Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tragedija u HE Plat: Odredili pritvor za Starmana i Rukavinu

U idućih mjesec dana, koje će osumnjičeni provesti u dubrovačkom pritvoru, ŽDO bi trebao ispitati svih devet svjedoka, nakon čega će biti donesena odluka o ukidanju ili produljenju istražnog zatvora

Foto: Dubrovački dnevnik
4 komentara

Sudac istrage dubrovačkog Županijskog suda prihvatio je u srijedu prijedlog državnog odvjetništva te glavnim osumnjičenicima u slučaju HE Plat Nikoli Rukavini i Željku Starmanu odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na ukupno devet svjedoka.

'NE OSJEĆAM SE KRIVIM' Tragedija u HE Dubrovnik: Za osumnjičene će tražiti zatvor?

Glasnogovornik suda Pero Miloglav kazao je da se obrana protivila prijedlogu Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO).

U idućih mjesec dana, koje će osumnjičeni provesti u dubrovačkom pritvoru, ŽDO bi trebao ispitati svih devet svjedoka, nakon čega će biti donesena odluka o ukidanju ili produljenju istražnog zatvora.

MAJKA POGINULOG U HE DUBROVNIK: 'Nitko nam neće vratiti djecu, ali netko će morati odgovarati'

Rukavina i Starman osumnjičeni su za počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti za što im prijeti zatvorska kazna od 3 do 15 godina.

Njihovi odvjetnici su u utorak nakon ispitivanja u tužiteljstvu kazali da su osumnjičeni iznijeli aktivnu obranu i kazali da se ne osjećaju krivima.

U požaru koji je 10. siječnja buknuo u HE Plat nestala su tri radnika koji su nakon opsežne potrage pronađeni mrtvi. Zbog nesreće je ukupno osumnjičeno osmero hrvatskih državljana za teška kaznena djela protiv opće sigurnosti te opasno izvođenje građevinskih radova.

Dubrovnik: Nekoliko osoba prevezeneo u bolnicu zbog požara u HR Plat | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Odvjetnici tvrde da je opasnost od utjecaja na svjedoke 'apstraktne prirode'

Odvjetnici Krešimir Škarica i Gordan Preglej u srijedu su nakon odluke suca rekli da je pritvorski razlog opasnosti utjecaja na devet svjedoka 'apsolutno apstraktne prirode' jer se taj utjecaj mogao izvršiti od dana nesreće do danas.

Obrana je zauzela stav kako opasnost od utjecaja na svjedoke realno ne postoji.

Najavili su da će nakon savjetovanja s branjenicima donijeti odluku o budućim aktivnostima, a mogućnosti su uložiti žalbu i pokušati ubrzavati postupak kako bi devet svjedoka što prije bilo ispitano, a istražni zatvor bio što prije ukinut. Time bi, tvrdi Škarica, ravnopravno krenuli u pravosudni postupak.

"ŽDO je zbog neravnoteže zakonskih ovlasti bio apsolutno u prioritetu postupanja, a tek po izlasku iz istražnog zatvora naši branjenici će imati poštenu priliku za ravnopravno suđenje i dokazivanje", rekao je Škarica.

Preglej je podsjetio kako su njihovi branjenici osobe koje nisu nikad bile u sukobu sa zakonom te su u ovu situaciju dovedeni kao odgovorne osobe.

"Oni se ni na koji način ne osjećaju krivim za počinjenje kaznenog djela koje im se stavlja na teret i svaki boravak u istražnom zatvoru je za njih traumatičan. Rukavina je u svom izlaganju jasno rekao, a to je potvrdio i Starman, da se osjeća kao da su poginuli članovi njegove obitelji. Tako da je sve ovo njima dodatno traumatično", rekao je Preglej.

Dodao je da je u petomjesečnom predistražnom postupku izuzeta velika količina dokumentacije s procedurama i pravilnicima o radu djelatnika HEP Proizvodnje, ali da obrana ne zna što se u dokumentaciji sve nalazi jer nema mogućnost uvida u spis.

"Kad dobijemo uvid u spis i proučimo ga s branjenicima, koji se bolje od nas snalaze u tom proceduralnom dijelu, bit ćemo pametniji", istaknuo je Preglej.

Škarica je rekao kako obrana ne prebacuje krivnju na druge osobe, jer je teret dokazivanja na ŽDO-u, ali i da još nisu vidjeli spis.

"Ne znamo ni kako će se potencijalni svjedoci ili eventualni osumnjičenici očitovati o svojoj poziciji u daljnjem tijeku postupka", objasnio je Škarica te kao iznimno važno istaknuo utvrditi uzročno-posljedičnu vezu.

"Zašto su djelatnici stradali, jesu li imali mogućnost izbjeći nesreću i ima li ikakve veze eventualni propust naših branjenika s uzrokom požara. To će biti vrlo složeno interdisciplinarno vještačenje, gdje će se utvrđivati uzroci požara, vještačiti medicinski aspekt uzročnosti, a i preživjeli će imati nešto reći o okolnostima događaja", zaključio je Škarica.

Možda vas zanima i ovo:
Message