News

Komentari 9

Tornado i tuča u Sloveniji: 'Sve je podsjećalo na sudnji dan...'

Tornado i tuča u Sloveniji: 'Sve je podsjećalo na sudnji dan...'

Jako nevrijeme s tučom koje je sinoć zahvatilo slovensku obalu izazvalo je velike štete na krovovima, rušilo drveće, uništilo više automobila , a meteorolozi ga opisuju kao "superstaničnu oluju" i tornado

"Takve oluje nismo u prosincu doživjeli u zadnjih 50 godina, superstanična oluja razvila se u vodenu pijavicu, a bila je posljedica miješanja vrlo hladnog zraka s vjetrom južnog smjera i još uvijek relativno toplim morem", kazala je Katja Kozjek iz Agencije za okoliš.

Kako prenose slovenski mediji, najjače su nepogode i štete zabilježene na području Izole, a stanovnici govore da je sve podsjećalo na "sudnji dan".

Šteta se još procjenjuje, a vatrogasci su intervenirali kako bi se s prometnica uklonilo palo drveće i zaštitili otkriveni krovovi.

Za cijelo područje sjeverozapadne Slovenije proglašen je "crveni" meteoalarm jer se očekuje nastavak vrlo nestabilnog vremena koje bi moglo eskalirati u popodnevnim satima i noću, a očekuje se da bi i neke rijeke mogle izaći iz korita zbog jakih padalina.

Na jugozapadu Slovenije bi po najavama meteorologa u kratkom vremenskom razdoblju moglo pasti i do 80 milimetara padalina, a zbog obilnog snijega na području Julijskih Alpa povećat će se i opasnost odrona.

Najčitaniji članci