna. Sud je u travnju zaključio da ‘Todorić nije politički progonjen te (da) nema prepreka za njegovo izručenje’.

‘Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona’ kazala je prigodom obrazloženja odluke sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot, pa obrazložila:

-Nije bilo bliske uključenosti političara u Agrokoru. Jedan političar je bio viši financijski nadzornik, a jedan je podnio tužbu protiv optuženika i tvrtke. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije pod političkim pritiskom’, stoji u obrazloženju sudske odluke nakon koje je nad Todorićem pojačan nadzora a uvedene su mu i dodatne mjere ograničenja slobode.

Ivica Todorić hrvatskim je medijima rekao kako u elitnoj londonskoj četvrti Belgravia, živi sa 100-tinjak kuna dnevno. Tjednik Express otkrio je nedavno kako je Gazda usred najveće krize, samo mjesec dana prije nego što će potpisati predaju Agrokora na upravljanje državi, preko Švicarske u Dubai sklonio pet milijuna eura.

U tom trenutku, u ožujku, vladala je opća panika u Hrvatskoj: Todorić je tražio pomoć države, nije imao za isplatu plaća radnicima, dobavljači su već krenuli s obustavom robe, a 60.000 radnika Agrokora u Hrvatskoj i regiji strepilo je hoće li završiti na ulici. Prevario je i rusku Sberbanku, koja je odlučila platiti 100 milijuna eura izravno Todorićevim vjerovnicima, no on je dio tog novca skrenuo na svoj račun.

Rusi kažu da ih tako nitko nikad nije prevario.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message