Obavijesti

News

Komentari 41

'Za 800 posto će se povećati naknada za parkirna mjesta koja se koriste za terase...'

'Za 800 posto će se povećati naknada za parkirna mjesta koja se koriste za terase...'

Tomislav Tomašević i Joško Klisović u redovnom javljanju medijima osvrnuli su se na prošlu godinu u Gradu Zagrebu i planovima za 2023. godinu

VIDEO

Šest je tema o kojima bih govorio, a koje su obilježile 2022. godinu što se tiče rada gradske uprave, započeo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prvu ovogodišnju redovnu konferencije za medije na kojoj je, uz predsjednika Gradske skupštine Joška Klisovića, rekapitulirao učinjeno prošle godine.

- Otpad je tema broj 1 u Zagrebu zadnjih nekoliko desetljeća, počeli smo s novim modelom, drugo je restrukturiranje Zagrebačkog holdinga, koji je bio na rubu bankrota kad smo došli na vlast, a sada o tome mogu otvorenije govoriti obzirom da je tada prijetilo daljnje pogoršanje kreditnog rejtinga te stečaj, treća tema su gradski dječji vrtići i velika kapitalna ulaganja u tom smjeru, potom postpotresna obnova, uvođenje reda u javni prostor od manifestacija do terasa te je šesta tema promet - nabrojao je Tomašević.

PRATITE UŽIVO

Naglasio je kako proračun za 2023. ima tri puta više kapitalnih investicija. 

- 2022. je bila, rekao bih, stabilizacijska godina, prvenstveno što se tiče financija, a 2023. će biti razvojna, više će se vidjeti unaprjeđenje kvalitete usluga, posebice kad govorimo o Zagrebačkom holdingu - istaknuo je. 

'Rezultati novog modela odvajanja otpada se već vide'

Govoreći o otpadu i novom modelu odvajanja, naglasio je kako se radi o velikoj reformi.

- Grad Zagreb od 1. listopada prvi put u povijesti ima sustav gdje se naplata odvoza otpada računa prema doista stvarnoj količini odloženog miješanog otpada kako bi se nagradilo one koji odvajaju, odnosno recikliraju i kompostiraju svoj otpad. To je bilo naše obećanje i to smo ostvarili - poručio je dodavši kako Zagreb jedini od većih gradova u Hrvatskoj ima takav model.

- To je proces koji će trajati, ima puno mjesta za napredak, bit će uhodavanja, to sam sve najavio, ali taj model ide, ići će i dalje i već ima rezultate. 27 posto je manje miješanog komunalnog otpada, 50 posto više plastike, 30 posto više biootpada, devet posto više papira, dakle sve više i više građani odvajaju, to je doista velika promjena - istaknuo je dodavši kako nije bilo vremena za čekanje na sva postrojenja da bi se model odvajanja otpada pokrenuo, a na kojima se trenutno radi.

'Prodano je oko 14 milijuna ZG vrećica, 27 posto je manje miješanog komunalnog otpada'

Mamić osjeća da gubi Dinamo... Lako za Antolića, gaze ga Zvone Boban, Tomašević, biskupi, HDZ
Mamić osjeća da gubi Dinamo... Lako za Antolića, gaze ga Zvone Boban, Tomašević, biskupi, HDZ

- Prodano je oko 14 milijuna ZG vrećica, stavili smo češće odvoz plastike i papira na jednom tjedno, a negdje čak i 4 puta tjedno - rekao je.

Vrijeme uhodavanja i edukacije građana je trajalo nekoliko mjeseci, a potom se krenulo s kaznama, dodao je.

- Bilo je 3000 sankcija, od toga su 2800 upozorenja, a oko 250 novčanih kazni. Zapošljavat ćemo još više komunalnih redara kako bi se još više uveo red - rekao je.

'Holding 2021. završio s gubitkom od 780 milijuna kuna, očekujem da će 2022. završiti s pozitivnim rezultatom'

Podsjetio je kako je Zagrebačkom holdingu trebalo hitno restrukturiranje. 

- Iako je Holding kao grupa 2021. godinu završila s gubitkom od 780 milijuna kuna, 2022. godinu, otkad radi nova Uprava, očekujem da će završiti s pozitivnim rezultatom, bez ikakvog gubitka - poručio je podsjetivši na gubitak Holdinga tri godine za redom.

Tomašević oko Paladine: Ovo je drugi ministar otkad smo došli na vlast, nismo sretni obnovom
Tomašević oko Paladine: Ovo je drugi ministar otkad smo došli na vlast, nismo sretni obnovom

- 700 radnika koji su bili višak u administraciji više ne radi u Holdingu, u godinu dana je i taj cilj postignut, nakon dugo vremena je zbog toga podignut kreditni rejting i Holdinga i Grada Zagreba. Očito je da ono što radimo ima pozitivne ocjene od financijskih i drugih institucija - istaknuo je Tomašević. 

'Kreće veliki zamah što se tiče gradnje vrtića'

 U izgradnji su tri dječja vrtića, dodao je, a od 21 prijavljenih projekata za izgradnju i proširenje kapaciteta, odobrena su 16.

- Nažalost, postotak koji je dobiven zbog formule kako ju je Ministarstvo odredilo je manji nego što smo očekivali, 25 posto u prosjeku po dječjem vrtiću možemo dobiti iz EU fondova, a 75 posto moramo financirati iz gradskog proračuna, no našli smo prostora u proračunu i kreće taj veliki zamah što se tiče gradnje vrtića, a za što će biti potrebno osigurati oko 400 milijuna kuna. Zahvaljujući stabilizaciji financija, po prvi put nakon jako puno godina u javnim gradskim ustanovama nema kašnjenja što se tiče plaćanja materijalnih troškova - naveo je gradonačelnik.

Tomašević nagovijestio mogući kraj Snježne kraljice?! 'Pričat ćemo o održivosti tog projekta'
Tomašević nagovijestio mogući kraj Snježne kraljice?! 'Pričat ćemo o održivosti tog projekta'

'Za socijalne transfere će Grad potrošiti 10 posto više 2023. u odnosu na 2022.'

Podsjetio je i na uvođenje građanskog odgoja u škole istaknuvši kako je jako dobar odaziv učenika. Trenutno se provodi u 36 škola, dodao je, a obuhvaća oko 1000 učenika. 

- Unaprijedili smo i socijalna prava, a za socijalne transfere će Grad potrošiti 10 posto više 2023. u odnosu na 2022. - najavio je.

Povećavaju se za osam posto i izdvajanja za kulturu, dodao je.

Što se tiče obnove, Tomašević je ponovno naglasio da je zadatak Grada obnova javnih zgrada.

- Završili smo sve škole koje su do te mjere bile oštećene da se u njima nije moglo biti - poručio je. 

Grad, podsjetio je, nema nadležnost u obnovi privatnih objekata već je dužan osigurati 20 posto za sufinanciranje obnove privatnih zgrada.

'Za 800 posto će se povećati naknada za parkirna mjesta koja se koriste za terase'

- Što se tiče uvođenja reda u javni prostor, na Trgu bana Jelačića više neće biti šatora, vašara i svega onoga što me dočekalo kad sam postao gradonačelnik, gdje ste doslovno mogli kupiti donje rublje na štandovima. Uveli smo reda i što se tiče terasa na način da se poštuje standard za prolaz pješaka, širina koja je bila propisana, a koju neki ugostitelji nisu poštivali nego su proširivali terase kako su htjeli. S novim pravilima idemo i dalje i ograničavamo broj parkirnih mjesta koji se mogu koristiti za terase. Broj zahtjeva ugostitelja za parkirnim mjestima se povećao dvostruko 2022. u odnosu na 2019. I u tom smislu smo išli i na novi model naplate naknade za korištenje parkirnih mjesta za terase - poručio je Tomašević pojasnivši kako će biti ista cijena parkirnog mjesta kao da se ono rezerviralo za korištenje u svrhu parkiranja.

- Što znači da će se povećati za 800 posto naknada za parkirna mjesta koja se koriste za terase. To je samo izjednačavanje koliko plaćaju firme i fizičke osobe kad rezerviraju konkretno parkirno mjesto kao njihovo parkirno mjesto i plaćaju Gradu oko 5000 kuna mjesečno. A do sada su ugostitelji plaćali jedno parkirno mjesto manje od 600 kuna mjesečno. Uvodimo reda i kod reklama, svjetlećih reklama na zgradama, uveli smo reda kod Adventa, pokazali smo da možemo imati dobar Advent, a da istovremeno on bude transparentan... - rekao je.

Stiglo je 40 novih autobusa, naglasio je još Tomašević te dodavši kako su krenuli i u nabavu 80 novih tramvaja.

Kako su se dijelile potpore za kulturu: 'Nema sukoba interesa'

Na pitanje vezano za dodjelu potpora za kulturne programe te smatra li ispravnim da novac dobiju i udruge u kojima su na čelnim pozicijama ili članovi njegove platforme Možemo i koalicijskih partnera, o čemu su 24sata pisala, gradonačelnik je poručio kako je vidio naš članak i naglasio kako nema nikakvog sukoba interesa. Podsjetimo, na natječaj se javilo malo više od 200 udruga, a novac se dijelio za njih 15. Za programe su dodijeljeni iznosi od 50.000 do 60.000 kuna, a među onima koji su ih dobili su i tri udruge u kojima su vijećnice Možemo, udruga čovjeka koji je jedan od osnivača stranke partnera Možemo, udruge koje su ideološki povezane s novom vlašću, kao i organizacija kojoj je jedna od osnivačica bila žena koja je predsjednica povjerenstva koje bira koje udruge će dobiti novac.

Kako su se dijelile potpore za kulturu: Novac dobile i udruge bliske Tomaševiću i Možemo!
Kako su se dijelile potpore za kulturu: Novac dobile i udruge bliske Tomaševiću i Možemo!

- Govorite o tri od 15 udruga koje su na javnom natječaju dobile sredstva, koje su uredno dobivale za različite projekte i prije nego što smo mi došli na vlast. Pokušavate ih povezati s nekim od 500 vijećnika mjesne samouprave koje ova vladajuća većina ima i želi se insinuirati neki sukob interesa. Svatko tko želi, dapače, potaknuo bih, da se prijavi Povjerenstvu za sukob interesa cijeli slučaj da se vidi postoji li ikakav sukob interesa. Naravno da ne postoji, radi se o javnom natječaju, povjerenicima koji o tome odlučuju. Što, nijedan član naše stranke više ne smije biti niti u jednoj udruzi koja na natječaju dobije novac za program u kulturi? Volio bih da se usporedi kako se dijelio javni novac za vrijeme prethodne vlasti - poručio je. 

Novinari su ga pitali za uhićene u slučaju posvajanja djece. 

- Informacije koje imam su iz medija. Državne institucije će vidjeti da li je bilo tu ikakvih propusta i o tome obavijestiti javnost - rekao je te poručio kako s uhićenim, a koji je vijećnik Možemo, nije u osobnom kontaktu. 

- Nisam s njim u osobnom kontaktu. Koliko sam vidio iz medija, pravna pomoć je dobivena za sva četiri para. Očekujem od državnih institucija da se cijela ova priča što prije razjasni - dodao je.

Novinari su ga upitali i oko Dinama, točnije za komentar na snimke objavljenu u medijima sa sastanka predsjednika kluba Mirka Barišića sa zaposlenicima.

- Ne komentiram snimke sa sastanaka na kojima netko tajno snima drugu osobu. To mi je nevjerojatno da je nešto takvo moguće. Ključno je da Dinamo posluje transparentno, demokratično, normalno da bi uopće mogao biti partner Gradu, a vjerujem i Vladi. I u tom smislu, svi sastanci koje sam vodio s Dinamom su bili na tom tragu i inzistirat ću na tome uvijek. Do koje je razine to u Dinamu došlo da se snimaju sastanci? Nevjerojatno. Dobili smo zapisnik sa skupštine Dinama, gradski ured vodi postupak prema zakonu, tu ne smije biti nikakvih političkih utjecaja - poručio je naglasivši kako je priča o stadionu veća od Dinama.

- Postoji dobra volja da se to pitanje konačno riješi i ne smije se dogoditi da Dinamo bude na putu rješavanju tog problema - rekao je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa