News

Komentari 0

Tračak nade: Primirje u Jemenu

Tračak nade: Primirje u Jemenu

Jemenci su u subotu pozdravili opće primirje koje su pregovorima dogovorili Ujedinjeni narodi, a stupa na snagu u subotu navečer i tračak je nade u toj zemlji pogođenoj sedam godina dugim ratom

Rat je izazvao glad, a milijune ostavio bez krova nad glavom.

No, nakon brojnih propalih pokušaja da se postigne mir, Jemenci su vijesti primili uz dozu opreza.

"Primirje je dobro, no ne vjerujem da će uspjeti jer obje strane drukčije tumače kako ga provesti i propast će", rekao je 38-godišnji električar Murad Abdullah u Adenu, privremenoj prijestolnici jemenske vlade.

Dvomjesečno primirje poklapa se s početkom muslimanskog mjesecom velikog posta ramazanom, a to je ujedno i prvi put od 2016. da su sukobljene strane pristale na opće primirje.

Primirje bi trebalo stupiti na snagu u sedam sati navečer u subotu, a može biti obnovljeno, odnosno produženo.

Primirje uključuje prestanak ofenzivnih vojnih operacija, uključujući prekogranične napade, a dozvoljava i uvoz goriva u područja kojima upravljaju proiranski Huti.

Dozvoljeni su neki komercijalni letovi iz grada Sanae, prijestolnice Huta.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja je intervenirala u ožujku 2015. kako bi podržala jemensku vladu protiv proiranskih Huta, kontrolira jemenska mora i zračni prostor.

Posebni izaslanik UN-a Hans Grundberg rekao je da će ustrajati na trajnom primirju.

Izaslanici UN-a i Sjedinjenih Američkih Država od prošle godine pokušavaju dogovoriti trajno primirje potrebno za nastavak prekinutih političkih pregovora. Huti traže da koalicija ukloni zračnu, kopnenu i pomorsku blokadu Jemena prije trajnog primirja dok koalicija želi da se te dvije stvari ostvare istodobno.

Sukob u Jemenu smatra se takozvanim posredničkim ratom između Saudijske Arabije i Irana.

 

Saudijska Arabija i Iran vode takozvani posrednički rat na Bliskom istoku nastojeći svaka proširiti svoj utjecaj u toj regiji. Te dvije države, jedna predstavnica sunitskog, a druga šijitskog islama, podržavaju suprotstavljene strane u ratovima u Siriji i Jemenu.

Iran je u subotu poručio da se nada da će prekid vatre nagovijestiti trajno primirje i potpuni prekid blokade.

Najčitaniji članci