Obavijesti

News

Komentari 249

Carinski rat: Tolušić je priznao poraz, ipak sve vraća na staro

Carinski rat: Tolušić je priznao poraz, ipak sve vraća na staro
1

Podsjetimo, Tolušić je spomenutu naknadu poskupio s 90 na 2000 kuna što je izazvalo val nezadovoljstva susjednih zemalja koje su zaprijetile žestokim odgovorima

VIDEO

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić odlučio je vratiti naknadu za inspekcijski nadzor na 90 kuna, doznaje Večernji list.

Naknada za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima iznosi 90 kuna za svaku kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća. Tako ćete, ukoliko uvozite u jednom kamionu tri vrste povrća, za svaku vrstu platiti pregled tj. 270 kuna. Potvrdili su tu izmjenu cijene inspekcijskog nadzora iz Ministarstva poljoprivrede.

Svojim Pravilnikom o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prošlog mjeseca su naknadu povisili na 2000 kuna. Na to su se pobunile susjedne zemlje Srbija, BiH i Crna Gora te su počeli uvoditi kontramjere na hrvatsko povećanje cijena.

Srbija je odgovorila tako što je osim fitosanitarne i veterinarske kontrole, sve prehrambene proizvode iz Hrvatske carinska uprava od petka podvrgavala i laboratorijskoj analizi. Zbog toga su se neki kamioni vraćali s granice jer nisu mogli čekati nekoliko dana na nalaze. Europska komisija pozvala je sve strane da se suzdrže, izbjegnu eskalaciju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon vanjskih i unutarnjih pritisaka na ministra Tomislava Tolušića, pravilnik je izmijenjen. 

Iz Ministarstva su ranije objašnjavali da Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ima za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača.

Stoga su Pravilnikom uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. U skladu s time je prilagođena i visina naknade za izdavanje certifikata o usklađenosti s tržišnim standardima, ističu iz Ministarstva.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima. Izmjena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te iznosi 90,00 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje provode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija. Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. kolovoza 2017. u Narodnim novinama br. 79/2017.

Sa susjednim državama je dogovoreno da se od petka u potpunosti normaliziraju kontrole na granicama. Nadalje, analizirat će se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu.

Uskoro očekujemo i sastanak na temu korištenja agrokemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za uporabu u Europskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima.  Zaštita potrošača će biti prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća provodit će se istim intenzitetom.

Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s općim tržišnim  standardima – neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prijevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju: bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti. 

Ministarstvo poljoprivrede će, kao i do sada, intenzivno raditi na mjerama osiguranja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u trgovinama u Hrvatskoj.
 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 249
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a